Зимен екшън в Северния Джендем, седем пострадали

* Марин Хитров, ПСС - Троян: „Съветвам всички туристи, които смятат да си правят излети в този участък тези дни, да не си го помислят – условията горе в планината са ужасни“
Инциденти в планината
Марин Хитров, ПСС - Троян: „Условията горе в планината са ужасни“, сн. бТВ

СЕРИЯ спасителни акции в Троянския Балкан, района на Северен Джендем, в рамките на 24 часа (1-2 януари), пет инцидента с общо 7 пострадали, общо 11 часа спасителни действия и четирима измъкнати от желязната хватка на зимната планина, един загинал. Това е равносметката за първите дни на новата 2021 г. за момчетата от отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) в Троян. Заедно с нашите в спасителните акции участват и техни колеги от отрядите на ПСС в Ловеч и Карлово.

ФАКТИТЕ. На 1 януари, петък, двама спасители от ПСС - Троян при преход по кабела от връх Купена към връх Ботев се отзовават на сигнал за бедствие – турист е паднал при слизане по същото трасе. На пострадалия е оказана първа помощ и е транспортиран до паркинга в местността Мазането, откъдето е откаран до Филиала за спешна медицинска помощ (ФСМП) в Троян без опасност за живота. По обед на 2 януари, събота – сигнал за пострадал турист в района на връх Млечен чал, оказана му е помощ и е придружен до паркинга в Мазането. По същото време втори сигнал от пострадал пак там – спасителните действия извършва представител на ПСС - Карлово. Междувременно се налагат спасителни действия за още двама души, пропаднали в улей в същия район. Друг инцидент, станал почти по същото време, в ранния следобед на 2 януари, обаче завършва с фатален край – турист, движещ се по пътеката от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“ се подхлъзва и лети около 300 метра надолу по стръмното, което довежда до смъртта му; в неделя, 3 януари, тялото на загиналия ще бъде транспортирано, съобщиха от ПСС - Троян. Особено тежки са двете паралелни спасителни акции, продължили около осем часа и приключили по тъмно вечерта на 2 януари. Двамата пострадали туристи са свалени на ръце в ниското от спасителните екипи и макар с множество травми, опасност за живота им няма.

Приключване на спасителната акция вечерта на 2 януари, сн. бТВ

ВСИЧКИ инциденти са се случили по идентичен начин – подхлъзване/падане по заледеното заради надценяване на възможностите и недобра екипировка. „Съветвам всички туристи, които смятат да си правят излети в този участък (Северен Джендем) тези дни, да не си го помислят – условията горе в планината са ужасни“, предупреди ръководителят на ПСС - Троян и участник в спасителните акции Марин Хитров. Допълни го колегата му, щатният служител в ПСС - Троян Христо Сливков: „Причината за инцидентите е една и съща – подхлъзване и падане вследствие на подценяване на зимната планина, защото долу е лято, но горе е зима. Снегът е много твърд и изисква зимна екипировка“. А проблемната ситуация бе обобщена от председателя на ПСС - България Емил Нешев: „Комбинирана е причината за инцидентите – подценяване на условията в планината, надценяване на собствените възможности, липса на достатъчна информираност, липса на достатъчно опитност. Едно и също се случва, говорим го от години“.

Т21


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |