ОТГОВОР НА ОТГОВОРА: Нужни са не първични реакции, а идеи!

* "Като си се писал комита - ще ти глождят пищовите!" * „Балканфарма Троян” наистина не е в една графа с „Машстрой” и „Хемус”, и макар и в намален обем се развива добре. Приветствам г-жа Букарева за това! * Но факт е, че фирмата произвеждаше над 200 лекарства, а сега произвежда под 10

НАПИСАХ СТАТИЯТА "Общинският съвет - щаб или дремило?", за да предизвикам размисли, които да родят идеи за спасението на останалата все още икономика в Троян. Уви - оказа се, че съм провокирал най-нисши реакции у някои, с които в същото време (струва ми се) имаме еднакви преценки за същността на нещата. Съдете сами.

ВАЛЯ БУКАРЕВА - изпълнителен директор на "Балканфарма Троян" АД, пита "Защо никой до сега не инициира среща с успелите хора в нашия град, за да ги попита за техните идеи и виждания?” (в статията „Балканфарама Троян” е най-големият данъкоплатец в общината”). В моята статия аз пиша: "Липсва взаимодействие между фирмите (ръководствата им) и общинските ръководства. От полза би бил и един консултативен съвет от фирмените мениджъри от Троян".

Г-ЖА БУКАРЕВА ОСНОВАТЕЛНО ПИТА: "Защо не видяхме една антикризисна програма за Троян, която да се обсъди?". В моята статия предлагам: "Кметът и председателят на Общинския съвет да съберат широк кръг икономисти и социални експерти и заедно да разработят нашата широкообхватна антикризисна програма".

ЩЕ ПЕРИФРАЗИРАМ ПОСЛЕДНИТЕ ИЗРЕЧЕНИЯ от написаното от г-жа Букарева: "Целият Общински съвет трябва да подкрепя и се допитва до управленци, които са доказали своите умения. Ако не го направи - краят на този красив град е близо”. Налага се натрапчиво да обърна внимание - именно заплахата от подобен КРАЙ ме накара да напиша статията си. Още преди няколко месеца (тогава „Елма” и „Машстрой” все още работеха) предложих на колегите си да обсъдим икономическите проблеми в общината. Материалът, който им предложих да разгледаме наскоро, бях озаглавил "Не умирай, Троян!".

СТРУВА МИ СЕ, МИСЛИМ ЕДНАКВО с Валя Букарева. Не виждам обаче никаква полза от язвителни и злонамерени подмятания от рода на: „Този завод - напомня ми тя, - даваше прехрана и на вашето (моето) семейство". Даваше - признавам аз. Но не мога да не отбележа с болка, че даваше прехрана на още близо 1400 работници и специалисти. А сега в завода са останали, доколкото знам, около 400.

"НЕ ХАПЕТЕ РЪКАТА, КОЯТО ВИ ХРАНЕШЕ" - назидателно ме поучава госпожата. Не, уважаема госпожо! Не хапя ръката, която ме е хранила. Но искам тази ръка да стане по-здрава, за да може да храни отново 1400 души. Вашите управленски умения вероятно ще Ви позволят да направите този обрат. Пожелавам Ви го.

НЕ КАЗВАМ, ЧЕ СЕГАШНИЯТ изпълнителен директор е виновен, но факт е, че фирмата произвеждаше над 200 лекарства, а сега произвежда под 10. И това стана, защото таблетните форми наистина се преселиха в Дупница, други - в Разград. „Софарма” си "взе" сиропите, а производството на животоспасяващите вливания бе прекратено. Точка.

ЗА ЩАСТИЕ „БАЛКАНФАРМА ТРОЯН” наистина не е в една графа с „Машстрой” и „Хемус”, а макар и в намален обем се развива добре. Приветствам г-жа Букарева за това! Не разбирам обаче, защо дори само споменаването на един факт събужда у нея толкова ярост, злоба и ненавист. В този труден за града ни момент енергията ни не трябва да отива във формулирането на язвителни тиради. Вероятно аз също мога да изригна куп неприятни изрази. Да обидя Валя. Да я назидавам. Да й предложа да си отиде, за да дойде друг. Не. Не го правя. Не е в моя стил. И по-важното - не виждам смисъл от грозни инсинуации и ялови дискусии в момент, когато хиляди троянци очакват решение на проблемите си. Това предполага да проявим разум. Да се опитаме да дадем разумни идеи като потиснем първичните си недомислени реакции. Такъв подход повече би приличал на управленец от ранга на изпълнителния директор на "Балканфарма Троян" АД.

НЕ РАЗБИРАМ ДОКРАЙ И ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на г-жа Букарева, която пише: "Оставете на други да вземат важните за Троян решения. Оставете го на хора ... създали сами своя бизнес". Аз мисля, че общинските съветници - собственикът на „Калинел” ЕООД инж. Марин Радевски, собственикът на „Вектор” ООД инж. Минко Топалски, собственикът на транспортна фирма „СИМА” инж. Светослав Дочков, собственикът на комплекс "Чаршията" Николай Тодоров и други са доказали своите мениджърски умения - развиват своите производства, плащат редовно заплати, пълнят общинската хазна. За мен те са доказали, че могат да управляват фирмите си, но несъмнено могат да дадат повече в работата си като общински съветници. Ако някой може да предложи други, по-добри, нека го направи след две години, на следващите избори. И градът да избере тях.

ЕДИН МЪДЪР МОЙ ПОЗНАТ КАЗВАШЕ: "Като си се писал комита - ще ти глождят пищовите!". Иначе казано - като си станал кмет или общински съветник, ще трябва да понасяш упреците и дори обидите на другите. И въпреки всички несгоди, да търсиш решение на проблемите. Затова ще повторя - правилната реакция на сполетялата ни беда е:

  • осъзнаване на пропуснатите възможности за спасение на троянската промишленост;

  • недопускане на паническа капитулантска нагласа за безизходица, защото завладее ли ни синдромът на тупика, няма спасение;

  • активно, амбициозно търсене на изход от създалата се ситуация.

И СЛЕД НАПИСАНОТО ОТ Г-ЖА ВАЛЯ БУКАРЕВА ще добавя още: недопускане на дребнави словесни закачки, които само пришпорват идването на КРАЯ, отвличайки вниманието от същността на проблемите. Да се озъбиш някому още не означава, че си прав. Често това озъбване дава възможност на всички да видят, че имаш кариес по цялото чене. За да бъде една дискусия стойностна и резултатна, тя не бива да преминава в чиновнически екстаз. Особено важно е кой какво иска. Каква е целта му. Моята цел - активиране на Общинския съвет и администрацията за извеждане на Троян и общината от трудностите. И още - включване в този процес на всички, които имат с какво да бъдат полезни. Но имам опасение, че целта на г-жа Букарева е просто ядно да ме оплюе. И какво от това? Какво толкова значи оплюването на една обикновена личност?! Но Троян значи много. За това трябва да мисли всеки, преди да посегне към химикалката.

Мичо Генковски,
общински съветник от ГЕРБ

16 коментара:

Анонимен каза...

Мичо Генковски,
ти когато беше от щаба на ЕНКИН малко преди края на мандата му ги разправяше същите глупости. Сега когато Акимов презполови мандата и му остава по малко от две години управление ги дърдориш отново. Явно пак имаш цели и си намислил може би да отидеш пак в някоя друга партия и пак да си на власт. Спокойно няма да ти се отдаде тази възможност. Парашутчето ти няма да се отвори.

Анонимен каза...

ЦЕЛТА НА ДРУГАРЯ КОМУНИСТ МИЧО ГЕНКОВСКИ БЕШЕ ЯСНА. ИСКАШЕ ДОКАТО Е ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОБЩИНАТА ДА МУ АСФАЛТИРА БЕЗПЛАТНО ПЪТЯ ДО ХОТЕЛА МУ В ОРЕШАК.ПОНЕЖЕ ЯВНО ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ ТОЙ Е НЕДОВОЛЕН И ЗАТОВА ГИ БРЪШТОЛЕВИ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ. ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ СЕ ПРЕВЪРНА В ДРЕМИЛО ИМЕННО ЗАРАДИ ТАКИВА ИНТЕРЕСЧИЙ КАТО НЕГО. ТОЙ ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА НЕЗАБАВНО.КАКТО И ДРУГИ КАТО НЕГО ТРЯБВА ДА ГО ПОСЛЕДВАТ.

Анонимен каза...

Мичо,
не плюй по жената, която показа какво може и която е най-дълго задържалия се директор след приватизацията на завода. Тя се доказа. А ти какво направи за тоя град, освен само да дрънкаш и да плюеш? Вместо да пишеш, поне си оправдай парите на данъкоплатците!

Анонимен каза...

г-н Генковски,
именно заради такива като вас Троян е пред фалит. Съберете се всички мислители от великата ви коалиция барабар с кмета депозирайте си оставките , извинете се на хората за неадекватното управление и да има нови избори. Не че от троянските "политици"-мислители има някой,който да блести с качества ама въпреки това има доста по-подходящи от вас хора достойни за тези постове.

Анонимен каза...

Мичо Генковски каза много верни неща защо го прюят толкова?За Балканфарма не е прав,защото Валя Букарева спаси фирмата

Анонимен каза...

Леле, тия форуми са страхотно нещо! Може да си пишеш и сам да си отговаряш - СУПЕР! Май, май г-жа Букарева сама си се хвали!

Анонимен каза...

За г-жа Букарева незнам, но надали се хвали сама. Браво на тази жена. Евала й! Само,че не виждам колко ненормален глупав и неинформиран трябва да е човек,за да хвали комуниста Мичо Генковски. Мичо Генковски си ги приказва тези приказки и сам не си вярва. Аз рабрах даже,че пак иска да се мести в друга партия. Орешашкото хотелиерче се опитвал да се набута в ПП"АТАКА"-Троян, за да може след две години да го изберат за още един мандат като общински съветник.

22 годишен троянец-пребиваващ в София

Анонимен каза...

Никак не е ясно за какво се прави евала на г-жа Букарева. За 22-годишен, че и живущ в София, за какви добрини на г-жата е чул, че и от комунизъм отбира! Да не би да е родния й син?
Ей, градът ни е малък, знаем се!

Анонимен каза...

Г-н Генковски,чудесно е, че мислите еднакво с Г-жа
Букарева, но вие май само "мислите".За разлика от вас, нейните идеи са подплатени със своевременно изпълнени проекти-за гордост и самочувствие на работещите в "Балканфарма-Троян". Ако вие бихте могли да постигнете такъв механизъм на работа, такава дисциплина и такъв контрол върху спазване на всички установени правила, от всеки един /без изключение/-то Троян щеше да има поне част от европейския облик на този завод!

Анонимен каза...

Мичо Генковски - стара комунистическа креатура.Ти си позор в Общинския съвет. Ако имаш поне малко съвест, махни се от там.

Анонимен каза...

Уважаеми Г-н Генковски,

Много "компетентно" и "разбиращо" се изказвате за бизнеса на Балканфарма Троян и Актавис. Като човек не работещ в тази фирма и непознаващ същността на целия бизнес и стратегия не мога да разбера как изобщо може да коментирате бъдещето на продуктите. Това е изключително безотговорно и само може да говори за вашия " професионализъм" и в ОС.
Г-жа Букарева е защитавала и продължава да защитава интересите на Балканфарма Троян и нейните служители!

От: г-жа Станишева

Александър Илиев каза...

Другарю Генковски,

В България всеки разбира от политика и футбол. Но малко хора разбират от бизнес и още повече от управление на предприятие от ранга и с историята на Балканфарма Троян. Нямам представа доколко имате реален поглед върху тенденциите и развитието на фармацевтичната индустрия в световен мащаб, но мога да ви посъветвам едно нещо - наслаждавайте се на уюта на Вашата топла канцелария в ОС и оставете доказани професионалисти като г-жа Букарева да продължават да вършат своята работа!

Мичо ГЕНКОВСКИ каза...

Чувството ми за хумор ме насилва да направя кратък коментар на цветистите бисери, казани по мой адрес.От топлата си канцелария в ОС, обзаведена с изящна мека мебел,прекъсвам за малко идиотските си грижи за процъфтяващия ни градец и с присъщата за всяка комунистическа креатура полуимпотентност бързам да се набутам сред гениалните бъбривци на клеветата Мили мои Г.Н., А.Б.,М.А, скъпи родственици и блюдолизци!Словесната еквилибристика, която така вдъхновено експлоатирате, носи белега на злобата.Несъмнено вашите клевитнически писания представляват нов принос в този жанр.Все пак обърнете по-голямо внимание на достоверността на фактите, а така също на художествения изказ.Не може да мислите, че един полуимпотентен ще налита на жени. Това определено е занимание за потентни. Може би поради това си падах не само по учителки, а и по икономистки, инженерки, лекарки, медсестри...Защо ги пропускате - ще се обиди някоя.Виж в щаба на Енкин никога не съм бил.Просто не съм бил член на БСП защото тази партия според мен не е продължител на БКП. И понеже упорито ме наричате комунист, трябва да знаете, че БСП няма нищо общо с комунизма.Вече съм писал, че след 1989г не съм членувал в никоя политическа партия. Не членувам в ГЕРБ, няма да членувам и в Атака, каквито предположения имате.Няма да асфалтирам безплатно и пътя за хотелчето си/официално се казва къща за гости/поради това че първо трябва да се баластрира и чакалира. Не безплатно разбира се - всяка работа се заплаща.Благодарен съм ви, че така внимателно сте проследили освен политическата и трудовата ми биография. След комунистическия период, през който активно ръководех строителството на училища, детски градини, социални обекти и обекти за културна дейност бях изритан на улицата. Пет години отглеждах животни - телета, прасета, пилета, крави, кокошки носачки - по 50, 100, 1000 или 10000 броя в зависимост от вида.Така оцелях. Питам ви - ако вие изпаднете в подобна ситуация ще успеете ли.Сигурно не ви се мисли дори.Спомням си как Стефан Савов /Народен представител през деветдесетте години/ хленчеше, че комунистите го накарали няколко години да работи в строителството. Е мене пък така наречените демократи ме накараха да гледам животни. Така че нищо ново под слънцето. Не хленчех и не се оплаквах.Работех здраво. Това беше моят катарзис, макар че аз нито съм съдил някого от името на Народен съд /бил съм в пелени/, нито съм национализирал /бил съм на 4 години/, нито съм кооперирал или пращал някого в лагер/бил съм ученик в 10 клас/.За какво ме обиждате господа - за това, че съм работил за изграждането на една материално-техническа база, която се разграби и унищожи. Извинете - боли ме за това. Смяна на системата - добре. Пазарно стопанство - добре. Капитализъм - хайде да бъде. Бедни и богати - и това е приемливо в разумни граници. Но разграбване, разсипия, кражби, корупция, безхаберие, безцеремонност... Къде отиваме? Какво става с България? Сигурно сте млади хора. Мислете за това. Аз самият не се нуждая от нищо. Не получавам дори пенсия. Достатъчно ми е да мога да изляза в градината и с два зрели домата да обядвам - екологично чисто и здравословно. Не ми трябва власт. Не хабете енергията си да ме хулите. Това е непродуктивно и ви представя не от най-добрата страна. Ако можете дайте идея какво да се направи, за да се изгради нова икономическа структура в общината. Останалото е простотия.
М Генковски

Анонимен каза...

Толкова ли ви е трудно да оцените мъдростта и загрижеността на един троянец, който открито поставя проблемите на днешната община Троян.Толкова ли ви е трудно да разберете, че комунизъм няма вече 20 години. Комунисти пък съвсем няма. Така че въобще не употребявайте думата комунист.Тя вече е архаизъм.

Ана Георгиева каза...

Възхитително. Отново проличава високата култура, гражданската позиция и мъдрост на Мичо Генковски. Не съм виждала този човек ядосан. Не съм прочела да е обидил някого неоснователно. Наистина трябва внимателно да четете и анализирате написаното от него. Тук няма емоции. Има само загриженост за съдбата на Троян.Не знам защо в този форум и конкретно в атаката срещу Мичо Генковски думата вземат само злобари. Явно това е организирана кампания. Подозирам, че автори са един-двама души, които серийно редят простотиите и оплювките срещу г-н Генковски.Аз пиша от името на тези, които са жертва на проблемите, които Генковски разкрива в статията си.Затова го подкрепям.

Анонимен каза...

А аз напълно подкрепям последните два поста. В писанията на Букарева има само злоба и лични нападки, а Генковски пише смислено и логично, дано и делата му са на ниво.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |