Откриват паметна плоча край параклиса в мах. Мачковци

* Празничното събитието ще е на 25 юли 2022 г., понеделник, от 11:00 ч., ще бъде отслужена панихида за загиналите във войните за Майка България местни хора
Предстоящо
ИНИЦИАТИВЕН комитет „Велчево“, Кметство село Велчево и Ловно-рибарската дружинка на селото канят всички на тържественото откриване на паметна плоча на загиналите във войните за свободата и обединението на Майка България жители на махалите Мачковци и Джокарите (с. Велчево). Паметният знак е поставен в обособен мемориален кът до параклиса „Св. Георги и св. Николай“ в местността Кърчаново (мах. Мачковци). 
 
СЪБИТИЕТО ще се състои на 25 юли 2022 г., понеделник, от 11:00 ч. Ще бъде отслужена панихида за загиналите и осветен курбан за здраве по случай празника на св. Ана, закрилницата на семейството и майчинството.
 
Камбанарията на храма
Началото, 2016/2017 г.
ПАРАКЛИСЪТ „Св. Георги и св. Николай“ е изграден на мястото, наричано Кръста, където махленците са се събирали на големия християнски празник Спасовден (Възнесение Господне), а местният жител Ганко Маринов, ковач и каменоделец, в края на 30-те години на миналия век поставил собственоръчно издялан масивен каменен кръст в памет на рано починалата му съпруга Спаса. През годините оброчището бе забравено и запуснато, но троянският бизнесмен Цветан Петров (ф. „Ослар“), чиито корени са от Мачковци, възроди паметта – идеята за храма, строителството заедно с цялостното облагородяване на Кръста, откъдето се открива спираща дъха гледка към Централна Стара планина и основната част от финансирането на мащабния проект са негова заслуга. Параклисът „Св. Георги и св. Николай“ бе осветен на 23 септември 2017 г. 

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |