Валентина Цочева: Да сме готови да рискуваме

* В България сме консервативни, особено в малките градове, където хората се познават * Децата са огледало на своите родители * За испанците не е важно кой си, а какъв си

Валентина Цочева е детска учителка в ЦДГ „Синчец” (Троян). Заедно с колежката си Павлинка Дисанска вече трета година работи по eTwinning – виртуална мрежа за училищни партньорства в Европа. Проектите им са ориентирани към работа с деца на възраст от 3 до 7 години. В България има 5-ма посланици на eTwinning, избрани от ЦРЧР (Център за развитие на човешките ресурси), и г-жа Цочева е един от доброволните им помощници - както всеки учител, очарован от магията на eTwinning. През изминалата 2010 г. е била на семинар в Литва, откъдето се е върнала обогатена с много контакти. Съвсем скоро се завърна от Испания, където е представила свой проект. В момента в ЦДГ „Синчец” работят по 2-годишен проект „Децата на Европа празнуват”, финансиран по европейската програма „Коменски”. С Валентина Цочева разговаряме за българите и другите европейци, за децата и родителите, за очарованието на Испания, за използвани и неизползвани възможности.

*****

- Какво е необходимо, за да се започне работа по eTwinning проекти?
- Лично желание и любопитство. Подобна работа изисква допълнително натоварване.

- Българите имат ли това желание и любопитство?
- У нас учителите по принцип са пасивни. Впечатленията ми от колегите, с които съм работила (от Испания, Словения, Словакия и Румъния и др.) са, че самата образователна система ги стимулира да търсят нови и интересни методи на работа с децата и самоусъвършенстване. В чужбина имат по-малко знания, по-малко езикови и компютърни умения, но са много по-инициативни и отворени към нови идеи. В България сме консервативни, особено в малките градове, където хората се познават.

- А доколко срещате подкрепа у родителите, които са най-пряко заинтересовани да се работи с децата им поновому?
- Родители също бих разделила на пасивни и активни - има такива, които с желание откликват на всяка една наша инициатива, а други, водени от свои лични подбуди, предпочитат да останат встрани и да наблюдават. Децата са огледало на родителите си и това особено много личи при нас в детската градина. В чужбина родителите са част от училищните настоятелства, подкрепят всяка една инициатива, ангажирани са да подготвят съвместно със своите деца материали по определена тематика, да участват в различни състезания и изложби. В испанското училище например бяха направили различни табла за Коледа. Представяха семейството – от конкретните семейства на децата до светото Христово семейство. Родословните дървета бяха изработени съвместно от родители и деца. По проекта на детската градина „Децата на Европа празнуват” създадохме ателие по керамика. В заниманията взеха участие и родители. Те имаха възможност да се включат в съвместни дейности с децата, да усетят атмосферата в детския колектив и да видят децата си в друга светлина. Бяха много приятно изненадани. Надяваме се при подготовката на следващ празник или занимания да се включат повече родители, а защо не и баби. На родителите, особено на по-младите, им харесва възможността да дойдат, да са част от ежедневието на своите деца и да се разчупи досегашният модел на общуване родител-дете-учител.

- Значи има развитие и при българските родители?
- Мисля, че ако сме инициативни и покажем желанието си за съвместни дейности, родителите биха се включили в наши инициативи. Но максимата на българина „Детето е мое, ще го правя, каквото си искам”, не можем да я променим.

- А как попадна в Испания?
- В края на 2009 година заедно с Мерседес Лопес Фатас - преподавател по информационни технологии, успешно реализирахме (чрез проект в портала на eTwinning ) своята идея за създаване на мултикултурен календар. Добрите резултати от проекта и родилото се приятелство станаха причина да бъда поканена и да взема участие в организирания от училище „Дева Мария от Пилар” семинар за представяне на eTwinning пред учители от областта Арагон, чийто административен център е Сарагоса.

- Как изглежда едно испанско училище?
- Училището „Дева Мария от Пилар" се намира в централната част на град Сарагоса и е едно от най-реномираните в града. То е основано от св. Йоан Боско и децата задължително изучават религия. Дон Боско е италиански свещеник, който произхожда от бедно семейство. Той създава образователна система, която е характерна за всички училища по света, основани от него - така наречената превантивна система, която се основава на три основни нужди на всеки човек: нужда от любов, нужда от знание и нуждата от това да се разбере смисъла на всичко (което води в крайна сметка до Бога). Училището е с около 1300 ученици - от детска градина до средна професионална степен. От тази година за първи път има цивилен директор - Едуардо Марко, изключително позитивен човек, с авторитет сред колеги, родители и ученици. Неговият мандат е 6 години. Всяка една образователна степен има свой директор, сменяем на 4 години. Учители и ученици имат униформа. Класните стаи на децата от различните образователни степени са разделени в отделни крила и са с прозорци и към коридора. Училището разполага с физкултурен салон, зала за театрални представления и семинари, кабинети, оборудвани с техника, съобразена с професионалното обучение на децата. В училището има система от правила, чието спазване е задължително за всеки, независимо на каква възраст е.

- Успя ли за краткото време там да опознаеш испанците?
- Животът и традициите в Испания са доста различни от нашите. Шокиращи са мащабите на всичко, но нито за миг не ме напусна усещането за спокойствие и сигурност. Може би защото бях сред свои приятели или защото животът там е по-подреден, липсва нашата вечна тревога за пари, ежедневната борба за оцеляване. Испанците са отворени и освободени хора. Не страдат от комплекси и предразсъдъци. За тях не е важно кой си, а какъв си. Рядко ще ги срещнете начумерени и ядосани. Те обичат много да разговарят, да се смеят и забавляват.

- Накрая не мога да не задам вечния български въпрос: Европейци ли сме ний?
- Ние винаги сме били част от Европа. Но за да сме европейци, нашето мислене трябва да се промени – не само да очакваме, а и да сме готови да рискуваме и да дадем от себе си. На Запад не са по-кадърни, но са по-инициативни и имат добра социална политика с точни правила, които се спазват от всички. Освен това там умеят да работят в екип и обединени от общата цел да проявяват повече толерантност. Тук сме индивидуалисти и желанието да изпъкне личното „аз” надделява.

- Такива ли ни възприемат и навън?
- В Испания колегите бяха изненадани от нас и промениха мисленето си за хората от България. Истина е, че навсякъде има предразсъдъци за българите. В чужбина по принцип са позитивно настроени, с желание да опознават другите – въпросът е как ние ще се представим пред тях.

27 декември 2010 г.

Интервю на Нели Генкова

4 коментара:

Анонимен каза...

"Но максимата на българина „Детето е мое, ще го правя, каквото си искам”, не можем да я променим."

Не само че е възможно, но и трябва от там да се започне! Отглеждането и възпитанието на дете е преди всичко ОТГОВОРНОСТ! Иначе младите ще продължат да се изтрепват по улиците.

Анонимен каза...

Прав си №1,самият живот е една отговорност,но като вътрешна убеденост,не като демонстрация.А този Дон Боско е бил умен човек-"нужда от любов,нужда от знание и нужда да се разбере смисъла на всичко".Прекрасно внушение,госпожа Цочева,благодаря ви!Пожелавам ви да успеете да го предадете и на децата,пък и на родителите им. АЙ с-с-с-с.....

desid99 каза...

Интересно е това, което четем, но по- важното е да си направим съответните изводи, за да вървим напред! Добре е, че има такива учители като Валентина Цочева.

desid99 каза...

Чудесно е, че има учители като Валентина Маринова, които се опитват да променят нещо..Но сякаш се борят с вятърните мелници...дано да си направим съответните изводи!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |