Обещаната среща с ЧЕЗ се състоя

* Изпълнителният директор не дойде, изпрати двама представители от регионалния мениджмънт * Кметът Михайлова: „Очаквах повече, по-конкретни отговори и ангажименти за по-енергични мерки“ * Няма разписани конкретни срокове и неустойки при неизпълнение
Тема с продължение
Момент от срещата – кметът Донка Михайлова и представителите на ЧЕЗ инж. Бойко Чавдаров и Румен Тодоров, дистанцията между Община Троян и доставчика на ток си личи и по снимката, Троян, 21 януари 2022 г.
НА 21 ЯНУАРИ, петък, кметът Донка Михайлова заедно с общинския съветник Даниел Сираков, председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет, проведе среща с представители на мениджмънта на електродоставчика „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Срещата бе заради многократните спирания на тока на 15-16 януари, събота и неделя, и в предишни дни от 24 декември м. г. насам в южната част на общината – от кв. „Кнежки лъг“ към Троянския проход, включително и курортните селища Чифлик, Бели Осъм, Горно Трапе, Шипково, Балканец, туристически комплекс Беклемето, и нанесените имуществени и имиджови щети на туристическия бизнес в района.

СЛЕД АТАКАТА на ЧЕЗ през уикенда последваха гневни реакции на потърпевши, социалните мрежи „прегряха“ от сърдити коментари, а г-н Сираков, който е и собственик на къща за гости в подстъпите към Троянския проход, обяви, че ще внесе за гласуване в Общинския съвет протестна декларация; „Нетърпимо!!! ЧЕЗ, съсипахте туристическия бизнес в община Троян. Усилия, които в продължение на години градихме!“, заяви съветникът хотелиер. Светкавична бе и кметската реакция – г-жа Михайлова обяви, че ще търси контакти „на най-високо държавно равнище“ и бе категорична: „ЧЕЗ преминаха всички граници“.

ПРОВЕДЕНАТА на 21-ви среща – за която имаше отправена покана към изпълнителния директор на ЧЕЗ България, но присъстваха само регионалният мениджър за Плевен, Ловеч и Враца инж. Бойко Чавдаров и колегата му от регионалния мениджмънт Румен Тодоров – не отменя искането на среща както с ръководството на компанията, така и на високо държавно ниво, уточни г-жа Михайлова на първата си за новата година месечна пресконференция (21 януари).  Думите й: „Очаквах повече, по-конкретни отговори и ангажименти за по-енергични мерки. Имаме намерение да продължим разговорите с представители на мениджмънта на ЧЕЗ на най-високо равнище“.

КАКВИ са резултатите от срещата, на която присъствали и кметове на села, които често са най-потърпевшите от прекъсванията в електрозахранването и управителят на „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев, тъй като водното дружество също търпи сериозни последици от тези прекъсвания. „Имаме системен проблем с авариите в електрозахранването в общината. А на 15-16 януари пострада най-атрактивната туристическа зона в Троянско и хотелиерите претърпяха сериозни щети, включително напускане на туристи, на които трябваше да връщат пари. И това се случва във време, в което сметките за ток на същите тези представители на бизнеса нараснаха два пъти“, обобщи г-жа Михайлова, с уточнението, че очаква в бъдеще конкретни отговори от ЧЕЗ. А поетите ангажименти на срещата били в три посоки: в най-скоро време да влезе в експлоатация съоръжение от два дистанционни сигнализатора по линиите Балканец - Беклемето и Бели Осъм - Чифлик, което ще насочва аварийните екипи; през 2023 г. предстои да бъде монтиран телеуправляем диспечер по линиите към Беклемето и Чифлик, чрез който диспечерите по-лесно ще отстраняват възникналите повреди; подмяна на съоръжение в с. Черни Осъм в другия край на общината, където проблемите не са по-малки, което да не допуска при продължително спиране на тока да спира и водоснабдяването, както е в момента.

ОТ Т21 ПОПИТАХМЕ г-жа Михайлова дали поетите от ЧЕЗ ангажименти са разписани с някакви конкретни срокове и евентуално неустойки при неизпълнение. Отговорът: „Не, не са разписани, това беше първи разговор и участниците от ЧЕЗ обещаха да изговорят с началниците си поетите ангажименти. В последващи разговори, които смятаме да проведем, ние (Община Троян) ще поискаме нещо такова“.

ВТОРИЯТ ни въпрос бе по-общ и според нас от основна важност, цитираме: „Има още един проблем, в който като че ли донякъде е заровено кучето. Една проста електрическа крушка да си купи човек или една дъвка, при някаква нередност можеш да търсиш неустойка, да го върнеш продукта, а тук, с тока, който все по-скъп плюс ниското му качество заради тези спирания, няма никакъв начин потърпевшият клиент да получи възмездие, компенсация?! ЧЕЗ са си записали в правилника една постановка, че токът трябва да е спрял най-малко за 24 часа и да докажеш, че дружеството е виновно, а не природата и чак тогава можеш да си търсиш правата и компенсациите и то чрез съда?! Няма ли начин това да се промени? Казано по-ясно – ако има начин като се издънят, да си плащат, ще са много по-стриктни във всичките си ангажименти?“. Кметският отговор: „Аз мога да изразя само съгласие с всичко казано. За съжаление не мога да дам отговор, нито да поема ангажимент, тъй като очевидно държавата ни допуска това да се случва, проблемът е на държавно ниво. Допуска го за един монополист, а и за всички останали монополисти. Това е тъжна история. Можем да правим анализи, да се възмущаваме, но отговорите явно трябва да ги търсим някъде другаде“.  

Т21

4 коментара:

Илиян Пеевски каза...

Енергетиката е "кръвоносната система" за всяка една цивилизована държава. Никой не си дава кръвоносната система под чуждо управление освен... българските продажни и корумпирани политици. А за капак - европейските висши чиновници /които никой не е избирал/ преди няколко години въведоха "правила", благодарение на които днес българската евтина ел.енергия, произведена от български енергийни мощности си я купуваме от измислените от ЕС борси на десеторна цена. Същото е и с природния газ. Преедстои т.нар. "зелена сделка" от същите тези еврочиновници, която окончателно ще погребе българската енергетика или това което е останало от нея. Нали не сте забравили кой ни принуди да затворим 4 блока в АЕЦ "Козлодуй" или отпорът от ЕС срещу строителството на АЕЦ Белене?
Пука им на ЧЕЗ за проблемите ни. Те са тук с минимални вложения да изкарват максимални печалби, че има чешки пенсионери да хранят с нашите пари.

Tsarovski каза...

Във връзка с Ваше запитване, постъпило на електронната ни поща, регистрирано с входящ № 1204474010/17.01.2022 г., бихме искали да Ви информираме следното:

На основание изложените от Вас обстоятелства е извършена проверка от служители на „ЧЕЗ Разпределение България” АД. Установено е, че за периода от 15.01.2022 г. до 17.01.2022 г., има регистрирани смущения на електрозахранването. Анализ на причините показва, че те се дължат на: повреда във въздушен електропровод на средно напрежение, преходни повреди в мрежата и оперативни превключвания.

Желаем да уточним, че е извършен извънреден обход на въздушна линия 20 kV „Бели Осъм“. Констатиран е един брой компрометиран изолатор, който е подменен и е извършено отсичане на близко стоящи дървета.

Повредите са непредвидени събития със случаен характер, като при възникването им, от страна на електроразпределителното дружество се предприемат незабавни действия с цел максимално бързото отстраняване на повредата и възстановяване електрозахранването в засегнатите райони.

Преходните повреди в мрежата се дължат на сработването на монтираните в подстанциите релейни защити. Тези явления са трудни за локализиране, поради тяхната краткотрайност и преходен характер.

Оперативните превключвания предизвикват краткотрайни смущения на електрозахранването. Осъществяват се с цел локализиране и отстраняване на аварии, осигуряване на безопасна работа на екипите, възстановяване нормална схема на електрозахранване, запазване целостта на електроразпределителната мрежа.

Съгласно чл. 41, ал. 1, т. 5 и т. 8 от Наредба № 6/24.02.2014 г. (обн. ДВ бр. 31/04.04.2014 г.) за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД може да преустанови преноса на електрическа енергия към потребителите без предварително предизвестие, в случай на повреди в електрическата мрежа или съоръжения, по независещи от преносното или съответното разпределително предприятие причини и при извършване на оперативни превключвания в разпределителните мрежи, за локализиране и отделяне от схемата на повредени участъци, за регулиране на натоварването или за повишаване сигурността на работа на мрежата, които не подлежат на планиране.

Уверяваме Ви, че за осигуряване на по-надеждно електроснабдяване на клиентите си, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, планира и осъществява профилактика на съоръженията си в региона, дават се предписания на собствениците на чужди съоръжения, извършват се извънредни обходи, като установените нередностите се отстраняват незабавно.

Unknown каза...

СЪЩОТО Е ПОЛОЖЕНИЕТО И ДО ПОДСТАНЦИЯТА В КВ. ВЕЛЧЕВСКИ И ВЪПРЕКИ ЖАЛБИТЕ И ИЗВЪРШЕНИТЕ ЗАМЕРВАНИЯ ОТ СТРАНА НА ЧЕЗ, ЕТО ДНЕС ЗАЩИТИТЕ, КОИТО САМИ СИ ЗАКУПИХМЕ И МОНТИРАХМЕ, ЗА ДА СЕ ПОДДЪРЖА НОРМАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ, ЦЯЛ ДЕН ПОКАЗВАТ НА ВХОДА 185-190 V. КЪДЕ СА НУЖНИТЕ 220-230 V ?

Дедо Спас каза...

Европейски директиви, чада божии, измислени от идиоти и приложени в нашата мила Родина от още по-големи идиоти. По тия директиви аз трябваше да мога си купя и доставя ток от Е.О.Н. да речем, ама не става.
Малко след това водата стана почти монопол на държавата, без Троян и още 5 общини, значи е можело, ама идиотите в София са си идиоти.
Аз живея до Енергото - преди години в техния двор имаше кабели, стълбове, камиони с колесари, вишки. Всичките 40-50 човека тръгваха при повреда с цялата възможна техника, даже са ходили да отстраняват повреди в Източна Добруджа (Делиормана).
Сега за умрял град толкова, скоро няма да има и вода, след това и болница, след това и даскали, само попът си изучи заместник.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |