Три важни улични придобивки

* Започна изграждането на новия паркинг зад АИР-а, реконструкцията на крайречната ул. „Георги С. Раковски“ е към края си, върви тротоарен ремонт по малката, но по-особена ул. „Ангел Кънчев
Инфраструктура
ПОД ПАРА вървят три важни улични ремонта/строителства в Троян – подмяна на тротоарите на малката, но съвсем централна и имиджова ул. „Ангел Кънчев“, изграждане на дългоочаквания нов паркинг зад АИРА-а (в близост до кръговото кръстовище при Пачовия мост) и цялостната реконструкция на крайречната ул. „Георги С. Раковски“.

УЛ. „АНГЕЛ КЪНЧЕВ“
Тротоарният ремонт по ул. „Ангел Кънчев“ е в ход, 10 март
МИНАЛАТА седмица, „с първите топли дни“, както написа в профила си във фейсбук кметът Донка Михайлова, започнаха тазгодишните ремонти на тротоарите в общината (Троян и селата). Тук акцентираме върху тротоарния ремонт на малката, но съвсем на пъпа на Троян и добила един по-особен – артистичен, представителен, имиджов, характер ул. „Ангел Кънчев“; уличката, където е троянската галерия „Серякова къща“ в сградата си от края на 19. век (1896 г.), строена по виенски образец, частният театър „Нюанси“, приютен в емблематичната сграда на Троянската популярна банка от 30-те години, влязла в учебници по архитектура, кокетната ретро гостилница „На ДворЪТ“, няколко други стари къщи, създаващи троянската градска атмосфера и специфика. Уличка с потенциал, който си заслужава да се развива и ремонтът на тротоарите „работи“ в тази посока. Но ремонтът по ул. „Ангел Кънчев“ не е само имиджов – тротоарите там бяха сериозно разнебитени и отдавна плачеха за обновяване и подмяна. Финансирането е с общински средства и е залегнало в годишната капиталова програма на Община Троян.

ПАРКИНГЪТ ЗАД АИР-А
Разчистване на терена за новия паркинг зад АИР-а, 8 март 2023 г.
ИДЕЯТА за този паркинг е от няколко години, а проектът бе готов през 2020 г. и се планираше изграждането да стане през 2021 г., но различни причини забавиха реализацията. Основната – провалените цели четири процедури за избор на изпълнител, свързано с ръста на цените на строителните материали и др. Петата процедура, обявена през есента на 2022 г., бе успешна и от няколко дни строителните работи вече са факт. Според заданието новият паркинг ще е на две нива и с две малки подпорни стени поради съществуващата денивелация между улиците, които са от двете му страни – ул. „Васил Левски“ (при кръговото) и ул. „Еделвайс“. Предвидени са 46 паркоместа, включително няколко за инвалидни автомобили, разположени в три реда. Паркингът ще е „еднопосочен“ – ще се влиза и излиза от различни места.

В СРЯДА,
8 март, бяхме на място, наблюдавахме дейностите по подготовката на терена. Разговаряхме и с живущи в съседство на ул. „Еделвайс“ – като цяло те не се противяха, въпреки че новият паркинг в някаква степен ще им развали рахатлъка, ще стане по-натоварено и по-шумно, но от друга страна пустеещият и неизползваем досега общински терен ще се цивилизова и облагороди. Изразиха обаче едно притеснение – да не остане без никаква зеленина, само асфалт, и се надяват инвеститорът (Община Троян) да не допусне подобна грешка и да се съобрази с желанието им за озеленяване на терена. Паркингът зад АИР-а е третият нов паркинг в този централен градски район за последните 2-3 години – другите са зад Малкия пазар (откъм ул. „Стара планина“) и до кръговото кръстовище (и пицария „Dreams“); стъпка в решаване на един от големите транспортни проблеми на града ни – този с недостига на паркоместа. (АИР – серията долепени една до друга къщи на главната улица в Троян в близост до кръговото кръстовище, строени в ново време, но в старинен/възрожденски стил и оформили т. нар. „архитектурно-исторически резерват“ (АИР) – бел. ред.)
 
УЛ. „ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ“
Подготовка за последния слой асфалт, ул. „Георги С. Раковски“, 9 март
ПИСАЛИ сме неведнъж за тази много важна, но някак „недоразработена“ троянска крайречна улица – ул. „Георги С. Раковски“, чиято сегашна реконструкция се финансира изцяло с държавни средства (950 хил. лв., привличането им е лична заслуга на кмета Михайлова). Строително-ремонтните работи в 640-метровия участък, от кръстовището при РУ на МВР до пресечката с ул. „Димитър Икономов-Димитриката“, вече са към своя край – изградени са нови 99 паркоместа, нови тротоари и бордюри, оформени са „зелените островчета“ и са положени първите два слоя асфалт, а миналата седмица започна подготовката за полагане на последния износващ слой асфалт. Предстои озеленяването с райграс и засаждане на 70 нови дръвчета. Вече е ставало дума, но си заслужава да го кажем пак: обновяването и облагородяването на крайречната улица освен че ще подобри транспортната ситуация в централната градска част, се надяваме да има и друг ефект – „приближаване“ и обживяване на реката, която е нещо твърде ценно за града ни, но е неоправдано загърбена, подценявана и неизползвана.

Т21

 
Още по темата:

1 Коментара:

Bo каза...

Паркинг на две нива при АИР-а няма ли да закрива гледката към хубавите стари къщи?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |