Адв. Венелин Ангелов ще избира новия патриарх

* Петима са делегатите на Ловчанската епархия за патриаршеския събор на 24 февруари; по право участват Ловчанският митрополит Гавриил и игуменът на Троянския манастир епископ Григорий)

Адв. Венелин Ангелов и епископ Григорий
ПЕТИМА ДЕЛЕГАТИ от Ловчанската епархия, към която е и нашата Троянска духовна околия, ще вземат участие в Патриаршеския събор на 24 февруари, когато трябва да се избере новият глава на Българската православна църква (БПЦ). Трима от делегатите ни са духовници, другите двама – миряни (светски лица), а изборът е направен от общо 23 номинации (15 на клирици и 8 на миряни). Както е по устава на БПЦ подборът извършили епархийските избиратели (общо 30, от които присъствали 29) с таен вот. 

И МАКАР ЧЕ по разпореждане на Ловчанския  митрополит (владика) Гавриил имената на петимата делегати за събора трябвало да се пазят в тайна, каквото указание имало и от Светия синод, те вече са известни. Светските лица са двама юристи – троянският адвокат Венелин Ангелов, известен с даренията си за църквата и като защитник по важни дела на Троянския манастир и Ловчанската митрополия, и колежката му от Ловеч адвокат Стефка Спиридонова, също ангажирана професионално с църковните дела. Тримата клирици пък са отец Вениамин от Ловеч, отец Тошко от Ботевград и отец Борис от Тетевен.

Ловчанският митрополит Гавриил
ПО ПРАВО на събора отива Ловчанският владика Гавриил, който е сред основните претенденти за патриаршеския пост; както и игуменът на Троянския манастир Браницки епископ Григорий – представител на един от трите ставропигиални манастира в България (Рилския, Бачковския и Троянския).

СПОРЕД УСТАВА на БПЦ общо 80 епархийски избиратели ще участват в избора на патриарх; право на глас имат също всичките архиереи – в момента 14 митрополити и 19 епископи, по един монах и една монахиня от 15-те епархии, споменатите трима представители на ставропигиалните манастири и по един представител на духовните семинарии в Пловдив и София. Или общо 142-ма участници в Патриаршеския събор след месец ще трябва да посочат достоен наследник на починалия на 6 ноември миналата година патриарх Максим, който ръководи православната ни църква цели 41 години.

СЪБОРЪТ на 24 февруари ще започне със света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. След това ще бъде избрано Избирателно бюро, оглавявано от временния наместник на БПЦ, който трябва официално да обяви имената на тримата кандидати за патриаршеския пост (претендентите ще бъдат определени на предварително заседание на Светия синод на 15-16 февруари). Гласуването ще е тайно, а получилият 2/3 от гласовете ще бъде обявен за законно избран Български патриарх и Софийски митрополит. Ако никой от кандидатите не получи нужното мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата с най-много гласове. И който от двамата получи повече гласове, се обявява за избран (при равен брой гласове вотът се повтаря до излъчване на победител).

Т21 

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво за избора на господин Ангелов !!!

Анонимен каза...

За г-н Ангелов - добре,но за какви заслуги е избрана адв. Спиридонова ,че нали я помним от времето когато беше наета от Д.Енкин да узаконява беззаконията на Общината.
Когато човек защитава непочтена кауза с цел да вземе пари от това ,той няма моралното право да се меси в духовните дела на един народ, а да участва в избор на патриарх ...срамота!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |