Помогнаха на пострадал алпинист в Северния Джендем

* В спасителната акция участват 12 души от Троянския отряд на ПСС, започва в ранния следобед на 25 февруари и приключва
 вечерта към 22:00 ч.
Троянските спасители
Броени дни след като трима троянски спасители и служебното куче (лабрадорът Берго) се завърнаха от спасителната мисия в съседна Турция, отрядът на ПСС - Троян отново бе вдигнат в акция. Този път в страховития Северен Джендем в Троянския Балкан за оказване на помощ и транспортиране на пострадал алпинист от София. Всичко завършва благополучно, а по-долу ще прочетете разказа на участниците в спасителната акция (препечатваме го от фейсбук страницата на ПСС - отряд Троян). Т21
НА 25 ФЕВРУАРИ около 14:30 ч. бе получен сигнал за помощ от пострадал алпинист на тур „Централен ръб“ в Северен Джендем. Информацията бе, че е мъж с фрактура на дясна подбедрица и че свръзката започва спускане от маршрута на рапели. Група от четирима планински спасители (от Троянския отряд) тръгна веднага от база „Бъзов дял“ към подстъпа за тура. В района имаше още двама спасители с техни приятели, които катерят по  съседен тур и след сигнала веднага се насочиха към мястото на инцидента. Паралелно с това се събра и втора група в Троян. Около 17:00 ч. още 6-ма спасители се насочиха от местността Мазането към основата на тура. Последва изтощителен преход и достигане на всички групи до пострадалия към 19:00 ч.

НА МЪЖА бе оказана необходимата медицинска помощ, фрактурата бе фиксирана с надуваема шина, изолиран бе от студа и подготвен за последващ транспорт. Спускането бе през много труден терен. Дълбок, мокър сняг, камъни, скални прагове и нападали дървета се редуваха по трасето. Налагаше се на няколко пъти преминаване на реката. В крайна сметка, малко след 22:00 ч., пострадалият алпинист и всички спасители и доброволци достигнаха до местността Мазането. Мъжът бе предаден на близките му, които го транспортираха към болницата.

БЛАГОДАРИМ на всички участници, използваме и възможността да благодарим на всички наши партньори и спонсори за помощта, която ни оказват. Благодарим и на семействата си, които очакват от нас да се приберем живи и здрави по домовете си.

ПСС – отряд Троян 
На снимките: Моменти от спасителната акция

2 коментара:

Неутрално каза...

Това е поредното доказателство за качествата на истинските достойни мъже от ПСС. Да ги пази Господ!!!

Z@Q каза...

Подходящото заглавие на написаното във връзка случая е:
Спасяването на един идиот!
В това време да ангажираш толкова хора да се потят с все антураж по баирите, за да търсят някой тръгнал на майната си, си е направо за съжаление защо вече не е там, а му провървя!
И така до следващата му гавра с други спасители и на друго място!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |