Ротари клуб дари две икони на прочутата църква „Св. Николай Летни” в Гумощник

* Инициативата – съвместна с Музея на занаятите (Троян) * Отец Борис освети изображенията, дело на иконописеца Мирослав Вълев

ТРОЯНСКИЯТ РОТАРИ КЛУБ, ръководен в момента от бизнесмена Диян Ковачев, дари две икони на прочутата църква „Свети Николай Мирликийски (Летни)” в с. Гумощник (през лятото, на 9 май 2009 г., църквата отпразнува своята 170-годишнина, а дърворезбеният й иконостас е признат за образец на възрожденското ни изкуство; в църковния двор пък се намира един уникален паметник - на 8-те жители на селото, загинали на "Титаник" през 1912 г. - бел. Т21). Дарителската инициатива е съвместна – на ротарианците и на Музея на занаятите в Троян, чиято шефка Елеонора Авджиева е и председател на гумощнерското читалище.

ЕДНАТА ИКОНА е на българските светици св. Петка и св. Неделя, другата – на Ангелския събор, а изображенията са дело на известния троянски иконописец Мирослав Вълев. „Тези два религиозни сюжета липсваха в църквата в Гумощник и това породи идеята да коригираме тази празнота. Избрахме за изпълнител доказан майстор и г-н Вълев се справи отлично”, коментира при връчването на дарението президентът на Ротари клуб – Троян. Дарените икони бяха осветени от енорийския свещеник отец Борис, а гост на празничния ритуал бе и троянският градоначалник Минко Акимов (понеделник, 9 ноември).

ПОДАРЪКЪТ ЗА ЦЪРКВАТА В ГУМОЩНИК е поредният акт на Ротари клуб - Троян в подкрепа на местна институция, работеща за каузата на културата, вярата и духовното ни издигане. Следващото дарение ще е за Детската градина в троянския жк „Буковец” – със средства, събрани от ротарианците, ще се обнови площадка в двора на детското заведение.

Ралица Бенчева, ТВ „Оптиспринт”

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |