За 34-ти път наградите „Бризби“

* Дарителят Джон Бризби: „В Троян днес да връчим награди на 33-ма талантливи ученици от Троян, Орешак и Черни Осъм в памет на моя прадядо Константин хаджи Калчов (1856-1940), дарил средствата за построяването на училището, пред което стоим“
Отличници
Джон Бризби, Константин Хаджикалчев
В ПЕТЪК, 31 май, големият дарител за троянската просвета – лондонският адвокат с троянски корени Джон Бризби, и съпругата му Клеър връчиха традиционните си годишни троянски ученически награди „за талантливост и оригинално мислене“, добили известност като наградите „Бризби“. За 34-ти път след възобновяването на наградите, учредени през 20-те години на миналия век от прадядото на Джон – известния български дипломат и общественик Константин (Кочо) Хаджикалчев, също голям дарител за троянската просвета, построил със собствени средства помощната сграда (общежитието) на днешното ОУ „Иван Хаджийски“, носило преди преврата на 9 септември 1944 г. неговото име.

ЦЕРЕМОНИЯТА по традиция се състоя в двора на ОУ „Иван Хаджийски“. И започна с реч на директорката Ралица Бенчева. „Уважаеми сър Бризби, уважаема г-жо Бризби, уважаеми представители на Община Троян, колеги директори на образователни институции и учители, скъпи ученици, номинирани днес за наградата „Бизби“, уважаеми родители на децата, гости! Добре дошли на официалната церемония по връчването на наградите „Бризби“ за 2023/24 учебна година. Като директор на ОУ „Иван Хаджийски“ имам честа и удоволствието да бъда домакин на церемонията, за което благодаря!“, обърна се към присъстващите г-жа Бенчева.

И ПРОДЪЛЖИ с думите: „Днес изявени, талантливи и ученолюбиви ученици от СУ „Васил Левски“, СУ „Св. Климент Охридски“, НГПИ „Проф. Венко Колев“, ПГМЕТ „Акад. Ангел Блаевски“,  СУ „Васил Левски“ (Училището за планински водачи, с. Черни Осъм), ОУ „Васил Левски“ (с. Орешак“) и от ОУ „Иван Хаджийски“, ученици, гордост за всички нас, ще бъдат удостоени с приза „Бризби“ за издигане престижа на образователните институции, за високи постижения в областта на науката, спорта и културата. Наградата е учредена на 4 юли 1925 г., чрез дарителски фонд в чест на Константин Хаджикалчев, с капитал от 10 000 лв.  за строителство и 1000 лв. за награди за ученици. Днес наследникът му, сър Джон Бризби, продължава традицията и за 34-ти път ще връчи наградата на 33 талантливи деца“.
 
Дарителската грамота
След награждаването, ОУ „Иван Хаджийски“, Троян, 31 май 2024 г.
ПОСЛЕДВА словото на дарителя Джон Бризби, което винаги е на български език. „В Троян днес да връчим награди на 33-ма талантливи ученици от Троян, Орешак и Черни Осъм в памет на моя прадядо Константин хаджи Калчов (1856-1940), дарил средствата за построяването на училището, пред което стоим, заедно с баща си, Хаджи Калчо Станчов Дренски (1806-1891). Изминаха над 30 години, откакто с Клеър възродихме семейната традиция да раздаваме награди на троянски ученици и с радост разбрах, че Стефан, един от тазгодишните носители на наградата (стоящ вляво от мен) е правнук на момче, което е получило награда от собствения ми прадядо преди почти век!“, сподели дарителят.За емоцията, дори еуфорията на наградените и на техните родители и учители е излишно да казваме. Като това е разбираемо – наградите „Бризби“ натрупаха през годините сериозен престиж и са гордост за всеки удостоен, станаха знак за ученическо можене и качество.

СЪЩИЯ ден, по-късно вечерта, г-н Бризби връчи и учредената от него по-късно годишна награда на изявен студент по обществени науки от Софийския университет. Наградата е на името и в памет на майка му Лиляна Данева-Бризби (1923-1998), потомка на именити български родове и на трима български министър-председатели, дългогодишен журналист в Би Би Си (Лондон), превела на английски „Задочните репортажи“ на Георги Марков, дама с изключителна класа, която през 90-те, след половинвековна принудителна емиграция, пристигна в родината, дойде и в Троян и очарова всички с българския си дух и великолепния си български език. Поредният носител на наградата „Лиляна Данева-Бризби“ е третокурсник във Факултета по публична администрация.

Генадий Маринов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |