Французинът Реми ди Грегорио триумфира в Троян

* Петкратен участник в Тур дьо Франс спечели Обиколката на България * Победителят бяга с български велосипед, а тимът му е воден от българина Христо Зайков * Жалко за пропуснатия шанс да накараме другите да ни забележат и завиждат
63-та Обиколка  на България  
Реми ди Грегорио разговаря със съотборник след финала
Васил Дянков направи първото интервю с шампиона
Интервю на живо и за БНТ 1
ПРОГНОЗИТЕ преди последния 6-ти етап се оправдаха и Реми ди Грегорио от френския „Мартиг”, каращ с българско колело („Вивело”) и воден от българския треньор Христо Зайков, спечели 63-тата международна колоездачна Обиколка на България. Чийто финал тази година бе не в столицата София, както сме свикнали, а в Троян (5 септември). Французинът финишира в челната група, което бе достатъчно да запази жълтото трико и да заслужи лавровия венец на краен победител (20-ият чужденец, печелил българския Тур, както поясни коментаторът на живо – габровецът Васил Дянков, превърнал се в емблема и неизменна атракция на Обиколката през годините и радващ публиката с находчивите си и компетентни коментари). Любопитното е, че роденият в Марсилия ди Грегорио миналата година бе арестуван и изхвърлен от Тур дьо Франс заради съмнения в употреба на допинг; по-късно бе оправдан, но напусна тогавашния си клуб „Кофидис”. Преди това французинът е карал за прочутите световни тимове „Франсес де жьо” и „Астана”.

Финишира етапният победител в Троян Стефан Христов
Стефан Христов усмихнат след успеха в Троян
ДРУГИЯТ в колоната с шансове да спечели крайната победа – Спас Гюров (КК „Несебър”), също финишира в групата на ди Грегорио и остана втори в крайното класиране на 27 сек. от победителя, трети е украинецът Михайло Кононенко („Колс”), на 1:06 мин. Етапът бе спечелен от Стефан Христов, който се състезава за турския „Брисаспор” и пробяга 163-те км от Трявна до Троян за 4 ч. 11:32 мин. – с 4 сек. преднина пред челната група. Да напомним, че този последен 6-ти етап бе и най-тежкият, тъй като състезателите трябваше да преодоляват две височини от първа категория на трудност – прохода Шипка (1185 м) и след това Троянския проход (1590 м).   

Кметът Донка Михайлова връчва наградите на Реми ди Грегорио
Победителят с купата
ЗА МЕН ТАЗИ победа е много важна, заяви преди награждаването 28-годишният Реми ди Грегорио, петкратен участник в Тур дьо Франс и с етапна победа в рейтинговото състезание Париж – Рубе. Както се очакваше, шампионът получи лавровия си венец от кмета на Троян Донка Михайлова, която, според думите на шпикера Дянков, има основна заслуга Троян не само да е етапен град, но за пръв път да е домакин на финала на българския Тур. Честта да наградят подгласниците на победителя Гюров и Кононенко и носителите на приза за най-активен състезател и най-добър катерач - съответно Кьокан Хаста („Брисаспор”, Турция) и Александър Шушемоин (Казахстан), също се падна на представители на троянската управа. А преди голямото награждаване на подиума се качи тимът на „Хемус 1896” (Троян), който бе награден за спечелената републиканска отборна титла на писта на провелия се в средата на миналия месец лично отборен шампионат в Разград.

Вездесъщият Васил Дянков
Камерите на БНТ , предаваха финала на живо
Минко Минков (в средата) - троянец сред организаторите на Тура
КАКВО ОЩЕ може да се каже за троянския финал на 63-тата международна колоездачна Обиколка на България. Най-напред – че въпреки чудесното време и добрата организация публиката бе малко, дори по-малко от обичайното при етапните домакинства в предишни години. Жалко, защото събитието си заслужаваше. А каква е причината, остава да гадаем – сигурно „вина” има и директното излъчване на финала по БНТ 1, но едва ли е само това. А нали се сещате какво щеше да бъде, ако подобен голям финал би бил в някое малко френско градче - феерия! Жалко за пропуснатия шанс да накараме другите да ни забележат и завиждат. В тази връзка се налага още веднъж да цитираме вездесъщия Васил Дянков. Той специално подчерта, че Троян е единственият град в България, родил трима победители в Обиколката на България (Лалю Цочев, Борис Бочев и Бойко Ангелов) и още двама, печелили за Троян (Павел Шуманов и Димитър Господинов); и че по етапни домакинства Троян се нарежда в призовата тройка след Бургас и Габрово.

Т21

Още по темата:

 Още снимки от събитието:

6 коментара:

Анонимен каза...

"Да не се получи да родим, преди да сме бременни", каза Пената.

Анонимен каза...

какво общо има изказването на един изкукуригал шоп с обиколката на България?

Анонимен каза...

С очакванията и подканата на кака Донка, да се сберат местни,гости и прочие...Голямо напиняне за ако,пък се получи пръц...

Анонимен каза...

Чичо Минко и бати Ангел калъфките на купите ли раздаваха?

Анонимен каза...

Столарчето с тъга си припомня колоездачните младини.

Анонимен каза...

В петък пътувах към Пловдив и бях много бясна като гледах стотици шишенца от вода и енергийни напитки които се търкаляха по шанците на Тр2.проход-та питам се кой ще ги събере или отново ще чакаме някой да обяви голямото чистене на България.

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |