Тримата ни нови почетни граждани

* Велички епископ Сионий: „Отличие, което приемам от името на цялото братство на светата Троянска обител“ * Д-р Марин Василев: „За да бъдете успешни, първо трябва да имате много висок професионализъм, но той не става от днес за утре“ * Стефан Йочевски: „Ние сме били истински посланици на Троян и България и на богатия български танцов фолклор“
Отличници
Председателят инж. Петко Пенков открива празничното заседание
„ДНЕС СМЕ СЕ СЪБРАЛИ на това тържествено заседание не само да отпразнуваме важните постижения на нашата община днес, но и да отдадем почит на традициите… Стана традиция по повод празника на Троян на тържественото заседание на Общинския съвет да бъдат удостоени с почетни отличия наши съграждани за заслуги в различни области на обществения живот“, заяви във встъпителното си слово на празничната петковденска сесия на местния троянски парламент председателят му инж. Петко Пенков. Което бе прелюдия към церемонията по награждаването на отличените.

ТРИМА БЯХА УДОСТОЕНИ тази година с най-високото троянско отличие – званието „Почетен гражданин на Троян“: игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий, дългогодишният ръководител на АГ отделението на троянската болница д-р Марин (Мишо) Василев и хореографът и танцьорът Стефан Йочевски, свързал съдбата си с троянския фолклорен ансамбъл „Здравец“. Номинациите им бяха обсъдени и гласувани (с пълно единодушие) на сесията на Общинския съвет в края на м. септември  (26 септември). А по традиция отличията, съпътстващи званието – позлатен герб на Троян, грамота, удостоверяваща притежанието на почетното звание, лента с надпис „Почетен гражданин на Троян“ и парична премия (2500 лв.) – бяха връчени с подобаваща тържественост на празничната сесия на местния парламент на 14 октомври, Петковден, празника на Троян.

ПРЕДИ НАГРАЖДАВАНЕТО бе направено кратко представяне на тримата лауреати и приноса им за Троян и местната общност, а те се обърнаха от трибуната с приветствие/послание към съгражданите си и към удостоилите ги представители на местната власт. И както обещахме (виж „На Петковден като на Петковден – троянския празник“  – бел. ред.) ви представяме, по реда на връчването на отличията, казаното за и от новите почетни граждани на Троян.

ВЕЛИЧКИ ЕПИСКОП СИОНИЙ

Награждаването на почетния гражданин на Троян Велички епископ Сионий
„НЕГОВО ПРЕОСВЕЩЕНСТВО Велички епископ Сионий, игумен (в момента) на Троянския и Бачковския манастир, има важна роля за развитието на третия по-големина манастир в България – Троянската света обител „Успение Богородично“. Епископ Сионий поема стопанисването на Троянската света обител през 2014 г. За 10-те години на своето игуменство той реализира мащабни промени и ремонти, като възстановява блясъка на старинните сгради и активно работи за възстановяването на доброто име на манастира в обществото. Благодарение на находчивия му дух и енергия е реализирано изцяло новото източно Патриаршеско крило, което стои незавършено 15 години. Обновени са и двете манастирски кули и параклисите в тях. Издигнат е нов параклис аязмо „Св. Георги“, изцяло е обновен зимният параклис „Св. св. Кирил и Методий“. Започва мащабен ремонт на възловото западно манастирско крило, където е скривалището на Васил Левски. Извършва мащабен ремонт на покрива на манастирската църква и продължава реставрационните работи на ценните стенописи на Захарий Зограф. Отваря новата многофункционална зала, носеща името на архимандрит Макарий. Създадени са много удобства за посетителите, дворът и районът на манастира са ремонтирани. Инициира благотворителна кампания и успява да реализира реконструкция на скита „Св. Никола“. Успява да привлича голям брой туристи и поклонници и да издига името на манастира и имиджа на град Троян“, се чу в представянето му.

ЕТО И НЕГОВОТО СЛОВО от трибуната на Общинския съвет: „Сърдечно благодаря за това високо отличие. Отличие, което приемам от името на цялото братство на светата Троянска обител, което братство активно участва във всички начинания за благоустройството на светия манастир, както участват и много хора със средства, с дарения, както и много хора с подкрепа в това служение за възстановяването блясъка и достойното място на Троянската света обител в българското и световното православие. Приемам тази награда, това отличие за слава на светата ни Църква и с лично благодарение и духовна трепет моля Бога за здравето на всички вас, за здраве, успех и развитие на тази прекрасна община на България, която, както и днес видяхме, се показа високо в своя празник, но тя се показва ежедневно високо в своите трудове. За народа на Троян, за народа на общината – за много години!“.

Д-Р МАРИН ВАСИЛЕВ

Награждаването на почетния гражданин на Троян д-р Марин Василев
ДУМИТЕ ЗА НЕГО: „През 1986 г. д-р Марин Василев поема АГ отделението на Троянската болница от д-р Акимов. Две години след като поема длъжността е открито новото крило на болницата и освен завеждащ отделението д-р Василев става и управител на лечебното заведение, а от 2007 г. до момента е зам.-управител. През 1979 г. проплаква първото бебе, което той изражда в Троян. Д-р Василев въвежда в Троян абокатите през 1989 г., когато това все още не е масова практика. През 90-те години Троян е едно от малкото места в България, където новородените остават при майките си. Към днешна дата бебетата, които д-р василев е поел в ръцете си, са над 5000. Благодарение на неговото ръководство АГ отделението в Троян става предпочитано място за родилки от Ловеч, Тетевен, Угърчин, Велико Търново, Габрово, София.“.

НЕГОВАТА РЕЧ: „Искам първо да благодаря за номинацията, която аз приемам като оценка за моята 45-годишна практика в нашата болница. В миг на размисъл установих, че това е по-голямата част от моя съзнателен живот. Дойдох в Троян в далечната 1979 г. – млад, амбициран да бъда полезен на болницата. Но като видях обстановката в родилното отделение и витаещия дух в града – че в троянската болница не може и сливов трън да се извади – ме амбицира, явих се на един конкурс в София. Направих тригодишна специализация в Майчин дом, взех специалност, вложих всичко от себе си и накрая на специализацията ми предложиха асистентско място. Но моята мечта беше друга и аз, без да се колебая, им отказах с мотива, че искам да се върна в Троян и да направя едно отделение, което по нищо да не се различава като възможности от тези в големия град. Върнах се и благодарение на моя колектив, с който работя вече толкова години, вложихме всичко от себе си, за да го постигнем това нещо. И в края на моята трудова практика аз мисля, че мога смело да кажа, че успяхме. В момента единственото работещо АГ отделение в областта е нашето. Всичко това не ви го казвам, за да се изтъквам. Искам само да взема повод от него и да се обърна към младите хора в Троян, тези, които сега изграждат своята професионална кариера: поставяйте си високи цели, преследвайте ги с всички сили, не спирайте да мечтаете и няма начин да не успеете. Искам да ви кажа и няколко неща от моята практика. За да бъдете успешни, първо трябва да имате много висок професионализъм, но той не става от днес за утре. Иска много години и много упорство, любов към професията и голяма, голяма доза човещина, която в днешно време е в голям дефицит. Всичко това, обхванато от вашия младежки ентусиазъм, ще ви изведе на верния път. Повярвайте ми. На добър час, бъдете здрави и Бог да ви пази! Благодаря!“.

СТЕФАН ЙОЧЕВСКИ

Награждаването на почетния гражданин на Троян Стефан Йочевски
КАЗАНОТО ЗА НЕГО: „През 2023 г. Стефан Йочевски отбеляза своя 80-годишен юбилей. Той е ръководител на тогавашния единствен в Троян и общината танцов ансамбъл – „Здравец“., чиято 70-годишнина отбелязахме през същата 2023 г. Всеотдайността на г-н Йочевски довежда до превръщането на състава за автентичен фолклор в ансамбъл, поставящ танцови спектакли на високо художествено ниво. Под вещото му ръководство ансамбълът получава десетки отличия от конкурси и фестивали в страната и чужбина. Десетилетия наред ансамбъл „Здравец“ е емблема на Троян, като издига престижа му на редица турнета в европейски страни – Германия, Италия, Гърция, Чехия, Франция. Носител е на орден „Кирил и Методий“.“.

СЛОВОТО МУ:  „Не може човек в такъв вълнуващ момент да не се притеснява. С удостояването ми с почетното гражданство на Троян искрено благодаря за моите 48 години като ръководител на фолклорен ансамбъл „Здравец“ и ще кажа, че сме дали всичко за издигането и авторитета на Троян. Наградите го доказват – златни медали от републиканските фестивали, купи, медали от международни фолклорни фестивали, и невинаги всичко е било, както трябва, но всичко избледнява, когато организационните комитети на фестивалите обявяваха крайните резултати. Ние сме били истински посланици на Троян и България и на богатия български танцов фолклор. Винаги сме се гордели по време на дефилетата и концертите на знаменосеца с българския трикольор, а след това – на табелата, на която пишеше „Танцов колектив „Здравец“, Троян, България“, забележете – първо „Троян“, а след това „България“. Ние бяхме и посланици на културния и туристическия бизнес в България. Неслучайно сме имали много гости от чужбина и на два пъти в Троян съм водил групи от чужденци, които пожелаха да изучават танцовия и певческия фолклор на България. Традиция в България е хората при награждаване и при посрещане на скъпи гости да се закичват със здравец – което, първо, е цвете, а след това – послание за здраве и щастие. Затова искам още един път да ви благодаря за високото отличие и да ви пожелая много здраве(ц) и вечно да ухаете на здравец!“

***

ИЗВЪН ПРОТОКОЛА също имаше поздравления към новите трима троянски почетни граждани. Дясната ръка на игумена Сионий – архимандрит Стефан, му целуна ръка и му връчи впечатляващ букет бели рози. Управителят на троянската болница (МБАЛ Троян) д-р Теодора Вълковска подари на д-р Василев частица от Панагюрското златно съкровище с уточнението, че „както Панагюрското златно съкровище прославя България, така Вие със своята всеотдайност прославяте троянската болница и Троян“. Мария Михова, кметицата на  Врабево, родното село на г-н Йочевски, поднесе на своя земляк кошница с цветя и го поздрави с прочувствените думи: „От родното Врабево – не можем да не сме препълнени с гордост, че пазителят на традициите, на фолклора, предавани през поколения българи, е наш, честито, гордеем се!“.

Т21  

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |