Донка Михайлова: Размерът на местните приходи е особено важен

* „Подготовката на бюджета този път премина при много внимателен поглед за рисковете, които неизбежно ще го съпътстват“ * За пръв път общински бюджет ще бъде приет толкова късно, строителната програма се отмества за второто полугодие
Бюджет 2022
Донка Михайлова, момент от пресконференцията, 10 март 2022 г.
ДНЕС, 17 МАРТ (от 17:30 ч.) ще е публичното обсъждане на проектобюджета на Община Троян за 2022 г., а очакванията са, че приемането му от местния парламент ще се случи в края на м. март. Новият общински бюджет бе и водещата тема в редовната месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова (10 март).

„ЗАПОЧВАМ с темата, която в най-голяма степен ангажира вниманието ни в последните дни, а бих казала и в последния месец – подготовката на бюджета на Общината за 2022 г. В най-голяма степен, защото от това какъв бюджет ще приемем, зависи как ще живеем през годината. Усилията ни сега са по-различни от предходната година, защото за пръв път общински бюджет ще бъде приет толкова късно, очакваме да се случи на 31 март. Което до голяма степен определя всички последващи действия на администрацията“, бе въведението в бюджетната тема. След което г-жа Михайлова поясни, че забавянето в най-голяма степен ще рефлектира върху годишната строителна програма; а е така, защото процедурите по обществените поръчки, траещи в най-добрия случай 3-4 месеца, могат да започнат едва след приемането на бюджета. „В този смисъл годишната строителна програма ще бъде изтеглена през второто полугодие, да не кажем – в началото на есента, тъй като очакваме първите договори да бъдат подписани през м. август“, бяха думите й.

КМЕТЪТ очерта и „подводните камъни“ при този по-особен бюджет: „Подготовката на бюджета този път премина при много внимателен поглед за рисковете, които неизбежно ще го съпътстват. Рискове, провокирани най-вече от непрогнозируемия темп на нарастване на цените на строителните материали, храните, горивата и електроенергията. Държавният бюджет вече е публикуван в ДВ, но все още чакаме постановленията на Министерския съвет, които в голяма степен ще определят бюджетите на вторичните разпоредители – училища, детски градини, детската ясла, културните институции. Но сме създали организация и вече имаме проектобюджета на Общината в един вид, близък до окончателния“. Изразено бе и задоволство от бюджетния ръст, без това да е за сметка на местните данъци и такси, „които за 2022 г. остават непроменени и по-ниски от средните за страната. „Ще напомня – каза още г-жа Михайлова, – че вече 10-тина години нямаме ръст на имуществените данъци и въпреки сериозния натиск върху план сметката за чистотата тази година, успяхме да я балансираме така, че да не повишаваме такса смет на гражданите.“

РАМКАТА на проектобюджета за 2022 г. е в размер на 38,764 млн. лв., което представлява ръст от 2,846 млн. лв. в сравнение с Бюджет 2021 (35,918 млн. лв.) – основно ръстът е при приходите за държавни дейности (2,080 млн. лв.), но ръст се бележи и за местните дейности (766 хил. лв.). „Местните приходи са тези, с които финансираме местни политики. Не веднъж съм казвала, че за нас размерът на местните приходи е особено важен, защото местните приходи са тези, които ни позволяват да дадем в някаква степен отговор на местните потребности, специфични за всяка българска община“, коментира градоначалникът.  Общо от собствени приходи на Общината през 2022 г. се очаква да се реализират 8,920 млн. лв., като местните данъчни приходи за пръв път ще надхвърлят 3,5 млн. лв.

ПОСОЧЕНИ бяха и основните бюджетни ангажименти в капиталовата програма за годината – изграждане на ул. „Мир“ към бъдещата нова спортна зала, довършване на реконструкциите на ул. „Незабравка“ и ул. „Голяма Рибна“, изграждане на нови паркинги в квартал 303 (зад АИР-а) и на ул. „Раковски“, закупуване на нова техника за нуждите на ОП „Комунални услуги - Троян“ (сметосъбирачка, многофункционален камион, миячна машина) и на три автомобила за обслужване на социалните дейности, изграждане на няколко нови детски площадки, започване на строителството на новата многофункционална спортна зала, за което ще се търси и външно финансиране и др. Общо инвестиционните разходи – капиталови и за текущи ремонти, ще възлязат на 7,5 млн. лв.

Т21

Още по темата:

3 коментара:

S.Iliev каза...

Троянските общинари - правете, струвайте - гласувайте пари за новата Спортна зала... Това е жизнено важно за здравето и доброто бъдеще на нашите деца !!! Разбира се, успоредно с това, търсете по всички възможни начини и държавно подпомагане... Успех !!!

Questions каза...

Донке , толкова мръсен , Троян не е бил никога. Добре , че Господ се смилява над нас да пуска дъжд , да измие огромното количество пясък по улиците. Ще ни уморен от бездействие.

КОРЕКТЕН каза...

А нещо за "МЕСТНИТЕ РАЗХОДИ",А ,КОГА ЩЕ НИ ОТКРЕХНАТ???????
НЕЩО НЯМА ОТЧЕТ КОЛКО СА РАЗХОДИТЕ ПО СЪДЕБНИТЕ ДЕЛА .А ЗА НЕУСТОЙКИТЕ ПО КАЛПАВОТО СТРОИТЕЛСТВО,ПАК МЪГЛА???

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |