М. Николова: Банев и Бояджиев са се договорили „Елма“да бъде фалирана

* „Даже в техните среди се говори за едни 10 млн. лв., които Борис Бояджиев е трябвало да даде на Николай Банев“, заяви по Нова телевизия доскорошната служителка на Баневи
Гореща тема
Юристката Мария Николова, Нова телевизия, 12 декември
МАРИЯ НИКОЛОВА, доскорошната юристка на олигарсите Евгения и Николай Баневи – които в момента са в ареста с обвинения в пране на пари в особено големи размери (над 1 милиард лева), присвоени 82 млн. лв. от приватизираните и съсипани десетки предприятия, сред които „Полимери“ (Девня), „Елма“ (Троян)* и др., на данъчни престъпления, организиране на престъпна група и др. – проговори тази сутрин, 12 декември, в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“. Г-жа Николова работи до 2017 г. за Баневи, като, по нейните думи, е пращана навсякъде, където има проблеми; включително като управител за кратко на „Елматех“ (Троян), непосредствено преди затварянето на дъщерното дружество на „Елма“, което хлопна кепенците по познатата схема и също остави на улицата с неизплатени заплати десетки троянци. Неотдавна срещу нея е извършено покушение и в момента то се разследва, но се знае, че предполагаемите извършители са хора, свързани с доскорошните й работодатели.

Николай и Евгения Баневи
Николай Банев на заседание в "Елма", Троян, 2008 г.
ЮРИСТКАТА каза изключително тежки неща за престъпната дейност на Баневи в „Полимери“ и изобщо, които обаче не изненадват особено и в някаква степен са публична тайна – прехвърляне на средства в лични офшорни сметки, неизплащане с месеци на трудови възнаграждения и даване по 50 лв. за аванс и заплата, закупуване на луксозни коли и други с парите на работниците, блокиране дейността на работещи и печеливши предприятия, рязане за скрап на ценни машини и т. н.; но казани от човек отвътре, добиват по-голяма убедителност и яснота. За нас пък, хората в Троян, г-жа Николова хвърли истинска бомба: по нейните думи в умишлената съсипия на „Елма“ Николай Банев е действал в съучастие с друг човек, който има подобен бизнес и е свързан с нашия град – Борис Бояджиев, собственикът на „Балканска звезда“ ЕООД (Троян) и „Елпром Харманли“ АД (Харманли).

Борис Бояджиев
ЕТО КАКВО заяви Мария Николова: „Да, в „Елма“ (Троян) беше по същия начин. Доколкото ми е известно, със самото приватизиране на „Елма“ между Николай Банев и друг виден приватизатор – г-н Борис Бояджиев, е имало негласна договорка „Елма“ да бъде фалирана. За да може г-н Бояджиев, който има абсолютно същия бизнес (производство на електромотори), да прогресира, а „Елма“ да бъде нарязана на скрап. Това нещо се случва, даже в техните среди се говори за едни 10 млн. лв., които Борис Бояджиев е трябвало да даде на Николай Банев. Чувала съм, че тези пари са дадени и част от тези пари или всичките са дошли от небезизвестния г-н Митевски, свързан с Алфа банк (Петко Митевски е троянец, брат на съпругата на Борис Бояджиев и е обвинен в извършването на най-големия банков обир в българската история, 21,2 млн. лв. от трезора в София на гръцката Алфа банк; през 2017 г. получи 15-годишна присъда на първа инстанция, но успя да избяга и в момента се издирва – бел. ред).“. Г-жа Николова припомни още един факт, свързан с действията на Банев в „Елма“: „Знам за работник, който се е обесил. Самоубил се е заради мизерията, в която са били принудени да живеят тези хора с неполучени дълго време заплати“.

Фасимиле на договора за рязане на "Елма" на скрап, 2011 г.
ДАЛИ Бояджиев е съучастник във фалита на „Елма“, дали е платил на Банев 10 млн. лв. и дали тези пари са осигурени от сродника му Митевски, вероятно тепърва ще се разследва. И не сме ние, които можем да твърдим подобно нещо. Но има някои факти, които водят в същата посока. Например: „Елма“ е обявена в несъстоятелност след иск за неизплатени 23 хил. лв. по сделка за доставка на части за електромотори, заведен в Ловешкия окръжен съд от „Елком“ ООД (със седалище в Милано, Италия), като изненадващо и нелогично Банев не обжалва; а пък вземането на „Елком“ към „Елма“ е прехвърлено с договор за цесия на фирма „Глобекс“ ЕООД, представлявана от Борис Бояджиев. Факт е също, че рязането за скрап на машини и конструкции и рушенето на сградния фонд на „Елма“ започва и е сторено немалко (договорът за рязането е сключен през м. април 2011 г., като работата е възложена на троянската фирма „Скорпид“ ЕООД на Светослав Василев-Бонето), но закупуването на активите на обявения в несъстоятелност завод в края на 2016 г. попречва пъкленото дело да бъде довършено.     

Т21

* „Елма“ е наследник на някогашната гордост на троянската промишленост  – „Елпром Троян“, най-големия завод за електромотори на Балканите. Който чрез хватките на т. нар. „масова приватизация“ през 2000 г. е овладян от Николай Банев, а през 2009/10 г. вече е оглозган и спира работа, а стотици работници са изхвърлени на улицата и години безуспешно се борят за неизплатените им от Банев и „Елма“ трудови възнаграждения. В края на 2016 г. активите на съсипаното предприятие бяха закупени от ф. „Солид 85“ на троянеца Младен Мондешки, бе върнато старото име на завода „Елпром Троян“ и започна възраждането. Бяха изплатени и неиздължените заплати на
 над 400 бивши работници елпромци.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |