Уникално дело на уникално място

* В събота, 23 септември, бе осветен новият параклис
 „Св. Георги и св. Николай“ в Мачковци * Дарителят Цветан Петров: „Всичко това не можеше да се случи без съмишленици“ * Сред гостите – игуменът на Троянския манастир епископ Сионий,
 министър Николай Нанков, Валя Балканска
Вяра
Над камбанарията на новия параклис се извисява кръстът от манастирската църква
Кменният кръст на Ганко Маринов, от който започва всичко
Близо 300 души присъстваха на освещаването на храма
На преден план – Цветан Петров и основните му помагачи
Водосвет за здраве 
ТАЗИ е оценката ни (виж заглавието) за новоосветения в събота, 23 септември, параклис „Св. Георги и св. Николай“ в мах. Мачковци на с. Велчево, местността Кърчаново, Кръста. Уникалното е в много посоки.

НАЙ-НАПРЕД – защото има любопитна предистория, а всичко започва от един стар каменен кръст, който подсказва какво трябва да се случи на това място; кръстът е издялан и поставен на мястото през първата половина на миналия век (вероятно в края на 30-те години) от местния жител Ганко Маринов в памет на рано починалата му съпруга Спаса. Още – мястото никак не е случайно, тук в по-стари времена е имало оброчище, а по-късно махленците, които нямали църква, се събирали на големите християнски празници. После – защото мястото, откриващо спираща дъха гледка към Балкана, беше подивяло, „изгубено“ и буквално бе отвоювано от природата. И основното – защото патриотизмът, духът и енергията на троянския бизнесмен Цветан Петров, родом от Мачковци, се оказаха безгранични и успя да съгради този в максимална степен достоен за мястото и предисторията си храм; разбира се, с подкрепата на верни приятели: цялата ловна дружинка на с. Велчево, чийто председател е, щедрият дарител Стефан Вълев, приятелят и съмишленик от Плевен Милослав Пъшев, местният майстор строител Николай от Велчево - човек със златни ръце, художникът Иван Хаджийски, вдъхнал живот на храма с чудесните си стенописи.

Момент от ритуала, отслужен от отец Марин и отец Банко
Новият параклис "Св. Георги и св. Николай" в мах. Мачковци
НОВИЯТ Божи дом в мах. Мачковци бе осветен от наместника на Троянска духовна околия отец Марин в съслужение с отец Банко. По-късно пристигна висок църковен гост – игуменът на Троянския манастир епископ Сионий; който също е сред помагачите, негово дарение са двата кръста и камбаната, а многозначителен факт е, че кръстът над камбанарията е старият кръст от манастирската църква на Троянската света обител. Близо 300 бяха миряните, дошли от близо и далеч за освещаването, основно местни хора и техни потомци, но не само. Открояваше се немалка група родопчани от Смолян и сред тях бе космическата Валя Балканска, която е добра приятелка на Цветан и лично го поздрави за стореното – с думи и песен. Сред уважилите празничното събитие бе и друг ВИП гост – землякът от Априлци (Велчево е в община Априлци) и министър на регионалното развитие Николай Нанков. Както и двама канадски граждани от Торонто, дошли с приятели.

Човекът, съградил храма - Цветан Петров
С помагачите - Милослав, Николай, Иван и Стефан
Поздрав от космическата Валя Балканска
Поклон към делото
„ПРЕЗ 2012 Г. по моя инициатива и на ловната дружинка на с. Велчево почистихме мястото с идеята да направим дивечова нива. Тогава ми се роди идеята да се възстанови Кръста, защото това място така се знае – Кръста. Първоначално изградих само основите, а през 2016 г. с подкрепата на ловците от дружинката и приятели започнах изграждането на параклиса. Всичко това не можеше да се случи без съмишленици, сам човек не би могъл да направи такова нещо. Искам да изкажа своите благодарности и на Негово високопреосвещенство Ловчанския владика Гавриил, който даде благословията си за изграждането на параклиса. Специални благодарности отправям и към Велички епископ Сионий, игумена на Троянския манастир, дарил символите на храма – двата кръста и камбаната“, каза в развълнуваното си слово Цветан Петров. Той заяви и намеренията си догодина на това място да организира голяма родова среща.

Т21 

Още снимки от събитието:

5 коментара:

Анонимен каза...

Браво! Голям човек - големи дела! Да е жив и здрав Цветан Петров!

Анонимен каза...

Поздравления. Дано има повече такива хора.

Анонимен каза...

За какво са ти ?

Анонимен каза...

За да може тези, като теб, да са по-малко

Анонимен каза...

Да благослови и сохрани Господ ! ! !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |