Гласуваха заема за Состра

* Община Троян ще тегли 405,7 хил. лв. кредит за реализация на проекта „Археологически комплекс Состра – реставрация, експониране и социализация“; предложението бе прието единодушно от съветниците

В Общинския съвет

НА СЕСИЯТА си миналия четвъртък, 26 ноември, Общинският съвет в Троян гласува напълно консенсусно, без дебати и с почти пълно мнозинство – 24 „за“, 1 „въздържал се“ и нито един „против“, предложението на кмета Донка Михайлова за поемане на дългосрочен общински дълг за развитие на археологическия обект Состра (римската крайпътна крепост, прераснала в цял град и смятана за античния предшественик на днешен Троян). По-точно – за съфинансиране на спечеления от Община Троян проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР), 2014-2020 г., пълното му наименование е „Археологически комплекс Состра – реставрация, експониране и социализация“, предвиждащ изграждане на туристическата инфраструктура на археологическия обект плюс реставрационни и консервационни дейности (виж „Проектът за Состра получава финансиране“ – бел. ред.).

ОБЩАТА стойност на проекта е 2,1 млн. лв., от които 1,475 млн. лв. са безвъзмездна субсидия от ОПРР (70,16%), собственото участие на бенефициента Община Троян е 221,7 хил. лв. (10,55%) и останалите 405,7 хил. лв. (19,29%) ще са от въпросния кредит. В аргументацията на вносителя на предложението г-жа Михайлова се посочва, че тази схема за финансиране е била препоръчана от „Регионален фонд за градско развитие“ АД в качеството му на фондов мениджър на Фонда за градско развитие на Северна България по ОПРР. Споменава се също, че проектът е минал през публично обсъждане и представителите на местната троянска общност са подкрепили предлагания начин за финансиране.

КРЕДИТЪТ от 405,7 хил. лв. ще е с два компонента: 239,4 хил. лв. – по кредитна линия А от споменатия „Регионален фонд за градско развитие“ АД; и 166,3 хил. лв. – по кредитна линия Б от „Банка ДСК“ АД. Срокът за погасяване е 108 месеца с гратисен период 24 месеца. Обезпечението ще е с настоящите и бъдещите вземания, постъпващи по бюджетната сметка на Община Троян.

Т21, по информация на Община Троян


Още по темата:

1 Коментара:

Илиян Пеевски каза...

"Без дебати и с /почти/ пълно мнозинство". Някой изненадан? В Троян отдавна е убито инакомислието. Една истина, единствен/о/ верния път, сплотени и безпределно верни на управленската каста и не на последно място една безпределно вярна на управленците медия, която да възпява успехите.
Е, случайно ли е, че от няколко години "изчезнаха" и коментарите /дебатите/ в този сайт? А това не е ли най-точния показател за предумишленото убийство на инакомислието в цяла една община? Или за падението на една послушна на управленците медия?
На някой пука ли му изобщо как и за какво се харчат парите на троянския данъкоплатец?
На някой пука ли му изобщо, че управниците НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ стратегическите планове за развитието на този град и община? Периодът 2007-2013 беше пълен крах. Заметоха го под чергата. Периодът 2014-2020 е същият убийствен крах. Управленци и медии са налапали голямата слива и мълчат като пукали по въпроса.
Важното е, че блатото е спокойно, а потъването /почти/ "незабележимо".... и че жабите продължават да не усещат как ги сваряват на бавен огън, заети да четат за поредните успехи на управленците с всичките им единодушия и пълно мнозинство /без дебати/. Разбира се, мнозина се изнесоха от тази троЕнска идилия, предусещайки, че не биха издържали на задаващия се все по-непоносимо добър живот.
И за финал за поограмотяване на наивниците, които ги мамят как управниците били "спечелили" поредния проект по не знам коя си програма. Проекти НЕ СЕ ПЕЧЕЛЯТ. Проекти се УРЕЖДАТ и по правило тези уредени проекти НЯМАТ НИЩО ОБЩО със стратегическите планове за развитието на Троян. То за това няма и никакво развитие, освен медийната пушилка и ...парата в свирката.
п.п. 2,1 млн лева в прослава на римската империя като от тях близо 630 хил.лева от троянския данъкоплатец. Да припомня, че същия този общински съвет и кмет буквално харизаха за около 230 хил.лв. Резиденцията с 10 000 кв.м.земя, 1000 кв.м. сграден фонд, помпена станция, трансформатор, алеи, насаждения и огради..... в прослава на троЕското управленско безсилие, продажност, неадекватност, наглост, безпардонност и ....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |