Беломъжев започна с 4-то място в спринта, малшанс във втория старт

* В средната дистанция троянецът счупи автомат на дясната си ска и отпадна, стискаме палци за дългото бягане * В Чепеларе – сибирски студове и снеговалежи, отложени стартове през втория ден и пълна доминация на руснаци и скандинавци  
Ски ориентиране ЕП 2022
Станимир Беломъжев по трасето в спринтовата дистанция, 22 януари
НОСИТЕЛЯТ на 12 медала от Европейски първенства (от 2012 г. насам), двукратен световен шампион за младежи (2008 г.), световен шампион в средната дистанция от СП в Красноярск (2017 г.), бивш водач в световната ранглиста и №1 в своя спорт у нас за всички времена – съгражданинът ни Станимир (Тачо) Беломъжев, започна силно участието си в тазгодишното Европейско първенство по ски ориентиране в Чепеларе, България, 22-27 януари.

В ПЪРВИЯ старт – спринтовата дистанция (22 януари, събота), провел се при много тежки метеорологични условия, температури от минус 12 градуса, мъгла и силен вятър, Тачо направи прецизно и силно бягане без излишни рискове, но остана четвърти и 8 сек. го разделиха от медалите. „Станимир бе твърде предпазлив в този старт, такава бе тактиката ни при тези условия, а имаше сили за медал“, сподели за Т21 по телефона бащата и личен треньор на звездата Иван Беломъжев. Победата в дисциплината грабна водачът в световната ранглиста Владислав Киселев (Русия), следван от други двама руснаци – неостаряващия вече 48-годишен Едуард Хреников (на 11 сек. от победителя) и втория в световната ранглиста Сергей Горланов (на 31 сек). В 30-тицата след четвъртия Беломъжев са основно представители на двете големи сили в ски ориентирането – скандинавци и руснаци.  С най-предно класиране от останалите българи в старта е Николай Димитров, 45-ти. При жените в спринтовото бягане също се оформи челна руска тройка – шампионка е Марина Вяткина, следвана от от Олеся Рязанова и Татяна Оборина. Най-предно класиране от българките записа Андрея Дяксова – 33-та, а троянката Теодора Малчева е 46-та.

НА 23 ЯНУАРИ (неделя) стартовете в Чепеларе бяха отложени заради тежките зимни виелици, нанесли щети по съоръженията на старт-финала и затрупали подстъпите към състезателната зона. На 24 януари (понеделник) бе бягането в средната дистанция, но за жалост тук Беломъжев бе споходен от малшанс – след като до 5-тата точка е с първо време, чупи автомат на дясната ска, прави опит да продължи, но в крайна сметка прекратява участието си. „Лош момент, но и това го има в нашия спорт, нищо не можех да направя. Сега кратка почивка и се фокусирам в следващите си два старта – дългата дистанция в сряда и мъжката щафета на следващия ден. Другото лошо е, че тези тежки минусови температури и снеговалежи ни отнеха домакинското предимство, дори обратното – руснаците и скандинавците имаха предимство, но и това го има в играта, времето е еднакво за всички ни“, сподели след злополучния си старт, пак по телефона, железният троянец. А Беломъжев старши уточни, че са се отказали от смесената спринтовата щафета, за да се концентрират основно върху последния индивидуален старт. Победител в средната дистанция отново бе руснакът Владислав Киселев, следван от сънародника си Андрей Ламов (на 2:17 мин. от победителя) и шведа Линус Рап (на 2:56 мин.). Най-добро класиране от българите направи Николай Димитров – 44-ти. При жените победата бе за рускинята Мария Кечкина, следвана от шведката Лиса Ларсен (на 17 сек.) и Татяна Оборина (на 30 сек.).

Откриването на ЕП 2022 в Чепеларе, България – камерно заради епидемичните мерки
ЕВРОПЕЙСКОТО първенство по ски ориентиране 2022, което бе и кръг от Световната купа, се организира при спазване на всички противоепидемични мерки, наложило отменяне на тържествата по откриване и официалните събирания, а церемониите по награждаването бяха без публичност и съкратени до минимум. По данни на организаторите участие са взели над 200 състезатели от 22 държави. В съпътстващата програма на ЕП в Чепеларе бяха включени и световни първенства за ветерани и младежи.

Т21
  • Още за победите на Беломъжев през годините – виж ТУК

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |