И в най-идеалната организация ще намерим някакъв недостатък

* „Тази имиграция трябва да спре. Хората в Америка не живеят по-добре от вас в България” * „Но нито веднъж не чух американец да се оплаква или да споделя трудностите в живота”
"Читателите ни пишат"

ПОРЕДНИЯТ силно ангажиран и сериозен коментар (към материала „Обсъждаха се две идеи за троянски културни събития”) на нашата редовна читателка от САЩ и наша землячка Teddy Von Burg, подписваща се с многозначителния псевдоним „Теди от „нормалния” свят”. Тя прави поредния си интересен паралел между там (САЩ) и тук (България, Троян) и не спира да търси обяснения. Този път нашата американска троянка се пита (и ни пита) защо американците, въпреки огромните си проблеми в момента, гледат тъй позитивно и оптимистично на нещата, а ние „сме точно на обратното” – и в най-идеалното ще намерим недостатък, което пък блокира действията ни. И понеже нищо не (ни) се случва, всеки критикува, но „не градивно, а просто за спорт”. Но нека не преразказваме…
Т21
*****

ВЧЕРА СЛУШАХ РЕЧТА на американския президент и се заредих с толкова много оптимизъм и надежда, а понякога това е единственото нещо, от което човек има нужда. Иска ми се да ви обясня колко много проблеми има американското общество. И понеже знам, че няма да ми повярвате, ми се иска ако можеше да я чуете тази вдъхновяваща реч. Живея повече от десетилетие в САЩ и много странни неща ми избождаха очите, но нито веднъж не чух американец да се оплаква или да споделя трудностите в живота (знам, някой ще каже - та те затова са все по психари и на дрога).

ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО САМ СЕ ОПИТВАЛА да отворя дума за прогнилата им образователна или здравна система, съм срещала само мълчание; и са ме гледали с поглед, в който се чете „Ти коя си, да ми казваш какво не е наред?”. В семейството на моя мъж пък са ми отговаряли, че съм негативна, неблагодарна за това, което системата тук предлага, и че имам претенции и стандарти на милионер. Чудила сам се много на подобни коментари - и освен колко са тъпи и колко им е промит мозъка, друго обяснение не сам могла да намеря. Интересно бе също как президентът искаше да им даде безплатна медицинска помощ, а те го нарекоха социалист и рейтингът му падна.

КАКВО ИСКАМ ДА КАЖА? Тези хора така са дресирани, та да виждат всичко от позитивната му страна; че да им чепнеш главата, те ще си кажат: „Ами тъкмо няма да ме боли”. А ние, българите, сме точно на обратното. Спомнете си нашето „По-добре недоволен човек, отколкото доволно прасе”. И в най-идеалната организация ще намерим някакъв недостатък, а пък нали сме хора, идеално няма, следователно няма смисъл да се прави и изобщо да се започва нещо. И така в България никой не иска да започне нещо, защото все ще се намери някой да го оплюе. А понеже нищо не се случва, всеки има време бол да критикува - но не градивно, а просто за спорта. Българинът е перфекционист, той затова достига високи професионални нива във всяка професия или кариера, с която се захване - след като имигрира в чужбина, разбира се. Въпросът е защо не го прави в България?

ПРИЧИНАТА ВЕЧЕ Я ПОСОЧИХ ПО-ГОРЕ. Тази емиграция трябва да спре. Хората в Америка не живеят по-добре от вас в България. На тях им е втълпено, че това е така, докато вчера техният велик президент (единственото нещо, което ми дава надежда за по-добър живот в САЩ) не им отвори очите и не им каза бруталната истина в очите, а именно че и в Китай са по-добре. Ако не бе вчерашната реч, американците щяха все още да си мислят, че са № 1 и никога нямаше да научат истината за „състоянието на положението”.

ВИЖТЕ, ХОРА: че в България не отпускат кредити за жилища и че се блъскат 3 поколения в 4-стаен апартамент е вярно, но поне не можеш да го загубиш този апартамент, освен ако не го проиграеш на комар. А тук хората си губят жилищата ежедневно и отиват на улицата, а децата им - в домове. Днес имаш работа, утре нямаш. Днес си добре, но ако се разболееш, банкрутираш. За мен това е пълна идиотщина. Аз го определям за тотална лудница, защото го сравнявам с времената, в които ние пораснахме. Вярно, нямаше лукс тогава за обикновените хора, но минимумът бе покрит и имаше сигурност за утрешния ден. Е, това време няма да се върне, и всички ние трябва да си го избием от главите това минало, в което образованието беше без пари, както и здравеопазването. Стигнахме ги американците.

27 януари 2011 г.

Теди от "нормалния" свят
(коментар към материала „Обсъждаха се две идеи за троянски културни събития”)

5 коментара:

Анонимен каза...

До главния педактор на Т21:
Едно питане за проучване: Защо не намирам нищо (ама нула) инфо за Троян като град, за каквото и да е събитие като празник, състезание и др. в сайта на инициативата на МИЕТ "потърси България". Сякаш ни няма. Моля за отговор от този общ. служител - който го касае, от PR-ката или кмет, кметица, нов игумен. Нека не намесваме Господ Бог в нашите недоразумения.

Анонимен каза...

От 1.
До главния Редактор (техническа грешка) - моля за извинение.

Генадий Маринов, Т21 каза...

До № 1-2: Вярно - никакво троянско събитие в "Потърси България" (www.potarsi.bulgariatravel.org)?!? Като написах за търсене "Троян", излязоха някакви мижави информацийки, но нищо нито за Празника на сливата, нито за Петковден, нищо... Наистина обидно; и ако това е официален сайт на МИЕТ - още повече.

Анонимен каза...

Генадий, а кога ще има мобилна версия на Т21, голяма мъка. Вземи пример от Икономедия, вярно мащабът е друг, но и около форумЪТ има действителен засилен интерес.

Анонимен каза...

Времената когато си расла уважаема са "long gone".Отстрани всеки знае да дава акъл и да мята поучително пръст.Ние в България сме свикнали на малко,никога не сме имали кой знае какво,лошото е че вече и него го няма.Другото по-лошо нещо е,и че законите няма кой да направи така че да се спазват ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |