Стоматолози дариха картечница на Музея на занаятите

АТРАКТИВНО ДАРЕНИЕ, което би било гордост за всяка оръжейна колекция – картечница „Максим – Соколов”, отлично запазен образец на шедьовъра на американския конструктор Хайнрих Максим - беше официално направено на 5 август на троянския Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ), съобщиха от културната институция. Дарителите са трима родолюбиви колекционери и ценители на историческото оръжие, и тримата стоматолози – троянката д-р Виолета Койновска и ловешките й колеги д-р Велислав Симеонов и д-р Георги Ликьов, които откликнали на инициативата на уредника и завеждащ фонд „Историческо оръжие” в МНХЗПИ Антон Сомлев.Щедрият дарителски жест на тримата лекари беше последван и от друг подобен - собственикът на троянската мебелна фирма „Рико стил” ЕООД Христо Йовчевски, също колекционер, закупи и подари за фонда на музея картечния пистолет (автомат) „Судаев”. Дарителите пък получиха благодарствени грамоти, подписани от директорката на МНХЗПИ Елеонора Авджиева.

ВЪВ ФОНДОВЕТЕ НА ТРОЯНСКИЯ МУЗЕЙ се съхраняват едни от най-богатите колекции на народно изкуство в страната. А един от тези фондове („Историческо оръжие”) притежава твърде добра колекция историческо оръжие - малко на брой, но изключителни по своята значимост експонати. 250 броя хладно и огнестрелно оръжие от Освобождението и войните за национално обединение на българите са собственост на МНХЗПИ. Тук могат да се видят хайдушко шишане, пушки и пистолети с кремъчноударни искрови механизми; всички те са с богата украса от рогови, костни и седефени плочки, апликирани върху прикладите и ложите. От Руско-турската Освободителна война (1877-78 г.) са запазени оръжия и на двете воюващи страни - руските „Крънка” и „Бердана” и турските „Шнайдер”, „Прибоди-Мартини” и „Спрингфилд”, кавалерийски и пехотни саби, щикове, байонети. От периода на войните за национално обединение (1912 г. - 1918 г.) в музейния фонд се пазят образци от български и румънски пушки система „Манлихер”, италианската „Каркано”, сръбски и турски „Маузер”. Особен интерес представляват две трофейни английски пушки с допълнителен прицелен мерник за стрелба по летящи самолети.

ДОСКОРО В МУЗЕЙНАТА СБИРКА ЛИПСВАХА оръжия от Втората световна война, но през миналата година със собствени средства беше закупена руска трилинейка „Мосин Наган” и картечен пистолет „Шпагин”. А наскоро музеят се сдоби с експоната, за който вече стана дума - картечница „Максим – Соколов”; оръжието пристигна в МНХЗПИ през м. юли, и, както се шегуват уредниците, увеличи значително отбранителната мощ на Музея на занаятите.

РЪКОВОДСТВОТО НА МНХЗПИ изказва своята благодарност към дарителите и се надява и в бъдеще да разчита на подобна подкрепа. Музейните благодарности са и към началника на РУ на МВР – Троян главен инспектор Петър Яшев и към управителя на общинската фирма „Комунални услуги” ЕООД Събчо Събчев, които помогнаха новозакупените експонати да пристигнат до новия си дом.

Начало

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |