Пресъхна чешмата на Беклемето – защо?

* Подозрението ни падна върху новоизградения път по билото над чешмата, запознати отрекоха въпросната идиотия да е причината
 * Проблемът е в безводието през последните месеци, очакванията са пак да потече
Лошо
Пресъхналата чешма под билото на Беклемето, 2 декември 2022 г.
ПРЕДИ две седмици ни се обади троянският тираджия Димитър Дочев – от Швейцария, загрижен по един троянски проблем. Ден преди да поеме курса към страната на шоколадите и часовниците, съгражданинът ни отишъл да си налее вода от прочутата каменна чешма под билото на Беклемето (от северната троянска страна). Същата, която лете и зиме е като магнит за пътуващите през прохода с леденостудената си планинска вода, а, както се оказа, и предпочитан източник за питейна вода на троянци. Но за почуда на г-н Дочев чешмата се оказала суха. И притеснението било голямо – той лично не помнел тази чешма да е пресъхвала. Оттук и опасенията му да не би нещо да е повредило/пресушило водната жилка. Подозрението пък падало върху идиотията с изграждането на пътя по билото над чешмата – от Арката на свободата (Чорапогащника) до хижа „Дерменка“ (този път, писали сме за него нееднократно, уж бе със защитна функция срещу ерозията, а всъщност, очевадно е и е казвано от мнозина, цялата работа бе да се усвоят едни европейски пари при това със съучастието на тези, които трябва да са екологичните стражи на района – НП „Централен Балкан“ – бел. ред.).

СЛЕД сигнала се качихме до Беклемето и се уверихме, че г-н Дочев казва истината – чучурът бе сух, по-точно леко влажен и от време на време се отронваше по някоя капчица. Потърсихме коментар от планинари и изразихме опасенията си, тяхното становище бе в някаква степен „успокоително“ – въпросният новоизграден път по билото няма как да е причина за пресъхналата чешма. По-вероятно е случилото се да е резултат от сериозното засушаване през последните месеци, т. е. от засилващото се безводие в района. Но пък не е прецедент – преди години (макар че никой не можа да каже точно кога) чешмата също пресъхнала и след време отново потекла; и очакванията са, че така ще е и сега. Поставихме въпроса и на редовната месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова (8 декември) – отговорът, даден ни от директора на дирекция „Строителство“ в общинската администрация инж. Николай Райковски, бе сходен: чешмата е пресъхвала и преди, проблемът е в безводието.

Т21
 
Бел. ред. Питаме се дали пък пръст в пресушаването на чешмата няма един некачествен ремонт преди десетина години, за който ни сигнализира очевидец (виж „Единствената по рода си в България!“)?
 
Начало
 
Още по темата:

1 Коментара:

Z@Q каза...

Не може да е от Евро програмата!
Та европейските комунисти толкова ни помагат в личен и държавен просперитет, че и полово ни ориентират последните години!
Не е за пренебрегване и Путинова намеса.. , а и над чешмата лежат костите на руснаци, пожертвали живота си, за съществуването на днешната неблагодарна сган, която на всичкото отгоре им смущава вечния сън с измишльотината ..... morning!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |