Човекът-стихия от Голяма Желязна

* Да заблъскат безмилостно стената на уж невъзможното и да го превърнат в реалност. Така, както правеше Съйчевски!

Петко Съйчевски
Юбилейно   

ТИЯ ДНИ, ако беше жив, Петко Съйчевски щеше да навърши 90 години. Дали по чисто генетични, биологични причини или поради това, че, без всякакво преувеличение, изгаряше в работата си, той напусна този свят доста по-рано.

РОДЕН в Голяма Желязна, Съйчевски наистина беше стихия, която помиташе всичко пред себе си, което препятстваше осъществяването на професионалните му идеи. Убеждаваше невярващите, преодоляваше бюрократичните спънки, уверено водеше съмишлениците си. Марин Цанов, също роден в Голяма Желязна, дългогодишен зам.-председател на Окръжния съвет в Ловеч, казваше: „Има два вида директори. Едните са толкова настървени в работата си, че понякога се налага да им слагаш юзди, за да ги задържиш. Другите трябва да ги бодеш непрекъснато с остена, та белким свършат нещо. Петко Съйчевски е типичен представител на първите”.

Троянски грънчар
ПОСТОЯННО, като вулкан, някогашният директор на Музея на занаятите и председател на читалище „Наука” в Троян изригваше идеи за развитието на Музея, за обогатяване на културния живот в общината. Ако днес в центъра на града ни има две прекрасни музейни сгради, то в голяма степен те са заслуга на Петко Съйчевски. Той създаде Ателието на народните майстори. Заедно с Иван Николов утвърждаваха Задругата на майсторите, а с Найден Нешков развиха идеята за изграждане на Националното изложение на занаятите в с. Орешак. По-старите майстори на народни занаяти още помнят колко срещи с изкуствоведи, с етнографи, колко лекции, беседи, филми организираше Музеят, за да насърчи творческата същност на ваятелите на глината, дървото, метала... Всеки месец нашите народни майстори имаха среща с утвърден специалист, който им оказваше неоценима методическа помощ в техните творчески търсения. На всеки две години се организираше конкурс „Троянски майстор”, в който участваха творци от цялата страна. Незабравими останаха ежегодните декемврийски чествания на Деня на майстора (в деня на св. Спиридон, покровителя на занаятчиите – бел. ред.). И наред с това трябваше да се редят нови експозиции в реставрираните къщи-музеи на Иван Хаджийски, Власи Власковски, Минко Николов, Спас Балевски, Иван Шошков. В Серяковата къща беше открит Художествен отдел на Музея, който през последните години много успешно прерасна в Художествена галерия и днес е самостоятелно културно средище.

С Тодор Живков, откриването на Музея на занаятите, 1968 г.
ПЕТКО СЪЙЧЕВСКИ беше събрал много всеотдайна и способна група музейни специалисти. Освен незаменимия Ганко Цанов по онова време заедно с него работеха Стоянка Чолакова, Пенка Петрова, Пенка Голийска, Тотю Тотевски, Величка и Енчо Ганковски и др.

А ВЕЧЕР, когато хлопваха вратите на Музея, Петко пресичаше площада и се захващаше с читалищната дейност. Беше председател, беше режисьор на няколко театрални и оперетни постановки, беше организатор на концерти и спектакли. С каквото и да се захванеше, вършеше всичко с жар, всеотдайно, вдъхновено. Беше неуморим.

СТРАННО прозвучаха думите на един мемоарист от Ловеч, който миналия месец, при представянето на първата си книга, нарече Петко Съйчевски дерибей. Този мемоарист, който, както се казва, не е положил една тухла за развитието на Троян, може безкрай да споделя спомените си за изядените със свои приятели печени агнета, но няма основание да изразява подобни оценки за хора като Съйчевски, които са посветили десетилетия за изграждането на родния край.

Съйчевски с Иван Пеевски (вляво), Ганко Цанов и Стефан Дачев
А КОЛКО ИДЕИ на Петко останаха нереализирани! От Музея, по левия бряг на река Бели Осъм, трябваше да се оформи функционираща троянска възрожденска чаршия, така както би изглеждала през 19-ти и началото на 20-ти век. С работилниците и дюкяните, с архитектурата на онова време, с всичко, което би ни пренесло десетилетия назад във времето. С изграждането на съвременна сграда непосредствено до пешеходния мост тази идея беше погребана завинаги. Съйчевски, Ганко Цанов и позабравеният архитект Пенков бяха подготвили първите чертежи и макети за изграждането на занаятчийско селище край Троян. По своя замисъл това селище щеше да бъде действащо, а по своята оригиналност и многообразие далеч надминаваше известния „Етър” край Габрово. Днес градът ни се стреми да се утвърждава като туристически център. Освен с Музея и Художествената галерия ние обаче няма с какво да впечатлим своите гости. Представете си огромния интерес, който можеха да породят споменатите две атракции - занаятчийската чаршия и занаятчийското селище.

ВСЕКИ ДНЕС може да прецени колко далеч напред се е мислело по времето на Петко Съйчевски, какви амбиции е имало, с какъв заряд се е работело. Още тогава Троян заслужено получи признанието да се нарича крепост на българщината и център на народните художествени занаяти. Ядрото на този център безспорно беше Петко. Такива като него не се раждат всеки ден. А са толкова нужни. Особено в мъртви години като сегашните. Да дадат идея, да разпалят ентусиазъм, да възпламенят искри, да заблъскат безмилостно стената на уж невъзможното и да го превърнат в реалност. Така, както правеше Съйчевски!

Мичо Генковски

Бел. ред. Снимките са от архива на Музея на занаятите - Троян

Още от същия автор:

30 коментара:

Анонимен каза...

Много носталгия по комунизма взе да лъха от този сайт. Факт.

Анонимен каза...

Така е. Но какво му остава на осиромашалия човек ? Само хубавите спомени. Факт !

Анонимен каза...

Ако на някой му харесва това,което беше,нищо не може да се направи.Свободата е качество на духа.Като го нямаш-нямаш го!

Анонимен каза...

http://statii.troyan21.com/2013/12/blog-post_8.html

Анонимен каза...

№2 не мисля, че Мичо Генковски е "осиромашал", а че камбаните на Аврора още бият в циментовата му кратуна. И както казва №3
като го нямаш го нямаш! Последните години е срамно, че направиха
хора като Йона Мичева и Кораба Данков почетни граждани на Троян. Червено управление - червени маймуни почетни граждани.
Петко Съйчевски беше слабо казано "дерибей". Беше полуграмотен
както повечето комунисти. Нахален и безскруполен полукретен.
Американците казват: Like father like a son. А нашия народ казва:
Какъвто бащата такъв и сина. Виж Иван Съйчевски и не питай за баща му.......

Анонимен каза...

тази пародия показа общото между Илианчо и Иванчо - БКП

Анонимен каза...

От горните коментари на човек може само да му изтръпне мозъка в каква клоака се е превърнал днешен Троян. Клоака, създала своите духовни кастрати и безидейни нищожества. Нищожества, които нищо не са създали в скапания си и безсмислен животец, но с настървение говорят за " свободата" и "качеството на духа". Да се смееш ли, да плачеш ли? Нищожества, на които комунизЪма вечно им пречи и цялото си жалко съществувание оправдават с него.. 24 години уж го няма, а пак им пречи да се разгърнат и да покажат своите качества. Да ги покажат, ама като са духовни кастрати, какво да покажат? Затова лаят по всеки и по всичко. Кучешка орисия.

Анонимен каза...

Мичо,а скрий се вече.

Анонимен каза...

Иван Съйчевски...не беше ли оня де навремето му спретнаха публичен съдебен процес в читалището?!

Анонимен каза...

Интересна е снимката с другаря Тодар. Въпреки всичко, др.Тодар все пак е бил първия човек в държавата и идва в Троян да открие Музей, който до ден днешен е едно от най-хубавите неща, сътворени в този град и където е събран духът и произведенията от златните ръце на троянските майстори. Веднага може да се направи паралел. В Троян последните 24 години дойде само един "първи човек в държавата" който откри.... пречиствателна станция. Пречиствателна станция, където са събрани "духът" и лайната на днешните троянци. Това е положението. От духовни кастрати - толкова.

Анонимен каза...

Другаря Тодар никакъв музей не е направил, конакът го е имало още по турско. И троянските майстори ги е имало преди ТодАр !Произведенията от златните ръце на троянските майстори ги събраха по национализацията заедно със все дюкяните и машините им. Все пак жалко, че Съйчевски не успял да направи чаршия, сега щеше да има за всеки комунист по още един магазин !!!

Анонимен каза...

11, наистина си типичния представител на духовните кастрати. Толкова си тъп и елементарен, че се чудя как изобщо си научил азбуката.

Анонимен каза...

12. Аз пък се чудя какъв червен дегенерат величае ТодАра и другарите му ? Такива отдавна тряваше да им вземат "химикалката" и да им връчат гегата.

Анонимен каза...

очаквам с нетърпение следващата статия за някой партизаин например...

Анонимен каза...

Колкото по–бедни, толкова по–зависими, примирени, страхливи,духовно бедни, недохранени телом, свели глави мълчаливо, тъпкани, евтино оценени като хора, стресирани, депресирани, алкохолизирани, и още, и още! И, не от сега!
Жалкото е, че и децата живеят в такава действителност!
Какво да очакваме? Следващи поколения с такава съдба!

Анонимен каза...

Мирише ми на носталгия по комунистическото робство, по националния предател Т. Живков и т.н. В България нещата могат и да се оправят някога, но задължително трябва да има закон, който да забранява на извратените гнусни червени пенсии да гласуват. това са хора, които никога не са имали мозък в главите си, защото заради тях е мислила партията (става дума за кървавата болшевишка партия, докарала ни до този хал и прогонила ни децата в Нормалният свят, където НИКОГА не е стъпвал миризлив болшевишки ботуш!)

Анонимен каза...

Истината за Съйчевски е пословична за така наречените партизани
и активни борци изкуствено създадени от БКП след 9, Септември 1944г. Партизанско движение в съседна Сърбия е имало да, но в
България - НЕ. Петко Съйчевски 2-3 дни преди горе споменатата
дата влиза в комшийския двор на с. Голямя Желязна и краде 3-4
кокошки. Да, ама го виждат и разпознават. Укрива се 2-3 дни от селския стражар за да не влезе в кауша, идва 9 ти Септември и хоп нов герои - антикомунист. За тези 3 кокошки беше провъзгласен "активен борец против фашизма и капитализма". Още има стари хора в селото,които могат да потвърдят горе написаното.

Мичо ГЕНКОВСКИ каза...

Благодаря на всички, които са прочели дописката за П Съйчевски. Трябваше обаче да ви направи впечатление, че никъде в нея не се споменава партия, комунисти, политика. Говори се за култура, народни занаяти, строителство. И най-важното - изтъква се предприемчивостта и инициативността на един човек - Петко Съйчевски когото вече не всички знаят и помнят. Предприемчивост и инициативност, мисля, са нужни в днешно време. Към това исках да насоча вниманието на читателите. Затова и написах публикуваното

Анонимен каза...

Ако ще пишете за "предприемчиви" троянци от време на комунистическото иго, пишете за гругаря Милко Калев балев. Той е издал на много езици, в много страни "трудовете" на др. Живков и бая пара е прилапал от това. Той също е бил престъпник преди 9-ти. и то голям...Този кокошкар за когото пишете е нищо, в сравнение с др. Балев !

Анонимен каза...

Коментарите са апотеоз на днешния троянски цървул-антикомунист. Цървул, ама антикомунист. Толкова са тъпи и елементарни, че не схванаха иронията в коментар 10 при сравняването на две посещения - това на комуниста др.Товар и това на комуниста/антикомунист др.Борисов. Толкова се оскотели и духовно кастрирани, че напъхването на тяхната "духовност" в пречиствателната станция при собствените им лайна - изобщо не го проумяват. Докато има такива жалки и смешни антикомунисти, троянските комуняги ще управляват още поне 45 години.

Анонимен каза...

Коментарите 10 и 20 са писани от ботуш+каскет-комунист. Такива са слезнали с цървулите от мандрите на девети, обули са ботушите, сложили каскетите (по-късно лачените чепици и бомбетата) и клали и бесили 45 години. Сега искат да ни убедят, че ние сме цървулите, а те не са съсипвали държавата, а са градили някаква "цивилизация", едва ли не...Пак казвам: В България нещата могат и да се оправят някога, но задължително трябва да има закон, който да забранява на червени пенсии да гласуват. нека си играят табла и карти по пенсионерските клубове и да не се занимават с непонятни за тях неща !

Анонимен каза...

21, цървул си и си много тъп. Комунягите трябва паметник да ти вдигнат. Заради такива тъпи антикомунисти като теб, живот си живеят. Толкова сте смотани и елементарни, че хората наистина почнаха да предпочитат комунягите, пред такива недоразумения като теб и останалите побъркани антикомуняги. Как не се усещаш поне малко бе, тапир смотан!

NS каза...

Иван Съйчевски, част от брънката...защо ли никой не говори за изтъпленията на днешния клошар...

Анонимен каза...

22. Кое 24 години го нямало бе гълфон ? Ако ще вдигат на някой паметкик в пречиствателната, си първи кандидат !

Анонимен каза...

А кое го има бе говновоз. нали милиционера Акимов ви е лицето на прогреса и духовноста... и бати Ангел муфтаджията... и Ристе дървоодялания. то за такъв кютюк като теб и това е много

Анонимен каза...

Аха, милиционера Акимов преди 24 години, милиционера Акимов и сега, бати ти Ангел преди 24 години, бати ти Ангел и сега. Енкин преди 24 години, Енкин и сега. Носителите на "прогреса" ти, са едни и същи лица - преди 24 години и сега в момента. Пак те питам кое не го е имало от 24 години ? Може би теб не те е имало...

Анонимен каза...

Тъп си, приеми го най сетне. обидно е дори да ти се отговаря. карай си говновоза и се прави на умник в средата си от духовни и умствени кастрати. само да не забравиш да квичиш колко голям антикомунист си.... защото с друго няма какво да се похвалиш.

Анонимен каза...

Мръсна комунистическа сган....Ами вдигнете му паметник на този кокошкар. На Васил Левски нямате, ама на на някакъв си доктор "интербригадист" (агент на Москва)-имате в двора на болницата...Вдигнете му и на този, и на Милко Балев, и на Васил "Героя", и на стотици още троЕнски разбойници.

Анонимен каза...

Паметници трябва да се вдигнат на Манчо и Хари Велев, на Тотю Бенев и Дачев, да не забравяме и за последните недоразумения Румен Русанов и Милко Станчев. паметник от признателните Троянски комуняги. Резултатът от техния "неуморен и ползотворен" труд е както рекомунизирането на Троян, така и отгледаните тъпанари-антикомунисти като отчайващия глупак над този коментар.

Анонимен каза...

Този наш беден народ ще заживее по–добре, когато разбере колко много е необходим на управниците си, а те от своя страна разберат, че без народа са една голяма кръгла нула, или по–точно две големи кръгли нули/сещате се/. Нека по–бързо да го проумеем!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |