Започва Орешашкият панаир

*  Панаирът ще е от 13-ти до 16 август, подготвена е карта пътеводител за събитието * Негово светейшество патриарх Неофит ще води Божествената света литургия и литийното шествие на
 Голяма Богородица
Дух и традиция
ЗА ПОРЕДНА година в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично” (15 август, наричан още Голяма Богородица) Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак организират традиционния няколкодневен панаир на занаятите. Според преданието традицията датира от втората половина на XVIII век, когато занаятчии от цялата страна се събирали  на манастирския празник, за да покажат своите произведения. С течение на времето Орешашкият панаир се превръща в един от най-големите в Северна България. Сегашното издание ще е от 13-ти до 16 август.

КАКВО ще предложим на гостите тази година? Както обикновено всеки освен предмети на народните художествени занаяти, ще може да си закупи и практични стоки за бита от десетките сергии и да се наслади на традиционна кухня и музика в многото бирарии. За най-малките ще има обособена зона с различни атракциони.  Ще предложим и пъстра музикална палитра с изпълнения на живо на популярни български, италиански, испански и руски песни. В парка на Националното изложение ще бъдат отворени арт ателиета на някои от най-характерните за Троянския край занаяти - грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография; като всеки ще може да се пробва сам да изработи някакъв предмет и да така да се докосне до духа на местните традиции.

ЗА ПЪРВИ път сме изготвили карта на панаира, която ще бъде поставена в началото при подхода от Троян и пред Троянския манастир. На картата са обозначени възможностите за паркиране, обособените зони за занаятите, за търговия и атракции и местата за хранене. Показан е и пътят на литийното шествие с чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица” от манастира до параклиса. Идеята е многобройните гости да бъдат информирани и лесно да достигат до местата, които ги интересуват. В допълнение сме отпечатали 5000 листовки с картата и програмата на събитията през четирите дни на панаира - листовките ще бъдат раздавани на посетителите и ще са вашият пътеводител.

Указателната карта за Орешашкия панаир 2015, кликни за уголемяване
ОРЕШАК е орисан да закриля националния дух и още от самото си възникване се превръща в символ на чистата и неподправена човешка  любов към изкуството и духовните ценности. Посещението на традиционния панаир на занаятите и празника на Троянския манастир е ознаменувано с много мистичност, с много цветни емоции и много приятни спомени. В празничния ден на Успението на пресвета Богородица (15 август) Божествена света литургия в Троянския манастир ще отслужи Негово светейшество българският патриарх Неофит, който ще води и литийното шествие с чудотворната икона на Божията майка. В унисон с църковния празник стартира благотворителна кампания за набиране на средства за възстановяване на скита „Свети Никола”. В неделя (16 август) от 12:00 ч. в Националното изложение ще бъде открита изложба с произведения  на „младите майстори” – резултат от лятното училище по занаяти, което се провежда за трета поредна година в края на месец юли.

Иван Чакъров,
управител на Националното изложение - Орешак
   
Още по темата:

16 коментара:

Анонимен каза...

Не разбирам! Цяла България говори за трагедията край Лесидрен, едно троянско момиче си остана вечно на 16, а друго дете почина по-късно, а претендиращата за медия №1 за града - Т21 излиза с публикация „Започва орешашкият панаир“.
Какво става? Някой няма ли поне два реда от кумува срама да потърси от полицията? Или ще пишете само оди за циганията, която съпътства празника на манастира и как БНТ се подиграва с Троян. Къде е Ичев? Тези гонки, които стават по селата, са ежедневия и в Троян. Какви мерки се взимат?
Или пак ще изнасят доклади пред общината за нарко борбата в района.
Момчета, като не Ви се занимава с журналистика, закривайте тази обществена трибуна и пускайте рекламен сайт – за манастира, справочник, купува- продава имоти, „Перфект строи“, Вие питате, кметът отгоравя. То и без друго сега това може да се прочете тук..
Пълна пародия…

Анонимен каза...

Вие питате, кметът отговаря- какво е отговорил кмета?
Само имитира предизборно дейност.
Движението и паркирането по тротоарите в троян е безобразно. Какво трябва да стане, че полицията да си гледа работата. Разхождат се из града и подминават нарушенията.

Анонимен каза...

Мдаааа, циганията от четвъртък, но в по-голям мащаб и с безбожно скъпи "бирарии".
А иначе за паркирането е вярно.
А ако си насложим камери по колите или пък с ГСМ снимаме клипчета на идиотските паркирания и започнем масово да пишем до Министерство на вътрешните работи и до различни медии, как мислите? Дали няма да свият перките на Ичев и малко да ги накарат онея синичките да поработят, а не само да висят по кафетата и да се задяват със сервитьорките с къси полички???

Анонимен каза...

Напълно подкрепям коментара на N 1! Нормалните хора днес тъгуват заради престъпната наглост на някакъв малоумник, който уби едно троянско прекрасно момиче (и едно момче на същата възраст от София), а нашият Троян 21 излиза със статия за Орешашкия панаир?!?!? Малко неуместно ми се струва. И аз питам - кога и в Троян ще се спрат гонките и лудите скорости? Кога ние пешеходците ще спрем да слизаме на улицата, защото наглеците заемат целите тротоари с колите си?

Засрамете се! Дайте да се решават истинските проблеми, защото по-лошото от това, че децата бягат от България е, че децата на България се убиват - заради несвършената работа на Полиция, Съд, Държава.

Анонимен каза...

Стига ПР статийки с лека тематика, пишете за истинските проблеми на Троян - безхаберие по пътищата, безхаберие в полицията, циганизация, селянизация, ниски доходи....

Анонимен каза...

Спаси Троян

Общодостъпна група

Анонимен каза...

Генaди, когaто Троян зaгуби поредния млaд човек в нелеп инцидент ти дa пишеш зa купони е ужaсно. Тотaлно си изтрещял! Хубaво е, че имa рaдостни новини, но ти беше длъжен дa събудиш грaждaнското мислене и позиция, зощото един цигaнин зaтри две децa и почерни техните семействa и близки. Поредното рaзочaровaние от Т21. Съзнaтелно все по- рядко четa тaзи ,, медия".

Анонимен каза...

Много вярно 7-ми.Другите сайтове дават навременна информация,а Генади ми пише сладникави репортажчета.Как ли не е споменал пак кмета Дона.Генчо губиш форма и ште те изхварлят от пазара.

Анонимен каза...

Изключително силна подкрепа към всички по-горни коментари.Дали наистина нормално мислещите хора останаха толкова малко?Загина такова младо и талантливо момиче като Велислава, а все едно, че нищо не се е случило!!! Утре пак ще ни омагьосват настоящите и бъдещи управници, че видите ли много мислели за младите в Троян. Какво направиха срещу същите такива гонки по "Опълченска"?Там не се ли пилят гуми?! Вземете мерки управници народни, за да не става ежедневие това, което се случи в Лесидрен! Жалко за погубените животи! Бог да ги прости и нека поне в царството небесно намерят всичко онова, което тук им отнеха политиците и управляващите!

Анонимен каза...

"Десетгодишно дете е било прегазено в Ловеч. Момиченцето е починало на място. Детето, което е от Троян, е пресичало улицата зад хотела в центъра на града, когато е било прегазено от лек автомобил".
Генадииииии, убиват ни децата. Убиват ги, мачкат ги, газят ни децатаааааа, а ти ми пишеш, че започват да пушат кебапчетата на Орешака и че адвокат Венелин Ангелов е кандидат за кмет на Троян. Убиват ни децата, дечицата, дето се броят на пръсти, ти разбираш ли какво се случва?


Анонимен каза...

А какво стана със сина на военният, където едва не уби майка с дете в количка пак на рисковото кръстовище на вила вана?
Ест., че нищо. Нали бащата е военен, а поделението и полицията са като дупе и гащи.
Няма как да се променят нещата. Не и с този началник на полицията и с тези "полицай".
Дано поне по-скоро разкарат Богдан Койновски, че цяла книга може да се напише за неговите малоумни актове.

Анонимен каза...

Държавата нищо няма да направи.
Ами бащата на това невероятно красиво дете (лека му пръст) да намира бързо някакъв незаконен пистолет и да отиде да пръсне кухата тикна на тоз мангал.
Друг начин няма. Просто няма!

Анонимен каза...

Не стреляйте по журналиста. Толкова си може. Сигурно и той е отпуск, като Шоуто на Слави онзи ден.

Анонимен каза...

Знам, че Генадий и вестникът му излязоха само за една седмица в отпуск. Този човек също има право на такава. За една седмица да бъде далеч от компютри и новини. И вие, по-горе нададохте страшен вой, все едно той е убил децата и е правил гонки. Другият вестник Троянски глас, понеже изобщо пък няма сайт - никой не го търси за нищо. 13-ти, не че Генадий "не може", а май вие не можете без него! Защо не излезете с имената си пред полицията или пред кмета, или пред купчината общински съветници, ами насаждате вина точно на Генадий,чиито вестник е частен? Отговорът е, че ви е лесно да бъдете анонимни!

Анонимен каза...

14-ти, първо Троянски глас е на хранилка на общината, второ този вестник отдавна умря, трето, това тук е частна медия, която печели основно от информация и посещения на такива като нас. Четвърто, разбира се, че всеки има право на отпуск, било то главен редактор на медия, но никъде, поне аз, не прочетох нещо от типа "Уважаеми форумци, читатели и прочие, от тази дата до тази дата, ние също, като нормални хора, ще почиваме. Актуална информация на сайта ще има от тази дата и т.н. и т.н. Не знам ти по каква линия знаеш кой кога излиза отпуск, най-вероятно по приятелска, твоя си работа. Но ние тук търсим информация и разбира се, някакъв професионализъм. Явно грешката е в самите нас, наистина.

Анонимен каза...

Тука бъркаш, драги ми 14-ти. Този сайт също е на хранилка на общината. Кметицата одборно дава на този, който я хвали. Ако разгледш внимателно, ще установиш, че няма нещо, в което тя да не е отразена. Без значение има ли заслуга или не. А всички знаем, че тя освен да прави ПР друго съществено за 4 години не е направила.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |