Величко Симеонов – първият адвокат в Ловеч

* „Ако за тези 140 години имаше постоянно надграждане над нивото на безспорната ерудиция на Величко Симеонов, както и над нивото на създателите на Търновската конституция,
 къде щяхме да сме днес?“
16 април, Ден на конституцията
140-ГОДИШНИНАТА от приемането на Търновската конституция е повод за празнуване на всички правници, тъй като конституцията създава основата на модерната правова държава. Правните професии са конституционно регламентирани. Първите народни представители на новообразуваната Българска държава са положили сериозни усилия, надскочили са излишните противоборства и приемат една модерна Конституция, доказала ефективността си през следващите десетилетия като основен стълб на Третата Българска държава.

НО ДАЛИ всичко в правните професии започва от Конституцията, приета на 16 април 1879 г.? Какво е било правоприлагането преди това? Известно е, че през 19. век Османската империя започва редица дълбоки, включително и законодателни реформи, както и реформи за предоставяне права на немюсюлманското население. Трудно би могло да се говори от днешна гледна точка за някакво реално правосъдие и гарантиране на права в Османската империя, но все пак имало е начални действия в тази насока.

НАСКОРО открих – с помощта на Красимир Кънчев, мой познат от Русе, активен член на патриотичното сдружение „Русчуклии“ – интересно съобщение от 6 август 1873 г., публикувано в русенския вестник „Дунав“ (г. IX, бр. № 800 от 12 август 1873, с. 1598, кол. 4). Вестникът е официално издание на Дунавския вилает по време на Османската империя, нещо като тогавашния Държавен вестник. В споменатия брой на в. „Дунав“ е публикувано съобщение от Величко Симеонов от Ловеч, гласящо следното: „Приемам дързостта да явя на почитаемата публика как отварям Адвокатско писалище в тоя град (Ловеч) и така които имат нужда, могат да ми поверят работите си, като бъдат уверени, че ще се старая да запазя интересите им и да им благодаря със заслугите си“. Съобщава се още, че новооткритото Адвокатско писалище в Ловеч „ще извършва преводи на турски, френски, немски, италиански, влашки, гръцки и на всичките славянски наречия“.

ВПЕЧАТЛИ ме не само изискания стил, но и богатата култура, която се излъчва от съдържанието на съобщението. Вероятно Величко Симеонов е бил възпитаник на някой европейски университет, откъдето е научил и езиците, съответно донесъл културата, повлияла на точния, ясен и блестящ език в съобщението. Това съобщение звучи актуално и днес и не би стояло старомодно в един днешен вестник. Не ми е известно наличието на по-стари данни за действащи адвокати в гр. Ловеч и региона, въпреки проучванията в тази насока. Бих се радвал, ако се открие още информация по въпроса.

АКО ЗА ТЕЗИ 140 години имаше постоянно надграждане над нивото на безспорната ерудиция на Величко Симеонов, както и над нивото на създателите на Търновската конституция, къде щяхме да сме днес? Честит празник на всички колеги юристи с пожелание за здраве и творческо надграждане!

м. април 2019 г., Троян         
адв. Венелин Ангелов
председател на Адвокатска колегия - Ловеч


0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |