Лятна разходка с история

* Или пък старата беседка, чиято счупена пейка е усетила тежестта на почти всичките двайсет и няколко хиляди жители на града ни...

На Къпинчо над Троян 

Авторката Наталия Стоянова е от Троян, студентка в Софийския университет, втори курс, специалност „Връзки с обществеността”. Завършила е тукашното СОУ „Св. Климент Охридски”, випуск 2012 г. „В момента живея и уча в столицата, но родният град и всичко, свързано с него, си остава  незаменимо и специално за мен”, казва тя.

ОБИКНОВЕНО първите асоциации, които изникват по повод на градчето ни, са свързани с  високоградусовия сливов еликсир и с балкана, между чиито хълмове и разклонения е приютено то.

КРАЯТ на август е. След като троянци са успели да понесат жегата, привечер някои от тях се отправят на разходка сред природата. Близостта на Къпинчо до града го прави лесен избор за бягство от макар и ненатрапчивите градски реалности. Но дори обичният ни парк се оказва противоречиво и осеяно с контрасти място. Отдалечавайки се в посока Къпинчо, сякаш отново се завръщаме към града, неговите хора, троянските нрави. Всяка пресечка, всяка полянка, всяка част от парка е емоционално натоварена за местните хора.

Алея на Къпинчо
Поглед към Троян
Боклук от робите на лесното удоволствие
ПЪТЯТ, виещ се по хълма подобно на студенокръвно влечуго, на места е обграден от паднали дървета, а други, скърцащи и застрашително олюляващи се от вятъра стволове, ни напомнят да имаме едно на ум... Форсиране на двигател и свирещи по асфалта гуми осведомяват за приближаващия „състезател”, отъждествил се с мощността на своята кола и забравил кой е и къде. Но тези подробности не могат да заличат насладата от прохладата и уединението с природата.
 
КОГАТО пък стигнеш до „големия завой”, решиш да свиеш вдясно по ръждясалото мостче и изкачиш стъпалата с липсващи плочки и стърчащи тръби вместо парапет, задъхан се озоваваш на онова място с пейката, до ръба на пропастта, откъдето се разкрива смайваща гледка към градчето ни, почти от птичи поглед. Сещате се. Спираш горе и потъваш в градския пейзаж. Позволяваш си да си сантиментален. Откриваш някои важни за теб сгради и оставяш кълбото от смесени емоции да премине през теб.

Старата беседка
НЯКОЙ запалва последната си цигара и запраща празната кутия надолу по стръмния склон, а междувременно купчината разноцветни и разнородни боклуци, „украсили” Къпинчо, се увеличава. Но има места, които те оставят далеч по-озадачен. И трудно оставаш безразличен - например когато се озовеш на закътана пътечка, осеяна с празни тубички от лепило „Кале” и найлонови торбички. Става ти някак жално. И не само заради омерзената природа. Това вече не е купчината безразборни боклуци, а тъжна следа, оставена там от робите на лесното удоволствие. Тези, които обратно в града са сред нашите приятели, близки, съседи. Познатите ни лица, привидно открили пътя към щастието в синята тубичка за малко над левче.

ВСЯКО кътче от Къпинчо пази истории. Било то полянките, на които дечица са гонили топка под бдителните погледи на своите родители, или закътаните пейки, станали местенце за тайни срещи и горещи сладострастия, или пък старата беседка, чиято счупена пейка е усетила тежестта на почти всичките двайсет и няколко хиляди жители на града ни...

Наталия Стоянова

13 коментара:

Анонимен каза...

Чолака пак се е "забавлявал" с лепило (:
Младата госпожица,не знам,разказ,преразказ или нещо друго се опитва да напише, но това горе просто няма смисъл. Много ми хареса това "Старата беседка".
Позволявам си да й спомена,че една група хора, се хванаха преди години и със собствени сили и средства предадоха вида в който е сега беседката. Дори във Фейсбук ако иска да провери- Беседката. Нито се хвалеха,нито пишеха преразкази,просто го направиха.И мило дете, нагоре към Панчарево и Симеоново е същата картинка. Разходи се някой път (:

троянец каза...

Чудесна импресия, носи троянската атмосфера...

Анонимен каза...

Много яка мадама !

Анонимен каза...

До Анонимен 1 - Чудя се защо си правиш труда да пишеш изобщо, жалко. Момичето ти обрисува красивият пейзаж на парка и как нагло е развален той от лепилото било то на Чолака, било то на куп други отрепки в града ни. Жалко е, че не можеш да оцениш труда на някой, наистина. Беседката в момента е в отвратително състояние, да точно в този момент. Липсват пейки, боята е паднала, а да липсват и 2-3 ламарини, вероятно взети от някой циганин за продан. И тя не се хвали и не пише преразкази - просто ти споделя, това което я дразни в хубавият ни град (вероятно и не само нея!).

Анонимен каза...

Е,и? Този пейзаж не е ясен на всички ли ? А какво направи тя,че да го промени?Какво направи ти,че да го промениш? Когато писах и задавах въпроси и на бившия и на сегашния кмет, ме гледаха като купени кози! За толкова години,само онази група хора,която се хвана и поосвежи беседката,никой друг,дори боклука не иска да събере. Но "рисувачи" и "преразказвачи" ,колкото искаш...

Анонимен каза...

Много хубава статия,надявам се и някой в Общината да я прочете,да помисли,да подейства ... и не само от там, а и гражданите да се включат по някакъв начин. Имаме няколко парка в Троян и те са в окаяно състояние... защо? Даже в парка "пред киното" няколко дни вече няма осветление.
Не е хубаво да започвате с хапливите коментари и спорове,а да помислите къде живеете (и как) !

Анонимен каза...

Ами тези който "хапят" и се чудят какво да напишат, явно приспадат от към групата хора, наречени хейтъри. Защо ли? Ами защото само знаят да тровят живота на другите, вместо да кажат едно "Браво, евала, че някой си е направил труда да го доведе това до знанието на повече хора!", те просто спамят и тормозят хората. На бас, че кметицата и хората от общината си нямат и бъкел понятие за това място с тубичките лепило на Къпинчо!
Г-н Маринов, вие имате нужните връзки за да предоставите материала на г-жа Д. Михайлова и хората отговорни за чистотата в нашият град. Нека впрегнат "комитета по почистването" и за 1 ден да освежат този така харесван парк от Троянците!
- Съвестен гражданин.

Анонимен каза...

Нещо, което всеки пишещ тук трябва да прочете. И да си направи правилните изводи :)

http://cheti.me/tvorba/heytr-ili-shcho-e-heytr-subkultura

Анонимен каза...

много хубава статия.успех момиче във всички начинания

Анонимен каза...

Чудно ми е дали се заделят пари от общинския бюджет за парковете и конкретно за Къпинчо. Някой има ли идея? Защото от място за отдих се е превърнало в нещо плашещо. Няма осветление, няма кошчета, няма пейки и места за отдих. Преди година дори точно по средата на хубавата беседка имаше едно краве ла*но. Защо плащаме данъци на тая хубава наша община, като дори с 2-3 парка не могат да се справят. Лошото е, че никой не взима отношение, а когато зададеш въпросите се правят, че не чуват и почват да говорят служебни приказки и популистки изречения, с които да запушат поне временно ушите на пенсионерите и глуповатите.
По мое мнение е хубаво господин Маринов да потърси общината за мнение по този наболял въпрос. Нека кажат нещо за състоянието на парковете, за осветление и тн. Хубаво е да публикуваме мнения, но нека медията се превърне в коректив и да потърси мнение и отношение от местната власт. Хубави думи не искаме, само истината!

troyan21 каза...

До №10: Прав сте напълно! Всички ни боли за Къпинчо. Господ ни е дал прекрасен естествен парк буквално в града, а ние... Знам, че има проблеми със собствеността и други такива. Но знам също, че вече доста години за Къпинчо общинските ръководства, всички без изключение, я вършат като щрауса, с глава в з... Разбира се, че ще потърся Общината за мнение и вярвам, че отговор ще има. Тук му е мястото да вметна, че досега не е имало толкова диалогично кметско ръководство.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Благодаря за бързия отговор :) Надявам се скоро да имаме някакви отговори и то задоволителни. Аз бих предложил и среща на кметското ръководство с гражданите, но в удобно за всички време. Нека се има предвид, че през работно време няма как да очакват нужната посещаемост.

пАтРиОтЪ каза...

Г-це Стоянова, похвално е, че показвате позицията си! За съжаление както навсякъде, тук вероятно виждате, че се сблъсквате с хора, които са паразити в едно общество, именно тези, които пишат негативно към един млад и неопетнен човек като Вас, са онези, които хвърлят боклуците си нагло, чупят безнаказано и се храчат върху всички нас с огромната си дълбока простотия!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |