Нова карта на Состра

* Ротари клуб Троян подкрепи поредния проект, свързан римската крепост – археологическата гордост на нашия край
Старини
Екипът на инж. Тотьо Ангелов на терена, Состра, 2021 г.
ПРИКЛЮЧИ работата по съставянето на подробна археологическа карта на всички римски обекти изградени около крепостта Состра в долината на река Осъм в землищата на четири троянски села. Този проект се финансира от Ротари клуб Троян и се изпълнява от проф. д-р Иван Христов от Национален исторически музей и инж. Тотьо Ангелов (фирма Картпроект).

ЦЕЛТА е да се съхрани информацията за над 100 недвижими културни ценности сред които локализирани селища, некрополи, храмове, трасета на пътища, бродове през реката, единични сгради и ценни археологически находки. Върху картата се работи на два етапа: първият – през зимните и пролетни месеци на 2021 г. на терен с цел актуализиране на данните от проведени теренни проучвания; и вторият – през есента на тази година чрез използване на съвременни картографски методи на обработка на теренните данни.

Римската крепост Состра отвисоко
КАРТАТА ще послужи за едно бъдещо актуализиране на режима и границите на паметниците на културата около Состра, както и за ефективното опазване на старините. А Ротари клуб Троян за пореден път спази принципа си активно да подпомага проучванията на най-значимия археологически комплекс в Троянско, което прави от 2002 г. насам. Новата карта ще бъде представена през 2022 г.

Ротари клуб Троян

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |