На Заговезни в Троян

* Пак въртяхме уруглювиците и гонихме лошотията, ядохме кметска заговезнишка баница и даже ни даваха по телевизора
Традиции
Десетки троянци, сред тях и по първите, завъртяха уруглювиците, към Къпинчо, 26 февруари
ТРОЯН спази традицията и отбеляза по своя си начин Сирни заговезни, деня за прошка, неделя, 26 февруари. С голям огън на разклона за Къпинчо (неизползваемата, освен за цирка, когато идва, общинска поляна), на който десетки, сред тях и троянските първенци (кметът, председателят, зам.-кметовете), въртяха уруглювиците и гониха злото и лошотията. А преди това с дефиле от площада по Главната през Марковския мост, духовата музика отпред, нашенци в народни носии, развети български знамена. 
 
Голям наплив за кметската заговезнишка баница
ИМАШЕ и хоро, и сцена. Този път обаче я нямаше организираната от троянското читалище маскарадна „Ялова сватба“, която бе станала част от вътъка на троянския Заговезни. Но пък кметската заговезнишка баница си я имаше – г-жа Михайлова покани троянци в кабинета си и почерпи, по нейните думи, със саморъчно приготвена баница по стара троянска рецепта.

ДАВАХА ни и по телевизията – землякът ни, атрактивният синоптик на Нова телевизия Ники Василковски, известен с троянските си пристрастия, направи цял репортаж за Заговезни в Троян и даде думата на 13-годишния Найден от Орешак, който (на тежък троянски диалект, което в случая бе по-скоро забавно) разказа и показа как се прави истинска уруглювица; библиотекарката Вихра пък допълни с наричането при въртенето на уруглювиците: „Отили потили, у нас парите, у комшиите бълхите“ (леко странни думички, да ти е неудобно чак да погледнеш в очите комшиите си след уруглюване; но това е положението, щом народът го е казал – бел. ред.).  

Момент от репортажа на Ники Василковски за Заговезни в Троян, Нова телевизия
ОГНЬОВЕ на Заговезни 2023 имаше и на други места в Троян. Е, не чак както някога, когато кажи-речи всяка троянска улица/махала си имаше своя огън и бе луда надпревара кой ще направи най-големия; и, да ни прощават еколозите, се трупаха и автомобилни гуми за по-силен пламък. Имаше ги, разбира се, и по селата, без изключение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |