Щатски вестник пише за наше момче

ИВАН ЧАВДАРОВталантливият и упорит троянски младеж, който в момента учи в колеж в американското градче Фредерик (Frederick, щата Мериленд), недалеч от столицата Вашингтон – е стар приятел, а за кратко време и сътрудник на Т21. Иван учеше в тукашното СОУ „Васил Левски” и бе звездата на юношеския баскетболен тим на Троян. В 10. клас обаче се яви на национален конкурс, спечели пълна стипендия и отиде да учи в Норвегия. След което продължи образованието си в САЩ. Роднини на Иван Чавдаров ни изпратиха изрезка от статия в местния вестник във Фредерик, посветена на нашето момче. Какво казва 22-годишният троянец пред журналиста Никълъс Стърн – четете по-долу.

П.П. Любопитното е, че изобретателят на компютъра Джон Атанасов, който е от български произход, близо две десетилетия е живял и работил в същото градче – Фредерик, щата Мериленд.

*****

Иван Чавдаров: „Европейците са по-активни и по-заинтересовани политически” *

За Иван Чавдаров, който ще се дипломира през 2010 г. в една несигурна икономическа обстановка, да е отворен за потенциалните възможности е ключов момент в неговите планове. Дали 22-годишният българин, последна година в Hood College, гр. Фредерик (САЩ), ще продължи обучението си по международна икономика в Щатите, Англия, Ирландия или Япония, ще бъде решено по-късно. Въпросът дали ще започне работа като преподавател, съветник в Световната банка или пък ще преследва кариера в Организацията на обединените нации (ООН), не е толкова важен в момента.

„Харесва ми елементът на неизвестност”, сподели студентът. Междувременно Чавдаров се е съсредоточил върху своето обучение, работата и стажа си, както и върху подготовката за кандидатстването в университет. Той преследва и по-далечните си цели, които могат да го отведат и до докторат в избраната от него насока. Надеждата му е, че ако всички направят същото, Съединените щати, както и всички останали засегнати страни, ще могат да излязат от икономическата криза, заляла света.

Иван Чавдаров дойде във Фредерик през 2006 г., след като бе прекарал последните две години от гимназиалното си обучение в Red Cross Nordic United World College в Норвегия – заедно с над 200 ученици от повече от 80 страни. „Мисля, че Фредерик и колежът, в който в момента уча, са едно наистина хубаво място”, сподели Иван. Според него фактът, че живее толкова близо до сърцевината на Вашингтон и въпреки това в малко, традиционно градче, което все пак е достатъчно голямо, за да предложи множество развлечения – хубави ресторанти, магазини и кина, е наистина голям плюс.

„Тук нямаме проблемите на големия град, но едновременно с това имаме възможност да правим много неща”, бе определението му за Фредерик. Чавдаров е забелязал още, че европейците са по-активни и по-заинтересовани политически; което може би се дължи на факта, че, поне на пръв поглед, повечето от тях живеят по-сплотено и по-близо един до друг от американците.

Никълъс Стърн, в-к „Фредерик Нюз поуст”

* Заглавието е на Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |