Адв. Венелин Ангелов: Отговорността е част от справедливостта

* В целия свят има подобни малки градчета като Троян, където хората живеят по-спокойно и по-пълноценно, отколкото в големите градове
 * Всеки кандидат за кметския пост е участник в едно състезание, което се надявам да бъде честно
Избори 2015 Платена публикация

Адв. Венелин Ангелов,
 кандидат за кмет на коалиция „Избор за Троян”

Благодаря на редакцията на в. „Троян 21” за предоставената ми възможност за този непосредствен контакт с гражданите на общината. Надявам се срещите ни и за в бъдеще да са ползотворни и от взаимен интерес, като чрез тях ще се опитаме по-конкретно да се докоснем до проблемите на хората и ако троянци ни гласуват доверие, да се опитаме да намерим решение на най-важните от тях.


- Какво не Ви харесва в Троян днес? Какъв Троян бихте искали да видите в края на следващия кметски мандат след четири години?
- Главно не ми харесва потиснатия предприемчив дух на троянеца, който в момента „спи“. И това, което най-много крещи, е липсата на идеи от страна на управниците на Троян. В управлението им липсва ядката на надеждата за хората от общината, че има бъдеще за идните поколения в община Троян. Чувството за овехтялост, за изостаналост от прогреса, битува сред хората. А в същото време, ако следиш внимателно какво отчитат и с какво се хвалят днес управляващите в Троян, ще си представиш, че всичко това се отнася за градче с немскоговорящи граждани в подножието на Алпите, а не за гр. Троян в подножието на Стара планина.

Не ми харесва в Троян това, че огромна енергия е включена за реклама, но не за реклама на града, а за реклама на самите управляващи. Много хора основателно забелязват, че този мач вече са го гледали. Когато „цялата пара беше в свирката“, когато на конгреси се отчиташе колко сме добре, на всеки следващ конгрес - още по-добре, най-добре от всички хора по света. Докато цялата истина лъсна гола и нелицеприятна за хората, а всичко друго е било за избраните „конгресмени“ от конгресите. Рекламата е похват в търговията, но нали от рекламата печели само рекламодателят, а не този, към когото е насочена. Пренесена в политиката, съвременната реклама и умел PR, в отсъствието за законова забрана за антиреклама, е изключително ползотворна за рекламодателите и изключително вредна за обществото. Не следва и да се отхвърля напълно рекламата като реален фактор в обществото. В същия дух искам да добавя, че ако Минко Акимов имаше подходяща и работеща реклама и добър PR, може би щеше сега да си довършва втория мандат. Не ми харесва също така отказът да се търси отговорност за зле извършени строителни дейности, отговорност на ежегодно изненадани от зимата и снега служители и т. н. Отговорността е част от справедливостта.

След края на кметския мандат желая да видя Троян на гражданите, все повече САМОУПРАВЛЯВАЩ се, все повече независим от партийни централи и агитки, град, спокоен от политически борби, град с подем на гражданското общество, град, подвластен на предприемчивия балканджийски дух на троянеца, който дух е издигал Троян и в много по-трудни от днешните времена. Желая да видя в Троян наплив от млади предприемчиви специалисти, чиито надежди се реализират успешно в нашия град.

- Кои са предимствата Ви като кандидат-кмет и евентуален бъдещ кмет от подкрепата на толкова широка политическа коалиция („Избор за Троян”)? Виждате ли и някакви рискове от това – предизборни и при реализацията на кметския мандат?
- Широката коалиция дава максимална прозрачност на всички намерения, решения и действия, които тя предприема. При толкова широк спектър на участници в коалицията с демократично мислене е невъзможно да се вземат ТАЙНИ решения, както се вземат на пленуми или закрити заседания. Всеки участник в коалицията е потенциален опонент на дадено решение и практически се изключва възможността за тайно съзаклятие. „Тайните заседания, решения“ и др. подобни потайности са патент на партиите и винаги са в тясно партиен интерес, но във вреда на обществото. От нашата откритост дори има вече парадокс – изразени идеи в срещите на нашата коалиция се „крадат“ от други участници в предстоящите избори и се предлагат като техни. Това ни радва, че още от началото нашата коалиция е градивна и има полезни идеи. Кражбата не ни притеснява, защото ако наистина другите искаха тези идеи да бъдат реализирани, никой не им е пречил да го направят досега, което явно не е сторено.

В този смисъл широката коалиция не може да предостави на кмета изкушения от рода на тайни партийни уговорки и задкулисия, които са модерни напоследък; както например тайните уговорки за избирането на омбудсмана на Република България. Никой нищо не разбра кой какво се е уговарял, кой какво е спечелил от уговорките, но всички ще търпят последствията.

Широката коалиция е трудна за контролиране, ще ограничава кметските правомощия, така също ще бъде гарант срещу евентуални своеволия от страна на кмета. Широката коалиция няма да „пази“ кмета, а ще го критикува и контролира, но това пък ще е във всички случаи добре за града. В крайна сметка целта не е самоцелно оцеляване на кметския мандат, а реализирането му чрез работа в полза на обществото.

- Защо един доказан професионалист и реализиран човек като Вас, който досега бе встрани от политиката, се включи в тази политическа игра – кметската надпревара?
- Всеки един гражданин е в политиката и няма никой извън нея. От момента, в който е включен в избирателния списък, гражданинът става част от активната политика. От раждането си всеки гражданин пък е част от пасивната политика, тъй като и пряко, и косвено политиката го засяга – дава му или му отнема нещо.

Не приемам изборите, нито в частност кметската надпревара, като някаква игра. Ако наистина за някого това е игра, просто трябва да си доиграе на друго място, а не на гърба на обществото. Включих се в кметската надпревара преди останалите кандидати, без да знам кои ще бъдат те, тъй като позицията ми е ясна и не зависи от останалите. Всеки кандидат за кметския пост в Троян е участник в едно състезание, което се надявам да бъде честно. Никой от останалите кандидати не ми е опонент, още повече няма някой от тях, който да е най-важен. Всички кандидати са единомишленици, ако наистина мислят за доброто на града. Опоненти има само в партиите.

- Кои ще са управленските Ви приоритети?
Всички партии сочат приоритети, които общо взето са едни и същи. За нас са основни принципите. Принципите биха довели до качество на изпълнение на приоритетите. Като например принципа за справедливост, отговорност, надпартийност.Никой сектор от обществения живот не е маловажен, за да изтъкнеш другите. Има достатъчно законови правила както за съставяне на общинския бюджет, така и за управление на отделните сектори. Новият кмет няма да дойде на „гола поляна“, тъй като общественият живот в една община върви независимо от изборите и рокадите във властта. Целта на коалицията е да се използва всичко изградено дотук, да се  оптимизират всички дейности в обществена полза, като се ограничат партийните уклони.

Приоритетите се развиват и ще се доразвиват от широк кръг професионалисти и специалисти, на които специално благодаря за безвъзмездно отделеното време. Без помощта на специалистите един кмет не може да бъде ефективен, тъй като всезнаещ кмет няма и не може да има. Работата в общината е огромна, разномащабна, обхваща много сфери на обществения живот. Ние  няма да оставим без нужното внимание нито един сектор, нито една структура. Обществените системи като образование, здравеопазване, туризъм, социални дейности, спорт и прочее са жизнено важни за обществото, за да подценим тяхното развитие и да засегнем хората, които се възползват от тях. Но действително има някои сектори, които заслужават специално внимание.

На първо място това е грижата за младото поколение. Градът спешно се нуждае от жизнеността на младите, от глъчката на децата. Това трябва да го променим. Ще се опитаме да спрем отлива на млади хора от града, да създадем подходяща среда за тяхното бъдеще. Имаме идея да изградим Младежки център за подпомагане и ориентиране на младите хора към бъдещите им професии, за оказване на многостранна помощ на младите семейства. Ще се опитаме да стимулираме бизнеса с общи начинания за разкриване на нови работни места за младите. Имаме разработени съвместни идеи със специалисти по трудова заетост за включване на младежите в нови форми на заетост, ще се опитаме да подобрим условията за спорт и развлечение на младите хора. Културният сектор ще се опита да направи града ни по привлекателен за културни изяви. Трябва да убедим идващото поколение, че това е техният град, че той се нуждае от тях, така както и те от него, че няма да им се налага да чергарстват по чужди краища, сред чужди за тях традиции, обичаи и начин на живот. Не е необходимо да преминават през катарзис и да започват отново и отново на чисто, на ново място. Тук е техният корен, тук е родовата им култура, тук е съвместното им бъдеще със съученици, роднини, приятели. Това е истинската среда за разгръщане на техните възможности. Ще се опитаме да им помогнем и да ги убедим да останат.

На второ място това е благоустройството и подобряване на инфраструктурата на града и селищната система. Ще продължим да развиваме изграденото от нашите предшественици. Това обаче ще става с разбирането, че средства, които харчим, са обществени, поверени са ни от нашите избиратели и ние трябва да ги влагаме по-ефективно дори от собствените си финанси. Ще се опитаме да помислим за целия град, за мнозинството от жителите. Радваме се на хубавата градинка с детските площадки до пазара, радостно е да видиш детската глъч там, но същевременно е обидно да се движиш по улиците на жк „Черногор”, засипани само с чакъл, да липсват тротоари, да е обрасло с треви и храсталаци в недотам отдалечената периферия. Хората живеят и тук, и там, всеки се нуждае от нашето внимание и ние ще им го дадем. Ще завършим водния цикъл, ще приключим с асфалтирането на улиците, ще подобрим проходимостта на пътната мрежа, ще изградим 2-3 светофара на възлови невралгични кръстовища, ще увеличим паркоместата в централната част на града, ще се опитаме да направим крайречната зона удобна за разходка, с велоалеи. Ще наблегнем на ефективността от елементите на обществената среда вместо показността. Искаме да върнем любовта на хората към парк „Къпинчо” и сме заложили в нашата програма облагородяване и възстановяване на величието на този парк. Държим на изграждането на спортна зала с прилежаща инфраструктура. Ще насочим известни усилия и към ликвидирането на замърсителите на околната среда. Да, програмата в тази насока е богата, но всичко ще зависи от наличните финансови средства и начина им на разходване. Отсега е ясно, че контролът върху тях ще бъде изключително строг. Капризите на централната  власт се надявам да не ни засегнат.

На следващо място това е грижата за общинската собственост и функционирането на общинските фирми. Считаме, че общинската собственост трябва да е източник на доходи за общината, а не да се предоставя на безценица за ползване. Ще подписваме договорите при строго спазване на изискванията на законите, включително Закона за обществените поръчки, като основното е да бъде защитен общественият интерес. При нашия мандат тази собственост трябва да бъде максимално ефективна.

Ще спомена още и желанието ни да бъдат подобрени значително обществен ред и среда на сигурност на гражданите. Ще се опитаме да защитим старите хора от набези на бандити и измамници, ще се опитаме да помогнем на хората да си опазят реколтата, да подобрим безопасността на движението по пътищата и в населените места. В борбата с престъпността и наркоманията ще обединим усилията на всички органи, имащи отношение към проблема. Имаме идея как да засилим превенцията в борбата с бедствията и трагичните последици от  разрушителните природни явления. Няма да оставим хората сами на стихиите, снегът не трябва да е причина за изненада и хаос, няма да треперим при всеки по-силен дъжд и да гледаме с тревога нивото на Осъма, ще поработим за обезопасяването на общинските язовири. По примера на редица други общини ще сключим споразумение за сътрудничество с местните органи на държавната власт (РУ на МВР, РСПБЗН, ДСП, АЗД и др.) за съвместни действия и резултатите ще стават достояние на обществеността по най-достъпния начин.

Особено внимание изисква и управлението на отпадъците, което от сериозно разходно перо за бюджета може при добро управление да се превърне в доходоносен източник за общинския бюджет.

Да, имаме работа, ще си усъвършенстваме управленската програма и ако хората ни гласуват доверие, ще се опитаме да го оправдаем. Засега искаме само да ни вярват, не сме ги лъгали, надявам се да не ги излъжем и след мандата.

- Каква е оценката Ви за Вашите основни опоненти за кметския пост – сегашния кмет и кандидат за втори мандат Донка Михайлова (БСП) и  кандидата на ГЕРБ инж. Димитър Шишков?
- Не подценявам никого, тъй като всеки кандидат за кмет има ресурс и реални цели за спечелване на мажоритарния избор. Двамата посочени от Вас кандидати са достойни хора, с тях имам дълготрайни отлични взаимоотношения, поради което не очаквам от тях нечестна борба. В крайна сметка моята оценка на другите кандидати е без значение, тъй като оценката ще дадат избирателите. Следва да се има предвид, че мажоритарните избори в Троян са доказали мъдростта на избирателя, който гласува мажоритарно. Двамата кандидати ще имат сериозната подкрепа на партийните си централи, което е нещо нормално и никой от тях не би се отказал от такава подкрепа. Аз съм кандидат на МЕСТНА КОАЛИЦИЯ, която няма партийна централа за помощ „отгоре“, поради което разчитам на себе си, на колегите от коалицията и на отношението на гражданите към нас.

- Известни са интересите Ви към българската история. Кои са българските държавници, които бихте откроили и защо?
- След освобождението си до Първата световна война България е управлявана от сериозни държавници, които за същото време, за което България днес прави преход след комунизма, са изградили основите на една модерна държава. След края на Първата световна война, когато на мода идва вълната на новите революционни течения в Европа и в света, държавността отстъпва на политиканството, като целта е победа над опонента, а не управление на държавата. В този период единствен за мен се откроява като доказан държавник цар Борис III, който наследява една опустошена от войната държава, обезверено население, граждански размирици и класови противоречия, а достига до икономически връх и политическо спокойствие през 1939 г., избягва през Втората световна война желязната хватка между две огромни железни армии, спасява се с минимални загуби от „въздушните удари“ на другите велики сили, и увеличава територията на държавата.

Българският държавник на всички времена е Васил Левски, който е уникално явление в световната история. Сам и въпреки всичко, организирал енергията на хората и създал основата на държавността. Неслучайно членове на неговия комитет в нашия град са били кметове на Троян, народни представители, читалищни, културни и стопански дейци. 

- Защо обичате Троян? Кои са предимствата на нашия град и край?
- Троян е моят роден град. Тук съм се родил, тук съм станал човек, тук живее семейството ми. Троян ми е скъп на сърцето град със своята история, бит и душевност. Моят край е красив, има чудна природа, прекрасни места, прекрасни хора. В целия свят има подобни малки градчета, където хората живеят по-спокойно и по-пълноценно, отколкото в големите градове. По същия начин щъркелите и всички мигриращи животни се връщат в родните си места, където ги тегли зовът на природата. Троян винаги е бил център на миграционни процеси, които в последните три века са изследвани подробно. Привлекателни са благоприятният климат, възможностите за сигурни доходи, характерът на троянеца – твърд и благ, предприемчив и честен, и, разбира се, градът винаги е бил под покровителството на Св. Петка и на Пресвета Богородица.

- Вие сте известен адвокат. Бихте ли отговорили от тази си позиция защо правосъдната ни система има толкова дефекти, защо сме затънали до шията в корупция и далавера, а няма вкаран в затвора нито един сериозен престъпник? Въпросът се отнася и за реалностите в нашия град.
- Един от колосите на българската правна мисъл – проф. Живко Сталев, ни учеше, че правосъдие без справедливост е равносилно на организирана престъпност. Въпросът за правосъдието, също като въпросът за здравеопазването и образованието, за граничния контрол и всичко останало, е въпрос и на самодисциплина, на спазване на писани и неписани правила, както и на външен обществен контрол. Правосъдната система е независима самостоятелна власт, оставена на самоконтрол, какъвто тя определено не може да упражнява сама на себе си.

Неслучайно в последно време изключително важни нарушения се установиха по безспорен начин от „непрофесионални“ журналистически разследвания, а съдебната система ги прикрива по отчайващо безпардонен начин. Дори чужди дипломати, сочейки точни и конкретни факти на явни закононарушения в нашето правосъдие, са обявявани за недоброжелатели. Обществото трябва да оказва постоянен натиск върху правосъдната система, натиск, основан на истината и справедливостта. Правосъдната система сама никога няма да се модернизира и да стане справедлива, тъй като многото честни съдии и прокурори нямат властовия ресурс за промяна, а за останалите – мъглата и безправието е благодатна почва за тях. Реалностите в Троян са функция от състоянието на правосъдната система в цялата страна, тъй като в огромното си мнозинство случаите се решават от по-горни съдебни инстанции.

Накрая искам да пожелая на моите съграждани да посрещнат с примирение и дълбоко преклонение настъпващия християнски празник Успение Богородично, този символ на Троян и Троянския манастир. Нека троянци се преклонят пред чудотворната икона на Богородица Троеручица и да си пожелаят мир и спасение на душата, да се помолят за просперитета на града, за здравето на близките си, най-вече на децата. Имаме нужда от  божествената закрила и необходимостта да се пречистим в този свят ден. Пожелавам на жителите на община Троян много здраве, много труд, много отдих и да живеем дружно и честно за благото на града и на идните поколения! 

Коалиция „Избор за Троян“

Още по темата:

0 коментара:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |