Французинът Реми ди Грегорио триумфира в Троян

* Петкратен участник в Тур дьо Франс спечели Обиколката на България * Победителят бяга с български велосипед, а тимът му е воден от българина Христо Зайков * Жалко за пропуснатия шанс да накараме другите да ни забележат и завиждат
63-та Обиколка  на България  
Реми ди Грегорио разговаря със съотборник след финала
Васил Дянков направи първото интервю с шампиона
Интервю на живо и за БНТ 1
ПРОГНОЗИТЕ преди последния 6-ти етап се оправдаха и Реми ди Грегорио от френския „Мартиг”, каращ с българско колело („Вивело”) и воден от българския треньор Христо Зайков, спечели 63-тата международна колоездачна Обиколка на България. Чийто финал тази година бе не в столицата София, както сме свикнали, а в Троян (5 септември). Французинът финишира в челната група, което бе достатъчно да запази жълтото трико и да заслужи лавровия венец на краен победител (20-ият чужденец, печелил българския Тур, както поясни коментаторът на живо – габровецът Васил Дянков, превърнал се в емблема и неизменна атракция на Обиколката през годините и радващ публиката с находчивите си и компетентни коментари). Любопитното е, че роденият в Марсилия ди Грегорио миналата година бе арестуван и изхвърлен от Тур дьо Франс заради съмнения в употреба на допинг; по-късно бе оправдан, но напусна тогавашния си клуб „Кофидис”. Преди това французинът е карал за прочутите световни тимове „Франсес де жьо” и „Астана”.

Финишира етапният победител в Троян Стефан Христов
Стефан Христов усмихнат след успеха в Троян
ДРУГИЯТ в колоната с шансове да спечели крайната победа – Спас Гюров (КК „Несебър”), също финишира в групата на ди Грегорио и остана втори в крайното класиране на 27 сек. от победителя, трети е украинецът Михайло Кононенко („Колс”), на 1:06 мин. Етапът бе спечелен от Стефан Христов, който се състезава за турския „Брисаспор” и пробяга 163-те км от Трявна до Троян за 4 ч. 11:32 мин. – с 4 сек. преднина пред челната група. Да напомним, че този последен 6-ти етап бе и най-тежкият, тъй като състезателите трябваше да преодоляват две височини от първа категория на трудност – прохода Шипка (1185 м) и след това Троянския проход (1590 м).   

Кметът Донка Михайлова връчва наградите на Реми ди Грегорио
Победителят с купата
ЗА МЕН ТАЗИ победа е много важна, заяви преди награждаването 28-годишният Реми ди Грегорио, петкратен участник в Тур дьо Франс и с етапна победа в рейтинговото състезание Париж – Рубе. Както се очакваше, шампионът получи лавровия си венец от кмета на Троян Донка Михайлова, която, според думите на шпикера Дянков, има основна заслуга Троян не само да е етапен град, но за пръв път да е домакин на финала на българския Тур. Честта да наградят подгласниците на победителя Гюров и Кононенко и носителите на приза за най-активен състезател и най-добър катерач - съответно Кьокан Хаста („Брисаспор”, Турция) и Александър Шушемоин (Казахстан), също се падна на представители на троянската управа. А преди голямото награждаване на подиума се качи тимът на „Хемус 1896” (Троян), който бе награден за спечелената републиканска отборна титла на писта на провелия се в средата на миналия месец лично отборен шампионат в Разград.

Вездесъщият Васил Дянков
Камерите на БНТ , предаваха финала на живо
Минко Минков (в средата) - троянец сред организаторите на Тура
КАКВО ОЩЕ може да се каже за троянския финал на 63-тата международна колоездачна Обиколка на България. Най-напред – че въпреки чудесното време и добрата организация публиката бе малко, дори по-малко от обичайното при етапните домакинства в предишни години. Жалко, защото събитието си заслужаваше. А каква е причината, остава да гадаем – сигурно „вина” има и директното излъчване на финала по БНТ 1, но едва ли е само това. А нали се сещате какво щеше да бъде, ако подобен голям финал би бил в някое малко френско градче - феерия! Жалко за пропуснатия шанс да накараме другите да ни забележат и завиждат. В тази връзка се налага още веднъж да цитираме вездесъщия Васил Дянков. Той специално подчерта, че Троян е единственият град в България, родил трима победители в Обиколката на България (Лалю Цочев, Борис Бочев и Бойко Ангелов) и още двама, печелили за Троян (Павел Шуманов и Димитър Господинов); и че по етапни домакинства Троян се нарежда в призовата тройка след Бургас и Габрово.

Т21

Още по темата:

 Още снимки от събитието:

6 коментара:

Анонимен каза...

"Да не се получи да родим, преди да сме бременни", каза Пената.

Анонимен каза...

какво общо има изказването на един изкукуригал шоп с обиколката на България?

Анонимен каза...

С очакванията и подканата на кака Донка, да се сберат местни,гости и прочие...Голямо напиняне за ако,пък се получи пръц...

Анонимен каза...

Чичо Минко и бати Ангел калъфките на купите ли раздаваха?

Анонимен каза...

Столарчето с тъга си припомня колоездачните младини.

Анонимен каза...

В петък пътувах към Пловдив и бях много бясна като гледах стотици шишенца от вода и енергийни напитки които се търкаляха по шанците на Тр2.проход-та питам се кой ще ги събере или отново ще чакаме някой да обяви голямото чистене на България.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |