Предстои ремонт на алеите в парк „Къпинчо“

* Финансирането – 120 хил. лв., осигурени по европейската Програма за развитие на селските райони * Кметът Михайлова: „Непосредствената териториална близост на публична общинска собственост с частни терени не позволява цялостни решения“
Добрата новина
Гледка към една от алеите в парк „Къпинчо“, 9 юли 2022 г.
НЯКОГАШНАТА троянска гордост парк „Къпинчо“ над Троян – която заради реституциите на имоти в района и управленското безхаберие в първите години на демократичните промени след 1989 г., когато паркът буквално бе загърбен от общината, както и от държавата, също имаща своя собственост тук (почивния комплекс „Къпина 2“, Туристическия дом „Никола Габърски“), това голямо богатство за троянци и гостите на града ни („Къпинчо“ е имал национална известност и е привличал хора от разни краища на страната) доби сегашния си запуснат и осакатен вид, а палиативните ремонти само подчертаваха общата картина – най-после има шанс за някаква макар и частична промяна към по-добро.

КАКТО сподели кметът Донка Михайлова в профила си във фейсбук „след година и половина чакане Фонд „Земеделие“ (разплащателната агенция по европейската Програма за развитие на селските райони (ПРСР), 2014-2020 г.) най-после утвърди проекта ни за ремонт на туристическа инфраструктура в парк „Къпинчо“. Проектът, чийто бенефициент е Община Троян, се финансира с европейски средства по ПРСР 2014-2020 чрез сдружение „Местна инициативна група (МИГ) – Троян, Априлци, Угърчин“ и общият проектен фонд е 120 хил. лв. Предвижда се цялостен ремонт на алеите в парка – ремонт на бетонните стъпала и осветителните тела край тях, поставяне на нови дървени пейки, дървени парапети и съдове за боклук. Ще се осигури и съфинансиране от троянския общински бюджет „наложено от ръста на цените на строителните материали в периода на оценка“.

Алеята в началото на парка след жп линията
„ДНЕС, 6 юли, подписвах договор за финансиране. Парк „Къпинчо“ е сложен за реконструиране и поддържане, поради това че голямата част от терените в него са частни. Непосредствената териториална близост на публична общинска собственост с частни терени не позволява цялостни решения. С настоящия проект ще бъде реконструирана основната част от инфраструктурата, собственост на общината“. Така г-жа Михайлова коментира случващото се и защо не може да се осъществи желаната мащабна промяна. Все пак предприетият ремонт по проекта с европейско финансиране, спечелен от Община Троян, е крачка в добрата посока – т. е. това, което е останало от някогашния парк „Къпинчо“, да добие приличен вид.

Т21 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |