Троянската Лазарица 2019

* За най-лична лазарка – с най-красив венец, кошничка и носия – тази година бе избрана Цвети Гечева * Поздравления за лазарките от рожденичката кмет Донка Михайлова
Празници
В средата – най-личната лазарка Цвети Гечева, Троян, Лазаровден, 20 април 2019 г.
НАД 30 ЛАЗАРКИ – най-малки, малки и малко по-големи, прелестни и нагиздени в шарени народни носии, с лазарски венчета и кошнички – радваха немногобройната публика на традиционната троянска „Лазарица“ (20 април, събота, централния градски площад „Възраждане“). Детският празник, опрян в народната традиция (лазаруването) и вече с над 20-годишна история, началото е през 1998 г., с който Троян отбелязва големия християнски празник Лазаровден, Христовото чудо с възкресението на мъртвия Лазар.

Над 30 най-малки, малки и малко по-големи лазарки дефилираха на троянския площад
ОРГАНИЗАТОР пак бе дамското гражданско сдружение „Българка Троян“ – инициатор и основател, с партньорството на Община Троян и НЧ „Наука - 1870 г.“. И макар че троянската Лазарица не доби очаквания размах и заявените в началните години амбиции да се превърне в мащабно общоградско събитие, мерещо ръст с ловешката Цветница, вече си има запазено място в троянския културен календар и радва малки и големи.

Водещите Никол Илиева и Стефани Лалева
И ТОЗИ ПЪТ „метеорологията“ не бе ласкава към празника, а хладното време попритесни майките и бабите на малките лазарки; но поне не валеше и събитието не бе „прибрано“ в салона, както се е случвало в предишни години. Водещите пък бяха две от по-големите лазарки – тийнеджърките от троянското СУ „Св. Климент Охридски“ Стефани Лалева и Никол Илиева, които предадоха допълнително очарование и младежка енергия на празника. Имаше ги и традиционните лазарски надпревари – за изплитане на лазарски венец, рисунка (сега задачата бе да се нарисува българска шевица), декорация на великденско яйце, викторина с въпроси на лазарска тематика, имаше и нова „сръчна“ надпревара за изработка на вълнено килимче,

РАЗБИРА СЕ, във фокуса бе лазарското дефиле, а след това и награждаването (раздадени бяха 68 подаръка, научихме от председателката на „българките“ Цветомира Гечева). Хубав момент бе и поздравлението към малките лазарки, семействата им и към всички троянци от кмета Донка Михайлова, която бе рожденичка в този ден и на свой ред получи голям букет и поздравления от организаторите. За най-лична лазарка – с най-красив венец, кошничка и носия – тази година бе избрана Цвети Гечева.

За отколешната Лазарица в нашия край разказва директорката на троянския Музей на занаятите Елеонора Авджиева:

Лазарки от мах. Геновска, с. Балабанско, Троянско, към 1943 г.
Лазаровден – събота, една седмица преди Великден. Лазаруването е характерно в неговия училищен вариант. Малките лазарки се водят по къщите от техните учители. Те са облечени в нови дрехи (сукманчета), косите им са сплетени в много плитки и носят цветни венци на главите си. Всяка лазарка носи кошничка в ръка, в която събира подаръците. Домакините даряват лазарките с яйца и дребни пари.

В селата Голяма Желязна и Ново село детското лазаруване продължава с изпълнението на обичая кумичене. След приключване на обхождането на къщите една възрастна жена завежда момичетата край реката, гощава ги с качамак и ги кара заедно да пуснат венчетата си по течението на водата. Венчето, което изплува най-напред, определя коя от лазарките ще стане кумица на групата. На втория ден от великденския цикъл майката на кумицата кани всички лазарки в своя дом и ги гощава богато. Тогава момичетата си разменят и червени великденски яйца.

От страницата на Музея на занаятите във фейсбук

Т21 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |