150 години от гибелта на Левски

* Защо Васил Левски живее в паметта на българите вече 150 години
 след смъртта си?
Безсмъртие
Венелин Ангелов
Авторът Венелин Ангелов е известен троянски адвокат и общественик, дългогодишен председател на гражданския комитет „Васил Левски“ в нашия град. Един от инициаторите и най-голям радетел за изграждане на паметник на Васил Левски в Троян.

БЕЗСИЛНИ да победят идеите му, рано сутринта на 6 февруари (по стар стил) 1873 г. „победителите“ убиха идеолога. Кого и какво убиха убийците? Никого и нищо! Демократичните идеи на Васил Левски са живи и днес след век и половина. А убийците са измрели отдавна, много преди жертвата си, тях никой не ги почита, не ги и помни. Животът на човешкия индивид започва с първата глътка въздух и завършва с последната. Личностите, творците на историята, живеят с дъха на поколенията, докато поколенията имат нужда от тях.

ЗАЩО
Васил Левски живее в паметта на българите вече 150 години след смъртта си? Защото той е политик и демократ, стоящ най-близо до българската душа! Той успя да внесе български характер на демократичните идеи на 19. век, като ги приспособи към българската действителност, към българските нужди, към душата на българина. Той даде на всяка прослойка от българското общество мотив за участие в изпълнението на националния идеал. Даде им цел – хуманна, прогресивна, изпълнима. Тази цел бе постигната няколко години след гибелта му.

„Обесването на Левски“, худ. Борис Ангелушев, 1942 г.
МНОГО писачи се пробваха да изпъкнат за сметка на Васил Левски и за сметка на любовта на хората към него. Писаха се пикантни истории за личния му живот, които не почиват на никакви факти, писаха се трактати за политическите му убеждения, като някои искаха да ги присвоят дори, отричаше се неговата борба за независимост от велики сили, всяка от които е готова да ни пороби. Много мастило се изля за предателите на Васил Левски, без да се знае дали наистина има предателство. Всичко това се задържа търде кратко в общественото съзнание и бързо изчезва. Остава само истината за великия българин, за която истина се откриват все нови и нови документи. Историците ще откриват нови факти за живота и дейността на Васил Левски и аз не се съмнявам, че няма да открият нищо, което би омаловажило значението му. Ако имаше нещо изобличително, то нямаше да бъде крито до днес нито в Москва, нито в Истанбул, нито в друг архив по света.

ПРЕДИ
около 40 години в държавата беше извършена сериозна подготовка за отбелязване на 150-годишнината от рождението на Васил Левски. Все едно че беше вчера. Пак имаше ентусиазъм, конференции, мероприятия. За изтеклите години чувството на преклонение пред подвига на Васил Левски не угасна, дори се засилва. Надявам се, че поколенията, които ще отбелязват 200-годишнината от гибелта на Васил Левски и всякакви следващи негови годишнини, ще носят същите чувства на преклонение в сърцата си.

февруари 2023
Венелин Ангелов

Още от/за същия автор:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |