Свети мощи и чудотворна икона пристигат в Троян

Със свети мощи на св. Мария Магдалина и чудотворна икона на св. Богородица пристигат на обиколка из Ловешка епархия (5-14 септември) монаси от Зографския манастир на Света гора (Атон), научихме от архиерейския наместник на Троянска духовна околия отец Марин Божков. Монашеското посещение е с ходатайството на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

Светите мощи и чудотворната икона ще са в Троян на 6 и 7 септември и всички желаещи ще имат възможността да им се поклонят. Програмата е следната: на 6 септември - в 17:45 ч. посрещане на монашеската делегация на централния троянски площад и литийно шествие за пренасяне на св. Мощи и св. Икона до троянската църква „Св. Параскева”, в 18:15 ч. - Вечерня в храма; на 7 септември, от 7:30 ч. – Утреня и св. архиерейска литургия ще отслужи владиката дядо Гавриил в съслужение с игумена на Троянския манастир епископ Теодосий, гостуващите монаси от Зограф и свещениците от троянския храм, от 16:00 ч. ще бъде отслужен Акатист към св. Мария Магдалина и около 17:00 ч. делегацията със светините ще бъде изпратена за Пирдоп. През цялото време на пребиваване св.Мощи и св.Икона в храма християните ще имат възможност да им се поклонят.

*****

Кратко житие на св. Мария Магдалина

КОГАТО ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС ходел по Галилея и чрез Своята Божествена сила извършвал личби и чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалина (от гр. Магдала). Тя го молила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове (Марк 16:9) и напълно я изцерил от болестта, от която тя страдала. Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт. Заедно с други свети жени, тя гледала страданията на Христа и плачела за Него. Заедно с майката на Спасителя тя стояла при кръста и видяла как положили Господа в гроба.

ТЪГУВАЙКИ ЗА СМЪРТТА НА СПАСИТЕЛЯ, светите жени приготвили благовонно миро (виж Св. Мироносици, бел.ред.), за да помажат с него, според юдейския обичай, тялото на Иисус Христос. И след като минала съботата, рано сутринта отишли на гроба. Но по-рано от всички, още до разсъмване, дошла на гроба Мария Магдалина. За голямо свое учудване тя видяла, че камъкът е отвален и гробът - празен.

СМУТЕНА ОТ ВИДЯНОТО, Мария Магдалина бързо се затекла при апостолите Йоан и Петър и им казала: „Дигнали Господа от гроба, и не знаем де са Го турили” (Йоан 20:2). Йоан и Петър веднага тръгнали подир нея и като влезли в пещерата, видели, че тялото на Иисуса го няма и че в ъгъла лежат само повивките, с които то било обвито. Те се върнали, а Мария останала на гроба, стояла и плачела. И както плачела, надникнала в гроба и ето видяла два ангела в бяло облекло да седят – единият при главата, а другият при нозете, гдето било лежало тялото Иисусово. Те й казали: "Жено, защо плачеш ?"

Вдигнали Господа моего – отговорила тя, – и не зная где са Го положили. Като казала това, тя се обърнала назад и видяла Самия Иисус, но не Го познала и мислила, че е градинарят.

Жено – казал й Той, – защо плачеш, кого търсиш?

Ако си Го ти изнесъл – казала тя, – кажи ми где си Го положил и аз ще Го взема.

– Марийо! – казал й тогава Спасителят. Едва сега Мария Го познала и радостно извикала: „Учителю!”

– Не се допирай до мене – казал й Господ, – но иди при братята ми и им кажи, че възлизам при Моя Отец и при вашия Отец, при Моя Бог и при вашия Бог!

В ТОВА ВРЕМЕ И ДРУГИТЕ жени, които вече се връщали от гроба, срещнали по пътя Спасителя, Който им казал: "Радвайте се!" Те паднали пред нозете Му и Му се поклонили.

ПО ТАКЪВ НАЧИН СВЕТИТЕ ЖЕНИ, които ревностно служели на Господа по време на земния Му живот, се удостоили да бъдат първи благовестници на Неговото славно възкресение. Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: „Христос възкресе!”. Като първа благовестница на възкресението тя е призната от църквата за равноапостолна.

СЛЕД ВЪЗНЕСЕНИЕТО ГОСПОДНЕ Мария Магдалина прекарвала с пресвета Богородица и апостолите в постоянна молитва и била свидетелка на първите успехи на християнското учение в Йерусалим. Пълна с усърдие и вяра, тя сама проповядвала словото Божие и за туй посещавала разни страни. Църковното предание говори, че посетила и Рим и че поднесла на императора Тиберий червено яйце, като му казала „Христос възкресе!” и му разказала за кръстната смърт на Господа.

ОЩЕ ОТ СТАРО ВРЕМЕ ИМАЛО обичай у юдеите, особено у бедните, да поднасят яйца на свои познати, приятели и покровители в деня на рождението им и на Нова година. Това се смятало като израз на радост и уважение от людете, които не са могли да поднесат по-скъпоценен дар. По примера на св. Мария Магдалина у християните влязло в обичай да си даряват един другиму червени яйца за спомен на Христовото Възкресение.
От Рим св. Мария Магдалена дошла в Ефес, където до самата си смърт помагала на св. Йоан Богослов в неговите апостолски трудове. В V век нейните мощи били преместени от Ефес в Цариград.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |