Грозното пате се превърна в лебед – прерязаха лентата на ул. „Раковска“

* Ефектът в три посоки: транспортна, естетическа и цивилизаторска * Кметът Михайлова: „Говорих с хората и за мечтите, за това, че вече обсъждаме идеи за превръщането на речния бряг от Дъскотина до моста на пазара в любимо място за отдих на троянци“
Инфраструктура
Рязането на лентата, ул. „Георги С. Раковски“, 6 юли 2023 г.
В ЧЕТВЪРТЪК, 6 юли, официално бе прерязана лентата на реконструираната основно централна крайречна троянска улица – ул. „Георги С. Раковски“, от пресечката с ул. „Захари Стоянов“ (кръстовището при Полицията) до пресечката с ул. „Димитър Икономов-Димитриката“ (при Топливо), 620 метра дължина. Лиснато бе и менче с вода. Честта, разбира се, се падна на кмета Донка Михайлова, която, казвали сме го неведнъж, има лична заслуга за лансирането на този проект и осигуряването на цялостното държавно финансиране от 950 хил. лв. (виж „Два гросмайсторски управленски хода“ – бел. ред.).

НА КАМЕРНАТА, но достатъчно тържествена церемония присъстваха съучастниците в хубавото дело от общинската администрация – директорът на дирекция „Строителство“ инж. Николай Райковски, инж. Полина Павлова от същата дирекция, директорът на дирекция  „Анализ, планиране и проекти“ Верка Добрева, директорът на дирекция „Устройство на територията“ инж. Николай Хитров и др., председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, граждани. „Десетки хора, живеещи на ул. „Раковски”, се бяха събрали тази вечер, за да отбележим края на реконструкцията на улицата. Говорих с хората и за мечтите, за това, че вече обсъждаме идеи за превръщането на речния бряг от Дъскотина до моста на пазара в любимо място за отдих на троянци. Пожелах им да водят по обновената улица деца и внуци, да посрещат булки и зетьове, да бързат към любима работа“, коментира в кратък, но силно емоционален пост в профила си във фейсбук след събитието г-жа Михайлова.

ДА ПРИПОМНИМ параметрите на уличната реконструкция. 5000 кв. м нова асфалтова настилка, 1500 м нови бордюри, нови тротоари, 97 нови паркоместа, 63 новозасадени дръвчета. Обобщено: превръщане на „грозното пате“ – амортизираната, неремонтирана основно от десетилетия, затрупана с „нахвърляни“ по цялата й дължина автомобили, некомфортна, опасна (да не забравяме, че в съседство е една от най-рейтинговите и многолюдни детски градини в Троян – ДГ „Синчец“), отрупана с дърварници и други подобни нашенски „екстри“, вселенена, затлачваща вместо да отвори гледката и достъпа към троянската река – в красив лебед. И постигаща ефект в няколко важни посоки: транспортна – включително по безопасността на движението осигуряване на глътка въздух за паркиране в централната градска част (97-те паркоместа няма да решат болезнения проблем с паркирането, но са крачка в тази посока); естетическа – безспорно това централно троянско място доби друг образ, по-градски, красив, изискан; цивилизаторска – неведнъж е ставало дума, че троянската река, това изключително наше богатство, минаваща по средата на града ни, стои някак загърбена и реновирането на ул. „Георги С. Раковски“ може да ни отвори очите и да даде тон в „обживяването“ й.

Гледка към реконструираната крайречна улица
ДА ПРИПОМНИМ и как се стигна до реконструкцията и държавното финансиране. Договорът за държавното финансиране бе подписан на 10 декември 2021 г. – в последните дни на тогавашното служебно правителство с регионален министър арх. Виолета Комитова, буквално в 12 без 5, което, както стана дума, е лична заслуга на кмета Михайлова. Това подписване обаче стана възможно заради подготвения предварително технически инвестиционен проект от Община Троян, чакащ своя момент, за което браво на съответните служители от общинската администрация. След това дойде изборът на изпълнители (строители, надзор и т. н.) и същинското строителство, което в общи линии вървеше по план и без проблеми, за да се стигне до успешния финал и сегашното рязане на лентата.

НО НЕ КАЗВАМЕ, че всичко е идеално. Ще посочим две неща. Въпреки дългата редица от нови паркоместа продължава безразборното паркиране по улицата, от двете страни, затрудняващо движението и създаващо предпоставки за произшествия, тук топката е в полето на контролните органи от КАТ, а и полицейският участък е буквално на метри. Правилно бе премахната една ламаринена постройка в близост до пресечката с ул. „Захари Стоянов“, не й бе мястото там, бе и грозна, но след демонтирането й все още не се случва нищо, белее се една голяма бетонена площадка, която плаче за облагородяване.

Генадий Маринов
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |