Драма под връх Ботев

* 30-часова спасителна акция измъкна от лапите на смъртта алпинистите Добри Атанасов и Владо Владов * Иван Мутафов: „Чудо е, че не са пропаднали още по-навътре - ако се беше случило, щяхме да вадим труповете им чак напролет”

ОПИТНИТЕ АЛПИНИСТИ Добри Атанасов и Владимир Владов - и двамата малко над 30-те и родом от Габрово - живеят втори живот. Двамата са жители на столицата и участвали в 40-тата Зимна алпиниада „Северен Джендем 2010” от името на софийския алпийски клуб „Планинец”. В събота, 30 януари, Добри и Владо правят атрактивен скоростен тур по т. нар. Централен ръб (под връх Ботев) – изключително труден маршрут, преодолян много професионално. На връщане обаче допускат наивна грешка, която води до откъсване на снежна козирка и тя ги повлича надолу в бездната.

„ЧУДО Е, ЧЕ НЕ СА ПРОПАДНАЛИ още по-навътре - ако се беше случило, щяхме да вадим труповете им чак напролет. Господ е бил с тези добри момчета”, коментира пред Т21 в понеделник, 1 февруари, след като двудневната спасителна акция бе приключила успешно, техническият директор на Алпиниадата и деен участник в спасителните действия Иван Мутафов. Г-н Мутафов бе останал без глас: „Вятърът така ни одуха, пък и близо 30 часа поддържах постоянна връзка по джиесема с двамата пострадали и със спасителните екипи, та останах без глас – но не това е най-важното”. Най-важното, по неговите думи, е, че алпинистите и момчетата от Планинските спасителни служби в Троян, Ловеч и Сопот действали в пълен синхрон, което направило възможен успехът на спасителната операция при тези адски условия (жесток вятър, лавинна опасност, студ, невероятно тежък и стръмен терен). И вторият важен фактор – самообладанието и алпинистката подготовка на бедстващите мъже.

КАК СЕ РАЗВИВАТ СЪБИТИЯТА?
Сигналът за бедствието е подаден около 16:40 ч. в събота (обадили се самите пострадали по мобилен телефон малко след инцидента) – получават го и в ПСС, и в щаба на Алпиниадата. Колеги алпинисти на двамата пострадали веднага тръгват към мястото на инцидента и първи установяват визуална връзка – по тъмно, с фенери. Става ясно, че Добри е пострадал по-тежко – счупил е крак, а Владо си е ударил ключицата, но общо взето е в добро състояние. В 18:15 ч. от Троян тръгва група от 9 спасители, която около 40 минути преди полунощ е на мястото на инцидента. Но тъмнината и сложният терен правят невъзможна спасителната акция.

НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН, 31 ЯНУАРИ, алпинистите, използвайки въжетата, подготвени от троянските спасители, първи се добират до двамата „корабокрушенци”. После пристига и групата от ПСС – Троян, а след тях и колегите им от Ловеч и Сопот, общо 17 спасители. И след многочасови прецизни спасителни действия успяват да измъкнат Владо и Добри от пропастта, иначе казано – от лапите на смъртта. Пренасят ги до долу и малко след 19:00 двамата пострадали са натоварени в линейката, чакаща в кв. „Видима” на Априлци, и транспортирани в Троянската болница. „Невероятно тежка и рискована акция – колегите направиха максималното, но и късметът бе с нас”, коментира пред Т21 щатният секретар на ПСС – Троян и участник в 30-часовата спасителна операция Христо Сливков.

НО И ДРУГО ПОМАГА ЗА УСПЕХА
. През нощта Владо и Добри успяват да се окопаят в нещо като иглу, което ги спасява от студа и вятъра. Това са и първите им думи по джиесема на сутринта: „Добре сме, преспахме в иглу”. Основната заслуга тук обаче е на Владо, който помага на другаря си и двамата се изкатерват около 50 метра нагоре, където намират защитена площадка и където има достатъчно сняг за „иглу”-то. След успешната спасителна акция пострадалите алпинисти са настанени за кратко в МБАЛ – Троян, след което са откарани за София без опасност за живота. 

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |