„Биташки” екшън в местния парламент

* Кольо Кацаров (БСП): Общинският съвет не е разрешавал за битака, та да го забранява * Инж. Илиян Пеевски („Атака”): Популизъм! * Инж. Станислав Съев (БСП): И в Париж има битак * Йордан Данков (ГЕРБ): Трябва да се потърси по-подходящо място * Кметът Минко Акимов: Няма да изпълня

ГОЛЯМ ШУМ и, както можеше да се предположи, много популистки изказвания (по-точно изригвания – бел. Т21) съпътстваха внесеното от съветничката от десния алианс „Избор за Троян” Мариела Шошкова (ДСБ) предложение да се създаде комисия в Общинския съвет (ОбС), която да даде предложение какво да се прави с т. нар. „четвъртъчен битак”, затварящ всяка седмица за почти цял ден единствената обходна улица на Троян – ул. „Опълченска”. „Биташкият” екшън се разигра на последната сесия на местния парламент миналия четвъртък (29 октомври).

КАКВИ БЯХА гледните точки?

НАЙ-НАПРЕД ЛИДЕРЪТ на 8-членната група на БСП Кольо Кацаров в пространната си, развълнувана и заредена с доста иронични подмятания реч тотално отхвърли предложението. И в прав текст заяви, че всеки град си има пазарен ден, троянският се е сложил в четвъртък, и битакът е естествено следствие от него. А пък четвъртъчният троянски битак освен за търговия бил и място за социални контакти – хората от цялата община идвали да се разговорят тук (г-н Кацаров обаче деликатно подмина въпроса защо тези четвъртъчни дискусии трябва да се водят на ул. „Опълченска” и да блокират движението и в без това задъхващия се от транспортни проблеми Троян – бел. Т21). Лидерът на социалистите заключи, че не ОбС е разрешавал битака, за да го забранява (?!), че битакът е естествено (обективно) образувание и че ако някой трябва да вземе някакво решение по този проблем, това е общинската администрация, а не местният парламент.

КЪМ ШЕФА НА ГРУПАТА НА БСП се присъедини и друг от червените съветници – инж. Станислав Съев, който пък заяви, че и в Париж има битак. Нещо повече - по думите на г-н Съев парижкият битак бил в съседство с елитния квартал „Сен Дени”. Социалистът обаче бе репликиран от дясно, че все пак парижкият битак не е разпънал сергии по бул. „Шан`з Елизе. Инж. Съев адмирира общественото допитване по проблема за битака, обявено от администрацията в местните медии.

РАЗБИРА СЕ, В ДЕБАТА СЕ ВКЛЮЧИ и общинският трибун №1 и лидер на 3-членната група на „Атака” инж. Илиян Пеевски, който и на тази сесия записа изказвания по кажи-речи всички точки (общо над 20 изказвания: едно посветено дори на … шапката на главния редактор на Т21, който, майко мила, си позволявал да стои с нея в залата, друго – на „Манчестър Юнайтед” и сър Алекс Фергюсън, които Пеевски бил обещал, ако го изберат за кмет, да покани да инвестират в троянския стадион, ама не го избрали и англичаните се насочили другаде, и т.н., и т.н.; както се казва – който си го може, го може – бел. Т21). Инж. Пеевски остро заклейми предложението за създаване на комисия за битака, нарече го популистко и се присъедини към становището на левицата – че администрацията трябва да реши въпроса.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА Г-ЖА ШОШКОВА обаче получи сериозна подкрепа от 8-членната група на ГЕРБ. Председателят на Икономическата комисия Йордан Данков заяви, че той лично изключително уважава хубавите троянски традиции и смята, че четвъртъчният пазар е част от тях и има своето място в живота на града ни; което обаче не означава, че т. нар. „четвъртъчен битак” трябва да е по ул. „Опълченска”. И че е напълно резонно да се създаде комисия, която да проучи въпроса и да потърси възможности за изместване на битака на по-подходящо място.

НО ТУК СТАНАХМЕ СВИДЕТЕЛИ на нещо неочаквано – кметът Минко Акимов изтълкува подкрепата за предложението от страна на съветниците на ГЕРБ като предателство спрямо него. И обяви, че дори комисията да реши нещо, до Нова година той няма да го изпълни – не за друго, а защото срокът е нереалистично кратък и всичко това може да стане не по-рано от първите месеци на новата 2010 г. Че разумният срок за решаване на проблема е догодина, заяви и инж. Съев.

В КРАЙНА СМЕТКА БЕ ПРИЕТО създаването на 5-членна комисия, като срокът, в който тя трябва да излезе със становище, ще се уточнява допълнително. Идеята в нея да има представител на всяка една от партийните групи не проработи, тъй като от БСП, „Атака” и представителят на ДПС отказаха да се включат. И комисията се попълни от съветници от групите на ГЕРБ и „Избор за Троян” (инж. Ангел Балев, вносителката Мариела Шошкова, инж. Минко Топалски и инж. Светослав Дочков) плюс независимия Данаил Данаилов.

Т21

6 коментара:

Анонимен каза...

Браво на Илиянчо Пеевски и само така. Най-после ми се отдаде възможност да посетя лично сесия на Общинския съвет и личното ми мнение,че Илиян е доста компетентен и то по всички въпроси по,които взе отношение. Жалко е само едно, че около него тук там с малко изключение са само тиквеници и сигурно и да искат те не са в състояние да го разберат какво им говори. Иначе браво на Пеевски! Само така!

Анонимен каза...

елитния квартал „Сен Дени” - та това е гетото на Париж , какъв елитен квартал

Анонимен каза...

инж. Станислав Съев, който пък заяви, че и в Париж има битак. Нещо повече - по думите на г-н Съев парижкият битак бил в съседство с елитния квартал „Сен Дени”.

Анонимен каза...

Защо не се измести на улицата която започва от животинският пазар , минава покрай гарата през моста и излиза на кръстовището до ТОТО пункта на автогарата /срещу сградата на АПК/

niko5 каза...

на битака се ходи да си купиш стока по евтена от редовните магазини ато се получява обратно
за това съм против пазара;битак;

Анонимен каза...

Вместо битак да вземат да допуснат някоя верига хранителни магазини като лидъл , не е тайна че троянци пътуват и пазаруват от ловеч плевен и севлиево тук купуваме най-скъпия хляб а и всичко останало , много ни мисли общината затова няма да се учудваме след преброяването че сме останали с 7000 души по-малко
явно някой плаща доста тлъсто на някой от общината за да не се допускат от големите хранителни вериги !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |