Екипи от НАП проверяват бензиностанциите

* 11 обекта в Ловешко посетени от данъчните на 11 януари: шест изрядни, четири не отворили врати, една фирма глобена * Касовите апарати на търговците на течни горива – вързани дистанционно с приходната агенция

ОТ 11 ЯНУАРИ 2011 Г. ВЛЕЗЕ В СИЛА изискването на Наредба № Н-18/2006 г. бензиностанциите да отчитат извършените продажби само чрез фискални устройства с монтиран данъчен терминал, предаващ данните дистанционно в Националната агенция за приходите (НАП). Общо 400 данъчни проверки, от които 11 в Ловешка област, стартирали в този първи ден, научихме от Радосвета Коева, главен инспектор приходи и връзки с обществеността в офиса на НАП в Ловеч.

САМО ЗА ДВА ЧАСА проверяващите запечатали 40 обекта, в които касовите апарати не били свързани с информационната система на агенцията. Доста от неизрядните бензиностанции обаче избегнали проверката, понеже не отворили врати. В Ловешко четирите проверяващи екипа посетили 11 бензиностанции, включително и в Троян (един от градовете у нас с най-много бензиностанции на глава от населението, за сметка на това без бензиностанция на някоя от големите вериги – бел. Т21); 6 от проверените обекти имали изградена дистанционна връзка с НАП, 4 към момента на проверката били хлопнали кепенците, а на една фирма е съставен акт за неизпълнение на наредбата.

СПОРЕД НОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ всеки обект ще подава напълно автоматично и без знанието на собствениците информация за натрупания дневен оборот. Освен това органите на НАП ще имат достъп в реално време до всеки от касовите апарати, монтирани по бензиностанциите. Предстои в близките няколко дни да бъдат проверени всички бензиностанции в страната. Тези, чиито касови апарати нямат връзка с агенцията, ще бъдат затворени и ще им бъдат наложени глоби, които могат да достигнат до 10 000 лв. По информация от НАП средно 3000 бензиностанции в България отчитат месечно около 400 млн. лв. оборот от продажба на течни горива. Очаква се новите правила да вкарват в хазната допълнително между 100 и 200 млн. лв. годишно.

СЛЕД ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВРЪЗКАТА между фискалните системи на търговците на горива и НАП ще е възможно по компютърен път да се следят всички отклонения от среднодневните обороти за съответния обект и при отчитане на сериозни разлики, данъчни инспектори ще посещават обекта за физическа проверка. Припомняме, че най-късно до края на м. септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция, а до края на м. март 2012 г. всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |