Тримата юнаци и Сливата

* Кой бе гвоздеят в днешното сливарско дефиле по Главната в Троян?
 * И да не забравяме: „Малката слива е голяма слива!“
Фестивално
Тримата юнаци, Троян, 23 септември 2017 г.
Кукерите с големите звънци
Младежите с надутите гайди
Двама дипломати с прът за сливи, зад тях депутат с по-къс такъв
КОЙ бе гвоздеят в днешното сливарско дефиле по Главната в Троян? Питането не е маловажно, тъй като става дума за един от слоновете на Фестивала на сливата (за краткост - Сливата, която тази година закръгля своя четвъртвековен юбилей). Кукерите с големите звънци? Или младежите с надутите гайди? Или пък въоръжените с прътове за брулене на сливи чужди дипломати плюс един местен депутат с по-къс такъв (прът)? Нашата класация казва друго – №1 в дефилето на 25-тата Слива бяха тримата юнаци с големите калпаци и дънестите потури, преметнали пушки на рамо; тримата троянци от сой – юристът Румен Димитров и бизнесмените Христо Йовчевски и Петко Радионов. И както коментира зевзек от публиката: „За такава Слива, такива юнаци!“.

НАСТОЯЩАТА Слива, казват, чупи рекордите по масовост, хотелите и ресторантите в Троянско се пукат по шевовете, а „волумето“ на купона е на „мах“. Което никак не е зле. Очаквайте подробности.

ЕДНО нещо обаче намалява (и в дефилето, и изобщо из фестивалната реалност) и това ни тревожи. Позабрави се, че сливата е и нещо друго, още по-сладко. За да стане ясно ще припомним култовия поздрав на великия зевзек Радой Ралин: „Мокриш ли котето!“. Та затова ни е думата. И за да се доизясним, ще цитираме изначалната троянска народна мъдрост: „Малката слива е голяма слива!“.

Т21


Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Хотелите и ресторантите се пукат по шевовете, понеже са 3 почивни дни.
Я догодина направете фестивала, когато няма други празници и да видим каква ще е посещаемостта.

Анонимен каза...

Селяния, мизерия и немотия.

Анонимен каза...

За 1-жи.
Независимо каква е причината да се напълнят хотелите,първоначалният замисъл на този празник е да се провежда последната събота на месец септември.
Така че не е необходимо да се прави през седмицата.
Дори според мен правенето му в няколко дена също е под въпрос.Защото се пръскат много пари,а все още не могат да се направят достатъчно добри програми през всичките дни.
А иначе можем да се радваме , че празника оцеля в трудните години на демокрация.

Анонимен каза...

Празникът ми харесва! Прави ми впечатление,че във всяка ваша статия се споменават или Йовчевски,или Радевски!Случайно или не!?Не мисля,че тези тримата бяха най-добри!

Анонимен каза...

Аз съм на същото мнение,че постояно се споменават двамата по горе посочени сливари.Също така постояно се пише за братята Мондешки добре,че поне тук не са споменати.

Анонимен каза...

Някой ще обясни ли какво общо имат гайдите, кукерите и пушките на "юнаците" със сливата и нейния празник и изобщо с традициите около троянската слива като един феномен, не по-малък примерно от гръцката маслина?
Бира-скара, алъш-вериш, мажоретки, Графа и депутат с къса пръчка - в какво превърнахте празника на сливата? В някакво клиширано панаир-шоу? Кое остана да му е троянското на този троянски празник? Дали има шанс да го проумеете?

Анонимен каза...

Ами като гледам календара си излиза, че последната събота на септември е 30.
То всяка година се прави на 3-те почивни дни.

Анонимен каза...

Аз пък не мога да си обесня защо троянските празници са и орешашки.

Анонимен каза...

Оооооох,проклети троянци! Все нещо им убива:)

Анонимен каза...

А, едно време не се казваше тримата юнаци, а тримата глупаци :)

Анонимен каза...

Значи ако не са били тримата гл.. (юнаци де), то все едно не е имало празник.

Анонимен каза...

Осми, глупако, този празник е дело а на Националното изложение и Орешак. Друг е въпроса, че Троян се прекачи като измислина п....о картичка.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |