От бл. „Мусала“ пропищяха, пратиха жалба до Общината

* 51 живущи в блока се подписаха срещу каруцарски набези, пиянските истории, трупаната мръсотия и превръщането на зелената им градинка в сметище * Успокоителен отговор от Общината, но без резултат
Читателите ни пишат
Конското ППС е паркирано на тротоара до бл. „Мусала“
Собствениците на ППС-то надигат бутилките в градинката на блока
51 ТРОЯНЦИ, живущи в 10-етажния бл. „Мусала“ в непосредствена близост до Пачовия мост, водещ към промишлената зона и новия Търговски парк, са подписали колективната жалба, изпратена до кмета на община Троян Донка Михайлова и началника на РУ на МВР – Троян главен инспектор Ивайло Славков на 21 юни т. г. Жалбата е срещу ежедневните каруцарски цигански набези в градинката пред блока, пиянските истории, трупаната мръсотия и превръщането на зелената тревна площ в сметище.

„УВАЖАЕМА г-жо Михайлова, от години всеки ден сме обградени от десетки роми, които смятат, че градинката срещу блока (ни) е предназначена за тях, техните каруци, мръсотията, която оставят, грозните думи, които изричат и всекидневните им пиянски истории. Превърнаха в тоалетна навсякъде около блока, където могат да отидат. Ежедневно им се дава алкохол от магазина там“, се казва в жалбата.

СЛЕДВА пояснение защо се е стигнало до жалбата и подписката: „Децата ни, а и ние самите, също се нуждаем от чисто място, където да пребиваваме свободно и без да се страхуваме. Не е допустимо тези зелени тревни площи вместо да създават красота, да са превърнати в сметище. Не би ли било по-добре там да се направят няколко люлки за децата, защото и те няма къде да играят. Не на последно място мислим, че тази мръсотия и грозна гледка не прилича на все пак централно място в Троян, където минават стотици хора, включително и гости на града ни към магазините на Търговския парк“. Жалбата завършва с молба към троянската управа: „Молим за Вашето разпореждане и вземане на необходимите мерки този ужас да приключи“.

Факсимиле от жалбата, подписана от 51 души
В ПОСЛЕДВАЛИЯ отговор, подписан от зам.-кмета Ангел Ангелов, заместващ кмета в този момент, се казва, че: „Служители на общинската администрация съвместно със служители на РУ на МВР - Троян са извършили незабавна проверка на място, при която е установено, че в посочената градинка често се събират граждани, в това число и от ромски произход“. Уточнява се, че: „Там се намират два хранителни магазина, които се посещават от клиенти с различен произход. В единия магазин се продават и спиртни напитки за домашна употреба, но магазинерките не могат да контролират гражданите, ако ги отворят (бутилките с алкохол) пред магазина“. И още, че: „Всички зелени площи на територията на Троян са публична общинска собственост и пребиваването в тях е разрешено за всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност, ако не се нарушават съответните наредби и закони“.

ОТГОВОРЪТ завършва с обещанието: „Служителите на общинската администрация самостоятелно и съвместно със служители на РУ на МВР - Троян регулярно ще посещават и контролират обществения ред в посочения район“; което същевременно е признание, че досега този контрол не е съществувал. И с препоръка към потърпевшите граждани от бл. „Мусала“, а и не само към тях: „за всички възникнали проблеми, в това число и относно употреба на алкохол на обществени места, сигнализирайте на тел. 112“.

В КРАЙНА сметка излиза, че са взети мерки и положението вече е под контрол. Но живущите от бл. „Мусала“ ни потърсиха, седмица след получения отговор от Община Троян, за да заявят още веднъж, че всичко си продължава по старому – с каруците, публичната употреба на алкохол, пиянските изцепки, замърсяването на градинката и т. н., припомнят се и разпоредбите на чл. 5, ал. 1 от общинската Наредба №1 за опазване на обществения ред на територията на община Троян и някои от разпоредбите на чл. 31 от общинската Наредба за изграждане и опазване на зелената система на община Троян (виж по-долу). И за да попитат няма ли наистина да се вземат мерки?!


НАРЕДБА №1 ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ТРОЯН
Чл. 5.
ал. 1. Не се разрешава консумация на спиртни напитки по улиците, парковете и градините, спортните съоръжения и културните средища, училища и детски градини, освен на предназначени за това места.

***

НАРЕДБА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ И ОПАЗВАНЕ НА ЗЕЛЕНАТА СИСТЕМА НА ОБЩИНА ТРОЯН
Чл. 31.
ал. 1. Обществените зелени площи се използват само съобразно основното им предназначение по чл. 1, ал. 2.
ал. 2. В съществуващите обществените зелени площи се забранява:
2. повреждането на растителността;
4. ходенето по тревните масиви в представителните зелени площи, освен в специално обозначените за целта места;
5. преминаването и паркирането на пътни превозни средства (ППС), с изключение на МПС със специален режим;
7. разхождането на свобода на домашни животни извън определените и обозначените за това места;
8. замърсяването на зелените площи, алеи, детски площадки и други съоръжения с животински екскременти;
9. предизвикването на шум и безпокойство, които пречат на останалите посетители;
10. изхвърлянето на отпадъци извън определените за целта съдове.

Т21

2 коментара:

r3d33ms каза...

На първо време живущите в близост да бойкотират магазина,едва ли биха се издържали само от пиячката на римляните!

Неутрално каза...

Всекиму според потребностите - помните ли този девиз...... А като изчезне четвъртък _купона край бившата Баня тия весели момци ще се огледат за подходящ терен наблизо ,не се съмнявайте!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |