Балканът прибра д-р Марио Шкодров

* 26-годишният лекар от Александровска болница в София загина на път към любимата хижа „Амбарица“ – в мъгла, силен вятър и снеговалеж * „Планината не прощава. Марио беше на 26. Вечна памет, Марио!“, написаха хижарите Ема и Тодор
In memoriam
д-р Марио Шкодров
ТРОЯНСКИЯТ Балкан взе поредната си свидна жертва, този път 26-годишния лекар от Александровска болница в столицата Марио Шкодров. Младият мъж тръгнал на 10 декември, понеделник към хижа „Добрила“ и оттам към хижа „Амбарица“, където в неделя щял да празнува 27-мия си рожден ден. От „Добрила“ потеглил към 16:00 ч. при много лошо време, а в 19:00 ч. на 10-ти вече бил в неизвестност, като за последно с него било разговаряно късно същата вечер.

В ПРОДЪЛЖЕНИЕ на два дни спасители от отрядите на ПСС в Троян, Ловеч, Сопот, Карлово, София и Банско издирвали изчезналия турист по билото на планината между хижите „Добрила“ и „Амбарица“, но безуспешно. В 15:10 ч. на 12 декември, сряда, е намерен, за жалост мъртъв. Тези дни в планината видимостта била затруднена – до 40 м, а по билото силен вятър на пориви навявал сняг, което допълнително усложнило ситуацията. „За съжаление не е имал късмет да оцелее. Изказваме нашите съболезнования на близките“, се казва в съобщение от централата на ПСС.

ЗАГИНАЛИЯТ д-р Марио Шкодров е бил сред големите фенове на хижа „Амбарица“. И ето какво написаха водачите на хилядното амбаришко братство, хижарите Ема и Тодор; поклон към приятеля, но и предупреждение:
     „Днес казваме последно сбогом на Марио, д-р Шкодров. Неизменна част от голямото амбаришкото семейство, приятел, добряк, лекар. На път за хижа „Амбарица“, където е редовен посетител и познава района, в отлична физическа форма, Марио попада в клопката на Балкана. Мъгла, снеговалеж и силен вятър по тъмно го дезориентират. След дългите часове ходене, натрупаната умора и премръзването го карат да спре. За последно.

Призоваваме всички, тръгнали на зимен преход, да не подценяват планината и да не надценяват възможностите си. Бъдете добре екипирани, информирайте се добре за прогнозите за времето, не тръгвайте сами, не предприемайте самонадеяно рискове и уведомете поне един свой близък кога и от къде тръгвате, както и хората, при които отивате. Планината не прощава. Марио беше на 26. Вечна памет, Марио!“

Момент от спасителната акция, сн. ПСС - Троян
Търсенето продължи и по тъмно, сн. ПСС - Троян
А ТАКА СЕ СБОГУВАХА колегите от Александровска болница:
     „С покруса и дълбока печал узнахме за преждевременната, неочаквана и жестока смърт на нашия скъп колега и приятел д-р Марио Шкодров. В неделя, 16 декември, той щеше да навърши 27 години, ако нелеп инцидент в планината не бе отнел живота му… Останал без родители, д-р Шкодров завършва образованието си в Медицински университет - София като стипендиант по програмата на „Готови за успех”, в подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители. Той е един от малкото лекари, които избират трудна специалност, каквато е спешната медицина, въпреки възможностите, които има като сирак и отличен студент. Много пъти участва доброволно и безвъзмездно в прегледите на възрастни хора от Северозападна България, организирани от Фондация „Направи добро - Александровска” и партньори.

От тази година младият лекар започна да специализира „Спешна медицина“ и бе част от екипа на Спешното отделение в УМБАЛ „Александровска“. Въпреки краткия му житейски и професионален път, ще запомним д-р Шкодров с неговата усмивка, с голямото му сърце, кураж и желание да откликва на всеки зов за помощ, винаги готов да се себераздава и да твори добро. Горди сме, че имахме честта да го познаваме! Поклон пред светлата му памет!”

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |