О, неразумний юроде!

* Когато проумеем, че идеите (идеалите) са много по-важни от парите, и когато разберем, че имаме много повече какво да дадем на останалия свят, отколкото да вземем от него
Позиция
Мариян Данчев на февруарския протест в Троян, 21.02.2013 г.
Авторът Мариян Данчев е троянец, корените му са от манастирското с. Орешак. Има успешен собствен бизнес. Непоправим родолюбец и непоправим оптимист, твърдо вярващ в жилавия български ген. Спомоществовател на редица добри каузи. 

КАТО НАЧАЛО на националното самоосъзнаване и възраждането на българския народ, довело до освобождението от турско робство, е прието да се счита написването на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски през 1762 г. Обръщението на родолюбивия монах - „О, неразумний  юроде! (...) Ти, българино, не се мами, знай своя род и език …“, е  неостаряващо и твърде актуално и днес. Наистина всяко възраждане започва с благоговейно обръщане назад към историята, с взиране в съдбините, в житейските скърби, борби и слави на ония, чрез които и ние днес приемаме нашия дял от живота, и без които просто нямаше да ни има. Защото всяко раждане не е изолиран сам за себе си акт, но е следствие от много предходни животворни актове на предци родители, на които при всички случаи се дължи почит от страна на техните потомци. Да, така е било хилядолетия наред и няма по-естествен закон от този всяко следващо родено поколение да стъпва на вече съграденото от предишните, да се ползва от техните постижения, знания, мъдрост, опит и да им отдава съответната почит и благодарност.
   
ДНЕС ВИЖДАМЕ сетнината на ония които престъпиха този естествен закон, които презряха миналото на рода си, които се отрекоха от заветите, вярата, мъдростта и опита на предците си. Според Карл Маркс „социалистическата революция не може да почерпи поезията си от миналото, а само от бъдещето... Предишните революции изискваха пресъбирането на световната история, за да осмислят своето съществуване, но социалистическата революция няма нужда от подобни илюзии и трябва да настъпи като носител на свое собствено съдържание“. Без да се впускам в дълбоко разглеждане на „марксизма и ленинизма“, ще кажа, че именно това беше една от основните доктрини на комунистическата идеология. А именно - отричане на всичко старо, отричане от вяра, мъдрост, морални ценности и почти всичко, принадлежащо на миналото за сметка на вярата в „светлото бъдеще“, което за жалост се оказа доста тъмно.

РАЗМИШЛЯВАЙКИ от днешната си гледна точка, ми се вижда доста чудно как може толкова големи маси от хора да повярват на толкова елементарна и очевидна неистина. Която може да се оприличи с примера – все едно да отрежеш клона, на който стоиш и да се надяваш, че няма да паднеш на земята и да се пребиеш, а ще полетиш блажено в облаците! Това се отнася особено за нашия, българския народ, който се прояви като един от най-ревностните в практическото изпълнение на тази доктрина на отричане на своето си. Тук няма да ми стигне мястото за примери, пък и всички ние ги знаем - те са болезнени, срамни петна, изпълващи цялата ни нова история. Няма как да си  обясня тази склонност и лесна податливост на нас българите да бъдем мамени от всякакви,  дори и очевидни заблуди, щом те идват някъде отвън, от чужбина, без да се върна отново на Паисиевите думи: „Българино, не се мами,  знай своя род и език...“. Да, това е логичният извод – незнаещите, отхвърлящите познанието за своя род и език биват лесно мамени.

ЗА ЖАЛОСТ и до днес ние, българите, не пазим и не изпълняваме съветите на Паисий. Българското възраждане бе започнато, но не успя да завърши. След Освобождението българските възрожденци и родолюбци не успяват да издирят и да се преборят за възстановяването на истината за произхода и историята на народа ни. Добре са се потрудили противниците ни да унищожат прилежно и малкото останали писмени източници за древното ни и славно минало. „Скверни хулници владици книжнината ти изгорили...“, пише Раковски в „Горски  пътник“! Чужденците побързали да напишат историята на току-що освободения ни народ, като ни убеждават от колко далечни и непознати земи той иде, и каква азиатска кръв тече във вените му. Тая лъжеистория - която между впрочем е твърде далеч както от онова, което отец Паисий пише в книжката си, така и от схващането на много български възрожденци - за жалост е приета от чуждопоклонници и изучавана от всички поколения българи насетне, даже до днес .Така на българина е вменено, че е чужденец на тази земя, че е потомък на номади, неносещи култура и цивилизация. Макар и свободен по плът, непознаващ свещената си история, завети и духовно наследство на предците си, българинът си остава роб по дух.

На втория февруарски протест в Троян, 24.02.2013 г.
ТАЗИ РОБСКА психика, усърдно вменявана и поддържана от противниците на народа ни, определя поведението на голяма част от българските държавници и политици в периода след Освобождението и до днес. Непознавайки силата на богатото духовно наследство на своя си род и език (на което между другото много мъдри хора от целия свят се покланят), те раболепничат и покорно приемат да слугуват на всякакви външни антинародни сили и интереси. Така е и днес, нашите управници, ако и да се превъзнасят с черните си лимузини и джипове, пак си остават с робското си мислене и усърдно внимават какво ще им кажат от Москва, от Анкара, от Брюксел, от Вашингтон и откъде ли още не!

ДНЕС Е НУЖНО отново да се върнем към съвета на отец Паисий, защото пътят на възраждането на народа ни минава през възстановяването и отстояването на истинската история на предците ни. Там, под пластовете от нихилизъм и българофобия, стоят заровени  здравите основи на родната, трако-българската държавност и култура, дали изключително много на почти всички европейски народи. България ще се промени тогава, когато се променим ние, българите, когато променим начина си на мислене и ценностната си система, когато проумеем, че идеите (идеалите) са много по-важни от парите, и когато разберем, че имаме много повече какво да дадем на останалия свят, отколкото да вземем от него.

Мариян Данчев,
Гражданско общество „РОДина“ - Троян

Още от същия автор:

17 коментара:

Анонимен каза...

На този в главата му е голяма боза...........Нали искаше намаление на тока.Е получи си го.И ,,соцциални"придобивки ще има./ама на кукуво лято/
А България ще се оправи,когато се забрани комунизма,както в болшинството европейски държави!

троянец каза...

Мариян е голям пич и патриот ама малко са като него!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Още един, когото троянската пасмина ще обяви за луд.

Анонимен каза...

Г-н Данчев, град в който са избрали комуняга-милиционер за кмет и шушумига като Балев за председател на общ.съвет - той е мъртъв град. Мъртъв град, на който жителите не помнят кой и какво е било само до преди 20-на години, а вие искате от тях да си знаят историята от древни времена. От едно безпаметно общество нищо не може да се очаква, а то - на нищо не може да се надява.

Unknown каза...

Браво....Пътят на промяната трябва да почне от нас самите....после да почнем да променяме каквото и да е било....трябва да спрем да възхваляваме която и да било друга държава, защото България има всичко от което човек има нужда....друг е въпроса как го пазим това....Трябва да ценим повече това което имаме....

Анонимен каза...

Снимката е показателна.Другаря Мариян водач на група стачкуващи ученици./те никога не са плащали сметка за ток,но стачкуват против високите сметки/.В Африка подобни ,,водачи"въоръжават децата/понеже лесно се манипулират/.
Другарю ти живееш в педестте години на миналия век.Огледай се.

пАтРиОтЪ каза...

6-ти, той или ти живееш в 50-те години, но не на 20-ти век, а вероятно на 19-ти. Нямаше да се включа да коментирам в тази тема, но такива шушумиги като теб започват да ми лазят по нервите ! Децата на прехода са преките свидетели на всичко, което се случва около тях. Бъди сигурен, че те знаят и усещат много повече, отколкото ти! При тях ключов момент е фактора, че не са зависими от плазмодии като теб! Те са бойни единици, които смачкват с волята си такива като теб. За тях ти си никой и с нищо не можеш да ги сплашиш, защото са необременени. Страхувайте се от младите, защото те ще са тези, които ще пречупят досегашната власт и манталитет на управление, защото десетките години са гледали как хора с подобно мислене са мачкали техните родители, баби и дядовци и повярвай, няма да допуснат това да се случи и с техния живот. Настанаха дни, в които е редно да се показва, че хората мислят, че имат мнение и ще се борят за него!

Анонимен каза...

7. пАтРиОтЪ Не натоварвай децата с твоите политически обременености....Децата са деца,а не са бойни единици.

Анонимен каза...

мариянчО стига с това политиканстване , прибери 40 сребарника от донкА консумолката и си живей животеца . Няма ли кои да прегризе кабела на клавиатурата на ИП стига е облъчвал града ни с неговия атакиски мозъчец .
ВМ

Анонимен каза...

и честит рд на патерици на всички комунета .
ВМ

Анонимен каза...

Гръмни се бе тъпанар.

Анонимен каза...

Абе този психопат кои го спонсорира,защо не си продава боклуците на Ливадито и да си гледа голият задник.

Анонимен каза...

Абе този психопат кои го спонсорира,защо не си продава боклуците на Ливадито и да си гледа голият задник.

Анонимен каза...

Този дебил ли е или така изглежда

Анонимен каза...

Аз четох донякъде това и ми станаха много думите! Всичкото това може да се каже и в 5 изречения, но дали има смисъл от говорене /писане/?!

Анонимен каза...

До 15 Може и с една дума:....националсоциализъм

Анонимен каза...

Пичове, БСП не са комунисти.
Те бяха болестта на комунизма, която го уби. Те бяха червената буржоазия, и осъзнали че имат власт и пари, с всяка следваща година им ставаше все по-досадно да строят социализъм. Започнаха да се гнусят от човека на труда и да виждат в него само един глупак, на когото е досадно да се обръща внимание.
Затова и стана толкова лесно "преобличането" им.

Нали се броим за демокрация обаче,трябва все пак да се флиртува с народа. Защото работниците са най-многобройните и ако те не гласуват , ще трябва или да се подправят бюлетините,или да се каже сбогом на софрата.
То затова и Волен имаше най-лява фразеология, че и Бойко. БСП се задоволяваше с по-фина демагогия, пък и имат в името си сакралното "социалистическа"

Комунисти в България са СКБ,макар че имам резерви. Константин Чакъров е интересен човек ,добре говори , но реално нито може,нито иска да управлява. Пък и признава частната собственост върху средствата за производство, което е премахване на основния камък на комунизма.

Комунисти се пишат и Нова Зора, но факта че играят заедно с БСП показва колко са комунисти. Там са Минчо Минчев, локомотивен машинист и поет ( не съм чел нищо от него ,нито пък се каня І

Комунисти има в движението 23 Септември, а най-ортодоксални са тези на Спасов (Бог да го прости) сега България там ще спасява Зонка Спасова, 86 годишната му съпруга.

Има и някакви Че Гевера, но не знам повече.
.
Познавам обаче Че Гобара и ви го предлагам потопорчен на потрет.

http://kemo.tv/e107_files/public/1245848155_1_FT2975_sergei.jpg

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |