Белодробната болница в Троян отпразнува 105-годишнината си

* За гостите - ефектна мултимедийна презентация, парти „по британски” образец и две арт събития * Открита бе благодарствена табела за швейцарските дарители от побратимения Остермундиген

РЕСПЕКТИРАЩ ЮБИЛЕЙ отбеляза в края на миналата седмица (петък, 25 юни) държавната Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) – Троян – 105-годишнината от основаването си през 1905 г.; което наред с многото други неща означава и едно неоспоримо първенство – най-старото подобно лечебно заведение не само в България, но и на Балканите.

ГОСТ НА РОЖДЕНИЧЕСКОТО ПРАЗНЕНСТВО бе здравната министърка проф. д-р Анна-Мария Борисова и наред с нея – кметът на Троян Минко Акимов, председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев, депутатите д-р Станка Шайлекова и д-р Анатолий Йорданов, областният управител Николай Нанков и заместникът му Сашо Данков, директорката на Районния център по здравеопазване (РЦЗ) д-р Цветолюба Генкова, представители на ръководството на Националното фтизиатрично сдружение, директори на болници от областта, журналисти от Троян и Ловеч.

ПАРТИТО БЕ ПО „БРИТАНСКИ” ОБРАЗЕЦ – на открито, сред великолепното парково пространство на СБАЛББ – Троян; и започна с ефектна мултимедийна презентация за историята, успехите и перспективите на болницата, подготвена от директорката д-р Цветомила Дудевска. Много интересни неща каза д-р Дудевска, но ще споменем само една статистика – за последното десетилетие финансовите показатели на СБАЛББ – Троян неизменно са положителни, същото е и в кризисните 2009 г. и 2010 г.

СЛЕД ПРЕЗЕНТАЦИЯТА ГОСТИТЕ ПРИСЪСТВАХА на откриването (пред централния вход) на благодарствена табела към дарителите от побратимения с Троян гр. Остермундиген (Швейцария), които от години помагат на СБАЛББ – Троян. После гостите бяха разведени из здравното заведение, превърнато за случая в своеобразна… галерия с изложените десетки платна на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства (НГПИ) „Проф. Венко Колев”; изложбата бе озаглавена „Медицина и живопис – две изкуства срещу болката”. Още една арт проява съпътстваше юбилейното парти – огромен стенопис на открито (стил „графити”), представящ моменти от най-старата история на болницата; авторът също е възпитаник на НГПИ – 11-класникът Петър П. Петров, а поръчката му била възложена след спечелен конкурс.

НА ФИНАЛА БЕ ИЗИСКАНИЯТ КОКТЕЙЛ на открито; разбира се, имаше и торта – огромна, с надпис „105 години”, както и фойерверки. И от нас – честито и за много години!

Т21


22 коментара:

Анонимен каза...

Барби,стани ми любовница!

Анонимен каза...

И на теб ли, че много си ги има вече

Случаен минувач каза...

И аз искам и аз убава е докторицата що да не отнесе плувката..

Анонимен каза...

Господин главен редактор, вземете мерки и не позволявайте във форума да се явява такава простащина.

Анонимен каза...

Подкрепям горното искане. Хем са простаци, хем са неграмотни. Ама то двете неща вървят ръка за ръка. Може ли да се направи нещо, незнам, но такива като тях прогониха стойностните форумци.

Кочо Козарев каза...

Към горния -наблюдението ти е много точно.Хубавите хора изчезнаха,ма най ми е мъчно за кака Пена Гадателката,такива хубави стихотворения редеше във форума.Пено душоооо къде си изгорях по тебеееее

Анонимен каза...

Де го Кочо- баш Козаря, дето Пена уговаря. Кака Пена се усяща- за зелен хайвер ги праща! Давай,Кочо,давай кака, няма кака да те чака....

Анонимен каза...

И друго:Чука-пата,пата-чука-гази Кочо бос през лука!Како Пено,що не вземеш мълчешката да го вденеш?Гиди мераклия дърти-върти,Пено,върти,върти....

Анонимен каза...

Явно доста хора тук просто си пишат за да се намират на работа...аман от комплексари. Трябва да не се допускат подобни глупости.

Анонимен каза...

Мисля, че е време да се подобрят опциите към коментарите под статиите. Няма да е лошо да има опция да се подават сигнали за некоректни постове, да има потребителя възможност да дава вот на коментарите и прочие. Както е в повечето подобни сайтове за новини. Иначе на чикиджийте дето пишат по горе, само едно ще кажа. Бог забавя, но не забравя!!!

Анонимен каза...

За криво колело прав път няма!Ако искате да промените каквото и да е-започнете от себе си!Горния например няма да промени нищо,наричайки който и да е "чек...я".

Анонимен каза...

Липсата на галфони започва остро да се усеща във форума.Дано не съм ги обидил с "кривото колело",ама не вЕрвам.Или в Санаториума най -после са селектирали щам,който ги е нагънал яко...

Анонимен каза...

В този час единствения галфон тук си ти! На кое по- точно викаш санаториум? Такова чудо нема в Троян, бе мен!

Анонимен каза...

Само анонимни и само лумпени ли останаха тук???
Този път и аз няма да си сложа името.

Анонимен каза...

Наистина, след като тази територия така се профанизира, ще загуби ли нещо сайтът, ако просто спре коментарите? В знак на протест срещу лумпенизацията също не си слагам ника.

Анонимен каза...

А може би това е целта? Да се запушат устата на мислещите чрез опростачване на коментарната част. И аз няма да си сложа името.

Анонимен каза...

а аз в дискотеката много пиян и тя ми вика дека ти е къщата веееее

ARVi каза...

На път съм да се зарека да не изказвам мнения в този сайт. Всичко много опошля. Гена не ми се сърди, ти не си виновен, но в желанието си много хора да се включват, като не искаш идентификация е на път да стане точно обратното. Да обереш като "достойни коментатори" най .......прослойка в обичания ни град. Не им се сърдя, не се надценявам, но не искам да общувам с такива хора. не ги съдя, знам, че всеки прави това, което може най добре. Но от по - горе публикуваните писания съм "очарован". Не желая по-вече да коментирам!!!!

Полендачката каза...

Моля те ARWi ,моля те се отказвай.Има смисъл,повярвай.Точно такива като тебе трябват тук.Полека, полека,ако и други се откажат,какво ще стане?Помисли!ТЕ ЩЕ ПОБЕДЯТ!!!

ARVi каза...

Абсолютно си права ПОЛ. Но считам, че е необходимо да им се противопоставим по този начин. Така е най лесно с анонимни "провидения" и "нежни" безмозъчни излияния. Но по-добре нищо, отколкото да обясняваме на някого си, от къде влиза на вятърната мелница водата. Не си ли съгласна. Нама да успеем да налеем нищо. Знаеш ли как увира троянска глава? Слагаш главата да се вари с едно паве. Вариш ги двете, докато павето омекне. Оставаш на слаб огън да се вари главата още 24 часа.
На нашеница е по-лесно да му вземеш отколкото да му дадеш. Те това го знаят прекрасно управляващите и за това сме на това деридже и уверявям те, така ще сме и за напред - достойно губещи във всяко отношение, но ще се приказваме "умнотии" до господя - анонимно разбира се.
Това е накратко положението.

Пол...... каза...

Абсолютно съм съгласна с теб.Но тази вечер на сбирката с Гената си приказвахме и за това.Почакай малко да видиш как ще се развият нещата,пък тогава реши.До след месец всичко ще е ясно.И да знаеш тази вечер мина много добре.Хората са наистина загрижени-като теб.И другия четвъртък,пак ще сме заедно.Ще ми се и ти да си там да видиш!

Гост каза...

Абсолютно разбирам ARVi и останалите, които се погнусиха и млъкнаха. За съжаление, винаги става така - простотията като плевел унищожава културното растение. Някои се питат това самородна простотия ли е, инжектира ли я някой? Не съм поддръжник на конспиративни теории, по-скоро виждам всепобедността на човешката дивотия. Лошото е, че Т21 не може да й се противопостави. Така или иначе, гражданското говорене в сайта вече е компрометирано. За съжаление.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |