Надявам се гласът ми да бъде чут

* „Върху некролозите са налепени афиши на фолк звезди, на колежи и училища. Питам – там ли им е мястото?”
 
Читателите ни пишат 

ОБРЪЩАМ СЕ към Вашето издание, тъй като на неговите страници публикувате всякакви парливи теми, засягащи града ни. Темата, която ме вълнува, е вълната от посегателства върху некролозите на наши съграждани, залепени на стълбовете. Господата от Общината веднага ще имат готов отговор – така е по европейските изисквания. А по европейските изисквания ли са плевелите до стълбовете!? Некролозите ли загрозяват облика на града ни или плевелите? Хората от некролозите до вчера са били част от нас, а утре може ние или господата от Общината да сме там.

ДРУГАТА ТЕМА, продължение на горната, е: вече има черни табла за некролози на няколко места в града, но, уви, отново проблем. Там върху некролозите са налепени афиши на фолк звезди, на колежи и училища. Питам – там ли им е мястото? Така, както има „дежурни” за късане на некролозите от стълбовете, нека тези същите да следят и контролират да не се лепят неподходящи афиши на местата, определени за некролози. Надявам се чрез Вашия вестник гласът ми да бъде чут и нещата да си дойдат по местата.

С уважение: Борислава Илиева

Бележка на редакцията

Троянски гледки
Разбираме болката на нашата читателка. Но не можем да се съгласим с въпроса й „Некролозите ли загрозяват облика на града ни или плевелите?”. Загрозяват и двете; и нито плевели трябва да има из града, нито „нацвъкани” къде ли не некролози, включително по стълбовете. А пък да виним чистачите, че са си изпълнили задълженията и са махнали некролозите от нерегламентираните  места, е некоректно. Хората си вършат работата, трябва да я вършат.

По другия въпрос сме абсолютно съгласни с г-жа Илиева. В момента черните табла - осигурени от Общината (общо 21 на брой), монтирани в различните части на Троян и предназначени само и единствено за поставяне на некролози - са олепени с каква ли не рекламна шарения, а не бива да е така. Още повече че за рекламните материали са осигурени други места (12 афишни колони). Съгласни сме и с апела й, че чистачите трябва да си вършат работата и в тази посока. Трябва, разбира се!

Т21

Още по темата: 

12 коментара:

Анонимен каза...

Браво на авторката!
Тези 12 табла са абсолютно недостатъчни, даже и местата им не са най-подходящите.

мирослав каза...

не трябва ли обаче дискусията да е друга,а именно...как се отнасяме един към друг преживе,а след това да дойде и поставената от дамата тема на дневен ред!
а и темата за смъртта не мисля че е с достоверност такава,каквато ни се представя...мисля че е нужно определено просветление!

Анонимен каза...

Окъсаните некролози навсякъде са кошмарна гледка, колкото и да се възмущава авторката! Браво, че най-накрая се следи за това да не се лепят по фасади и спирки!
За мен лепенето на лика на близък човек на такива места е подигравка с неговата памет и мога само да съжалявам хората, които си мислят, че по такъв начин му оказват уважение.
Уважавайте и обичайте близките си, докато са сред вас, после и да лепите некролози из целия град, смисъл няма!

Юпитер каза...

Не некролозите са проблем, защото тях винаги ги е имало. Проблем за нормалният човек са афишите на разни долнопробни чалгаджийки-гюбеклийки, които вече така ги е размножил един от най-големите гробокопачи на българската култура и един от най-вредните персони за цялата ни хилядолетна история- Митю Пайнера (Митю Гюбека), че е започнал да ги кръщава на богини от древноримската митология. Оня ден гледам един афиш рекламиращ чалга-оргия в някой си чалга вертеп, и там шафрантията на афиша, вместо да носи някакво селско или ромско именце (все пак чалга слушат простолюдието -селяните и ромите предимно), тая пача се кичи с името "Юнона". Нищо чудно занапред в часовете по древна история, полуграмотните пуберчета-чалгарчета, на въпрос "Коя е Юнона?" да отговарят "Чалгаджийка". Та мисълта ми е, както е забранена рекламата на алкохол и наркотици, така да се забрани и чалгалъкът, защото той е по-вреден за нацията от алкохол, цигари, наркотици и т.н.

Анонимен каза...

Да 4 -ти,само ние може да пратим всички чалга коѝоти на екарисажа на забвението.

Венера каза...

Авторката е права,но само в една насока.На таблата с некролози,да са си само некролози.Тук искам да поздравя Г-жа кметицата,за сериозното отношение към проблема ''некролози''.Пиша този коментар,със съзнанието,че и моят некролог някога ще се кипри нейде по нечие табло,но лично,приживе,ще направя всичко възможно,да предотвратя лепенето на некролога ми по дървета,диреци,контейнери за боклук и къщи.Простотията е повсеместна,ясно ми е и надеждата да се превърнем в европейски град е нейде далече,дано не е в небитието.Няма държава с градове и села така грозно облепени сгради ,дувари и т.н. /горе изброих/,които така явно да се гаврят с паметта на починалите.След ден два тези некролози се превръщат в грозни разкъсани,мятащи се парцали.Това абсолютно загрозява,но и показва какъв ни е манталитета,разбирането и какво ни е понятието за думата ''естетика''....като цяло,разбира се.Е,ще скочат някои любители на некролози,но все пак,въпреки,че това е само един анонимен форум,нека приемем и чуждото и различно мнение.Един закон,който глобява всички лепачи на некролози на нерегламентирани места,както и лепачи на плакати,също на нерегламетирани места /редно е и да се помисли и за такива табла/,ще облекчи малко страданията на тези,които с право се възмущават срещу този роден абсурд и обижда тяхната култура.Естествено,законите трябва да се спазват,както и да се събират редовно глобите от нарушителите.Което е невъзможно в града ни /показва практиката/!

Анонимен каза...

Некролозите,предизборните плакати,както и всички други обяви са една безкрайна простотия!Общинарите трябва да са по-решителни и да не се опитват да угодят на всички,а да работят упорито за по-добър облик на страната ни....

Анонимен каза...

7-безкрайна простотия си единствено ти. Общинарите също са хора,те също са изпадали в ужаса внезапно да почине техен близък и знаят как в стреса и ужаса не можем да съобщим на близките желаещи да се простят с починалия.
Троян е малък град, некролога изразява не само мъката по загубения човек, така се известява за загубата на роднина ,приятел и близък.

Венера каза...

8-ми-в 21 век,известията за починал близък може да се прави и във местния вестник,ако си платиш.Едва ли излиза по-скъпо отколкото двадесетина некролози.Тук въпроса е,да приличаме най-сетне на един нормален европейски град.И да се премахне грозната картина на разкъсани некролози или части от тях.Мъката е голяма за всеки загубил близък,но една промяна в известията не променя нищо от такава трагедия.Трябва да си променим мисленето,иначе ще е все така,по старо му.И да,общинарите и те са хора като нас,но работата им е да следят тези неща.Нали за това са там?

Анонимен каза...

Според мене некролози трябва да се поставят единствено пред църквата и гробищата . Никъде по света го няма това .Много е депресиращо.

Анонимен каза...

8-ми,дано не ти се налага да научаваш от некролог за загубата на близък!Некролозите са една голяма ПРОСТОТИЯ и дано ти не работиш в общината,че тежко ни.....

Анонимен каза...

Браво на Венера а 8-ми е някой пенсионер които си живее в миналия век.Това с некролозите е отвратителна гледка налепени под път и над път.Уважавайте се докато сте живи,после колкото и некролози да налепите нищо не се връща назад.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |