Сънната апнея – болестта на 21. век

* А  ти  спиш  ли  добре?  Позволи  ми  да надникна  в съня  ти…
 
д-р Мария Цвяткова
Юни 2024 г.  -  месец  на сънната апнея в  Белодробната болница
Скъпи читателю, ще ти задам няколко въпроса за размишление – лесни са и се отговаря с „да” и „не”. Докато ги четеш, ще отговаряш веднага, а когато прочетеш цялата статия, ще знаеш и решението на проблема. Е, скъпи читателю, хъркаш ли, докато спиш, а спираш ли да дишаш по време на сън, будиш ли се 2-3 пъти, за да отидеш до тоалетна и мокри ли са възглавницата и врата ти сутрин от обилното потене през нощта?  Кажи ми  усещаш ли сухота в устата сутрин, защото цяла нощ си спал с отворена уста, мъчи ли те сутрешно главоболие и чувството , че не си успял да се наспиш?  През деня затварят ли ти се очите, в момента, в който седнеш пред телевизора, телефона, таблета или някой хубав роман, а случай, в който да задремеш зад волана, докато шофираш дали си имал? Напоследък да си станал по-разсеян и по-нервен, да си хапваш, както обикновено, а да качваш килограми? Ако на няколко от тези въпроси, скъпи читателю, си отговорил с „да”,  е възможно да  имаш сънна апнея.
СЪННАТА АПНЕЯ е болестта на нашето време. Според проучвания от последните години почти всеки пети мъж страда от сънна апнея, докато жените страдат по-рядко, но след менопаузата рискът за двата пола се изравнява. Колкото повече килограми качва и колкото по-възрастен става човек, толкова по-предразположен е да развие сънна апнея. Структурните промени в носа и гърлото като увеличени сливици, увеличен мъжец, честата употреба на алкохол, тютюнопушенето, наличието на гастро-езофагеален рефлукс са фактори, които допълнително повишават риска.

СЪННАТА АПНЕЯ
е хронична болест. Подобно на артериалната хипертония и захарния диабет, тя е болест, която се развива с години, често протича със симптоми, които болният не усеща, не осъзнава или за които не знае. Също както хипертонията и диабета, тя е опасна за човека най-вече с усложненията, до които води.
 
СЪЩЕСТВУВАТ НЯКОЛКО ВИДА сънна апнея, но най-често срещаната е обструктивната и се изразява в многократно повтарящи се спирания на дишането по време на сън. Мускулите на гърлото периодично се отпускат, дихателните пътища се затварят при вдишване и дишането може да е неадекватно за 10 или повече секунди. Мозъкът усеща нарушеното дишане и за кратко ви събужда от сън, за да можете да отворите отново дихателните си пътища. Това пробуждане е толкова кратко, че обикновено не го помните. Понякога има усещане на задух, който отминава бързо, в рамките на едно или две дълбоки вдишвания. Може да издавате изсумтяване, задавяне или изхъркване. Последствията от това са ниско ниво на кислорода в кръвта, повишено ниво на въглеродния диоксид и нарушено качество на съня. При дългогодишно боледуване тези отклонения повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и инциденти (инфаркт и инсулт), метаболитни нарушения (захарен диабет, висок холестерол, висока пикочна киселина, затлъстяване) и централно-мозъчни нарушения (висока дневна сънливост, проблеми с паметта и концентрацията, раздразнителност, депресия).

    Как може да се диагностицирате? Здравите хора също спират да дишат, докато спят. Когато тези паузи не са над определени нормални граници, те не се приемат за болест. Стандартният начин да се направи диагностика е чрез преглед при специалист и апаратна диагностика. При това изследване е необходимо пациентът да преспи една нощ в лечебното заведение, където със специална апаратура и под наблюдение от лекар се записват различните параметри на неговия сън, дишане и сърдечна дейност.

    Лечимо ли  е заболяването? Методите за лечение през 70-те години са били много драстични.. След 1977 г. се установява методът на СРАР-терапията, при който пациентът спи със специален апарат и маска. Благодарение на тази терапия, болният от сънна апнея диша нормално и не хърка, нощните събуждания, недоспиването, сутрешното главоболие и дневната сънливост изчезват. Пациентът е бодър и продуктивен, а качеството му на живот се подобрява. 
 
СКЪПИ ЧИТАТЕЛЮ, благодаря ти, че ме допусна в съня ти! Довери се на екипа висококвалифицирани лекари в Белодробната болница (СБАЛББ) в Троян и позволи да намерим решението на твоя проблем!

Д-р Мария Цвяткова
лекар специализант по „Пневмология и фтизиатрия’’ в „СБАЛББ Троян“ ЕООД

* За диагностика на сънна  апнея  запишете своя час на тел. 0889/615592 – д-р Стела Бенева, лекар специалист по пневмология и фтизиатрия, завеждащ кабинет „Сънна апнея“  в  Белодробната болница в Троян.

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА В ТРОЯН ОБЯВЯВА ЮНИ 2024 Г. ЗА  МЕСЕЦ НА СЪННАТА АПНЕЯ
 
По време на кампанията в специализирания кабинет на Белодробна болни (СБАЛББ) - Троян ще се извършват безплатни прегледи след предварително записване. След поставяне на диагнозата ОСА (обструктивната сънна апнея) ще Ви бъде препоръчано индивидуално комплексно лечение, съобразено със симптомите и тежестта на състоянието Ви.  
    
Белодробната болница в Троян е единственото лечебно заведение на територията на  Ловешка област, в което се извършва диагностика и лечение на сънна апнея.
Ще бъдете прегледани от квалифициран сертифициран специалист по проблемите на сънната апнея – д-р Стела Бенева.

За записване за консултация и изследване:
0889/615592, 0670/6-27-01 (вътр. 120)
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |