Дарителска кампания за „Св. Никола”

* Мотото е „Скитът „Св. Никола” – духовен подслон в Троянския Балкан”, вече е открита и целева дарителска сметка * На 13 август – благотворителна среща с църковни песнопения в зала
 „Архимандрит хаджи Макарий”
Дух и вяра
Скитът "Св. Никола" преди години
ОТ КРАЯ на м. юни тази година кметът на община Троян Донка Михайлова и игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий стартираха дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на скита „Св. Никола” - малкото прилежащо манастирче недалеч от Троянската света обител, оставено без грижи от години и рушащо се в момента. Благотворителната кампания е под мотото „Скитът „Св. Никола” – духовен подслон в Троянския Балкан” и бе подхваната сега неслучайно – през настоящата 2015 г. се навършват 230 години от построяването на скита и 1150 години от покръстването на българите, научихме на срещата с журналисти на г-жа Михайлова и дядо Сионий.

СЪБРАНИТЕ средства ще бъдат вложени в цялостен ремонт на скита - възстановяване на храма и помощната сграда, оформяне на пътеката до скътаното високо над с. Орешак манастирче (пътеката е известна с необичайната си „маркировка” – шеговити надписи отпреди много години, дело на родолюбив местен монах – бел. ред.), поддържане на намиращия се в двора гроб на Велко войвода – революционер и ктитор на "Св. Никола", възстановяване и ремонт на аязмото. Има идея за участие в ремонтно-възстановителните работи да се привлекат и доброволци, които да помогнат за делото със своя труд. Дядо Сионий информира, че вече е готов металният кръст, точно копие на стария, който ще бъде поставен на покрива на ремонтирания храм.   

НА 13 АВГУСТ - в навечерието храмовия празник на Троянския манастир (Успение Богородично, 15 август) - кметът г-жа Михайлова и Негово преосвещенство епископ Сионий организират благотворителна среща, на която ще прозвучат хорови църковни песнопения. Събитието е от 20:00 ч. и ще се проведе в новата манастирска зала „Архимандрит хаджи Макарий“. Отскоро е разкрита и дарителска банкова сметка, по която всеки ще може да приведе някаква сума целево за възстановяването на „Св. Никола”:

Дарителска сметка за набиране на средства:
Троянска света обител „Успение Богородично“
IBAN на наредителя: BG04UNCR75271053907014
BIC на банката на наредителя: UNCRBGSF

Бележка на редактора
Моят апел към дядо Сионий

* Нека след „Св. Никола” обърнем погледите си към „Св. Йоан Предтеча”

Леля Дана
ДРУГ скит/манастирче към големия Троянски манастир – Зелениковският манастир „Св. Йоан Предтеча”, скътан в Балкана над с. Черни Осъм, срещу Купена и Амбарица, строен по времето на игумена Партений през далечната 1832 г. – също се нуждае от подкрепа. Преди години с частните сили на приятели на храма и на забележителната му стопанка – живото троянско и национално богатство леля Дана, беше спасена манастирската църква, чийто купол бе разрушен от паднало дърво. Сред основните спомоществователи тогава бе прочутият пътешественик и наш земляк Миро Нанков, вечна му памет.

Служба в Зелениковския манастир в памет на Миро Нанков
СЕГА иначе великолепният старопланински скит изнемогва – без средства, без ток, без нужната институционална подкрепа, самотен, изоставен; и ако не е тази велика жена леля Дана, отдавна да е хлопнал кепенците. За всеобщ наш срам и грях. Моят апел към управата на Троянския манастир и лично към игумена дядо Сионий е – нека след „Св. Никола” обърнем погледите си към „Св. Йоан Предтеча”. Вие, манастирските хора, заедно с нас – миряните. В името на духа и вярата!

Генадий Маринов

9 коментара:

Анонимен каза...

Ще се радвам, ако се съобщи какво точно е допринесла Донка Михайлова за цялата работа. Или както обикновено я хвалите и я набутвате във всяко положително събитие, без тя да има и най-малка заслуга. Хубаво е да я хвалите, ако не ви плаща. Когато ви дава пари, споменавайте колко пари сте получили от общината за да славословите кетицата целогодишно.

Анонимен каза...

Вярно, бе, как точно Донка Михайлова е "стартирала инициативата"? Може би е прерязала лентата като друг неин колега - професионален политик?

Анонимен каза...

Това частен весник на кмета Донка ли е.От публикацийте от една седмица само за кмета Донка чета.Абе Генадий за двамата ти съученика и кандидат кметове,чат пат понапишеш нещо.Явно кмета Донка яко ти е подплатила джоба.

Анонимен каза...

Сайта http://www.troyan21.com/ става вече безинтересен.Докато Генадий си публикува материалчета за кмета Донка другите сайтове http://www.balkana.eu/ и http://www.infotroyan.eu/ публикуват актуалната информация за деня.

Анонимен каза...

Дали ви изнася, или не, идеята е на Михайлова. И дано откликнат повече хора.

Анонимен каза...

Да бе Да Дона се сетила.Един комсомолски секретар каквато е Дона няма толкова мозък за да се сети.

Анонимен каза...

Браво за кампанията!

Анонимен каза...

Хубаво е, че най-после някой се сети за "Свети Никола". Дано да има нещо подобно и за зелениковски манастир.

Анонимен каза...

Т21, вярно ли е, че прилежащата вековна гора до скита "Св. Никола" е изсечена?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |