На Лазаровден и Цветница в Троян

* И тази лазарска събота десетки малки и по-големи лазарки се събраха на площада, радостни и за радост на мами, татковци, баби и дядовци и на всички нас * В троянската църква бе истинско стълпотворение – стотици местни и гости се виеха на дълга опашка за върбови клонки
Празнично
Прелестните троянски лазарки, Троян, Лазаровден, 2024 г.
ДВА дни Троян бе многолюден, усмихнат, пъстър, радостен, видимо по-различен от обичайното, някак просветлен. Два необикновени дни, събота и неделя, 27-28 април – големите християнски празници Лазаровден (възкресението на Лазар от Витания) и Цветница (Вход Господен, тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим). Влезли трайно и в народния празничен календар с моминското лазаруване на Лазаровден и закичването на Цветница (Връбница) с върбови клонки, напомнящи палмовите и маслинови клонки при посрещането на Иисус в Йерусалим.

Мами, татковци, баба и дядовци бяха основната лазарска публика
ЛАЗАРОВДЕН (Лазарица) бе превърнат в общоградски празник в Троян в края на 90-те години на миналия век от изключително активното тогава гражданско сдружение „Българка“, ръководено от галеристката Мариела Шошкова. Тогава за пръв път се организира дефилето на малките и по-големите лазарки, конкурсите за най-гиздава лазарска носия и за най-красива лазарка, съпътстващата тематична програма с песни, танци, рецитации, викторина, водещ. Много бързо празникът се наложи, стана си част от троянския празничен календар, и така до днес, макар без някогашната пищност и мащаб. Така бе и тази лазарска събота – десетки малки и по-големи лазарки се събраха на площада, радостни и за радост на мами, татковци, баби и дядовци, основната публика, и на всички нас, на цял Троян.

Дълга опашка за върбови клонки в двора на църквата, Троян, Цветница, 2024 г.
Троянска стомна на Цветница в Ловеч, 2024 г.,
сн. Милко Недялков
ОТКРАЙ време се знае, че големият празник на Цветница е в съседния Ловеч – с ритуала Кумичене (лазарките пускат венчетата си по Осъма и си избират кумица) и занаятчийския панаир, от който по традиция трябва да си тръгнеш с керамичен съд; разбира се, голямата част от сергиите са с троянска керамика, най-прочутата и най-търсената. В Троян Цветница си остава в църковните рамки – палим свещичка в градската църква „Св. Петка“ и си вземаме осветена върбова клонка, с която кичим домовете си, по традиция върбовата клонка, обикновено свита на венче, се пази цяла година, до следващата Цветница. И тази цветнишка неделя в троянската църква бе истинско стълпотворение – стотици местни и гости се виеха на дълга опашка за върбови клонки. А в града, казахме го, бе по-различно от обикновено, някак просветлено. Честит празник!

Т21

Още по темата:
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |