Комитетът „Васил Левски” – на 20!

* Празникът започна с карловска ръченица – любимата мелодия на Апостола * Адв. Венелин Ангелов: Смисълът е безспорен * Донка Михайлова: Означава две важни неща – любов към България и самочувствие
Юбилейно
Председателят адв. Венелин Ангелов поздравява гостите
ПО ЗАПОМНЯЩ се начин започна тържеството по случай 20-годишнината от основаването на Общинския комитет „Васил Левски” в Троян, подразделение на Общонационалния комитет на името на Апостола (зала „Форум”, 5 декември). С изпълнение от гайдаря Ценко Дулев на карловска ръченица - любимата мелодия на Васил Левски, същата, която той си поръчал и на която играл в ханчето на Аким Дренски в мах. Райковска при едно от пътуванията си от Троян до Троянския манастир; „Това е по-скоро тракийска ръченица, но представих автентичния й вид, доближаващ се максимално до начина, по който е изпълнявана по времето на Апостола”, коментира пред Т21 г-н Дулев.

Ценко Дулев свири на гайда карловска ръченица
Йоана Божкова изпълнява песента "Достойно естъ"
И ОЩЕ НЯКОЛКО музикални изпълнения зарадваха публиката, препълнила читалищната зала, а едното бе на песента „Достойно естъ”; „Любимата песен на Васил Левски”, както поясни председателят на Общинския комитет „Васил Левски” и водещ на събитието адв. Венелин Ангелов. Песента изпълни, с много вдъхновение и чар, ученичката Йоана Божкова. Имаше и поезия – творби на членовете на комитета Харалан Недев, Лина Борджиева и Станка Маркова, изпълнени от авторите.

ДОКЛАДЪТ за дейността на гражданското сдружение през изминалите две десетилетия бе подготвен от една от основателките и пръв председател Даниела Кацарова, историк, преподавател в троянското ОУ „Иван Хаджийски”. В началото г-жа Кацарова открои две годишнини – 20-тата от основаването на Общинския комитет „Васил Левски” и 142-та от основаването на 8 октомври 1871 г. от Васил Левски на местния революционен комитет в Троян. „Нека отдадем заслужената почит към „новооглашените троянски патриоти” – както ни пише в своите спомени Минко Иванов Марковски, а именно: „Васил Спасов – търговец и ханджия (в хана на когото е основан троянският революционен комитет), Васил Бочев, Иван Марков,  Димитър х. Василев,  Пенчо х. Василев, Васил х. Калчев, Илия Белковски, Димитър Попов и син му Васил Попов. Но в късо време числото на действителните му членове нарасте около на 30 души”, припомни историчката.

Даниела Кацарова чете отчетния доклад за 20-годишната дейност
ПО НАТАТЪК бяха назовани и основателите през 1993 г. на Общинския комитет „Васил Левски” в Троян - Жана Пенчева, Васил Марков, Стоян Начев, Иванушка Хаджийска, Румяна Маркова, Галя Лалева, Даниела Кацарова, Теодор Тончев, Лидия Кирилова, Григор Банев, Станка Власковска, Росица Бежанийска, Ани Кисьова, Минко Дудев, Ваня Давидова, Стайка Цветкова, Надежда Дянска, Велислава Чилингирова, Елена Пеевска, както и присъединилите се след това Дочо Дулев, Венелин Ангелов, Емил Христов, Ценка Нанкова, Георги Илиев, Мариян Данчев, Харалан Недев, Цветанка Неофитова, Станка Иванова, Феня Маджарова и др.

СПЕЦИАЛНО внимание бе обърнато на постиженията комитета през тези 20 години: трите книги за предателството на Левски от Дочо Дулев и изследването „Търсене отговори на въпроси относно последното пътуване  на Васил Левски и неговото залавяне – предизвикателство към поколенията” на Теодор Тончев; учредяването на годишните награди „За принос в изследването и утвърждаването на делото на Васил Левски” (2009 г.), чиито първи носители са художникът Цвятко Дочев и журналистката Велислава Дърева, след отличените по-късно е и бившият игумен на Троянския манастир епископ Теодосий; литературната вечер с произведения за Апостола, написани от членове на комитета (2010 г.); немалкото ученически вечеринки, състезания и конкурси за Левски, организирани съвместно с Община Троян, Музея на занаятите и НЧ „Наука – 1870 г.”; активното участие в отбелязване на годишнините от рождението и смъртта на Апостола, включително и организирането на походи „По стъпките на Левски” - от Троян до Троянския манастир, прераснал в ежегоден масов крос и подготвян съвместно със СКО „Хемус”, и от Троян през хижа „Амбарица” до Карлово; представяне на нови книги за Левски на проф. Дойно Дойнов, проф. Пламен Павлов, проф. Милко Палангурски, доц. Андрей Андреев, проф. Цветана Павловска, Иван Лалев, Дора Чаушева и др.; немалко излети и посещения на места в страната, свързани с дейността на Левски; изготвяне на указателни табели на места в Троянско, където е бил великият българин; сътрудничество с местното Историческо дружество „Азимус” за поставяне на паметна плоча в с. Чифлик, в района, където е преминала четата на Панайот Хитов с Васил Левски в нея; среща с потомката на Левски Христина Богданова, станала и член на троянския комитет…

Поздравителен адрес от кмета Донка Михайлова
„ИСКАМ да изкажа благодарностите си към Общинския комитет „Васил Левски”, защото през тези 20 години вие не преставате да ни напомняте за Апостола. А да си спомняме за Левски означава две важни неща – любов към България и самочувствие”, каза в приветствието си към юбилярите кметът Донка Михайлова, която от името на Община Троян връчи поздравителен адрес. Поздравителен адрес имаше и от регионалния клон на Национално дружество „Традиция” – поднесе го кап. Дочо Николов с пожелания за ползотворна съвместна работа и занапред, в името на Майка България. 20 години – не е много, но не е и никак малко, а смисълът е безспорен, сподели във финалното си слово председателят адв. Ангелов.

Т21

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Това пък корумпирано адвокатче кой пък го е пуснал да води ???

Анонимен каза...

Що за град,в който няма паметник на Апостола,но има комитет по нещо си ?
Впрочем,Донка обеща да се ремонтира арката на Беклемето,ама май ще е друг път...

Анонимен каза...

освен това Д.Кацарова всяка година като чете кой поднася венци и казва фен-клуб Васил Левски.такова чудо няма.има фен-клуб "Левски"-гр.Троян

Анонимен каза...

Само след 5-6 дена ще има сесия на която ще ви скъсат задниците с новите увеличени данъци. Нито информация имате, нито някой ще ви даде. Ще има да скимтите след нова година, ама пак ще сте изтървали влака. Бачкайте здраво, че има големи глоби да се плащат и някой трябва да пълни хазната и да възстановява загубите. Кой друг, ако не гламавия, страхлив и безхаберен троянски данъкоплатец.

Анонимен каза...

Колко увеличения още?Та ние сме в топ 5 за най високи данъци в БГ наравно ,че и повече от най големите градове.

Анонимен каза...

Нищо не сме видели още! Данъците ще бъдат непосилни за плащане на фона на заплатите на болшинството от хората! Ще бъдат обложени с данъци и керемидите на покривите, и глътката чист въздух, която може да поемеш в някой топъл зимен ден, и схлупената вече къщичка, която може да ти е останала от родителите, и какво ли не още?
Дано само пожалят най–бедните, семействата с единствено жилище, с ниски доходи, пенсионерите, децата!
Политиката на геноцид продължава, имаме "силно" и безочливо правителство, а и всички преди тези, които са в момента!

Анонимен каза...

Какво искаш да кажеш, 6-ти? Сигурен ли си, че ще вдигат данъците на общинската сесия?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |