Археологическото лято 2020 – на два обекта

* Проф. д-р Иван Христов ще продължи проучванията на Состра, д-р Стилиян Иванов ще работи на Калето край Дебнево

Момент от пресконференцията, м. юли 2020 г.
Старини

 ОЧЕРТАВА се поредното горещо археологическо лято в община Троян, стана ясно на съвместната пресконференция на кмета Донка Михайлова и землякът ни проф. д-р Иван Христов, зам.-директор на НИМ - София, който от 2002 г. ръководи археологическите дейности на римската крепост Состра до Троян. Този път ще се работи на два обекта – раннохристиянската църква „Св. Георги“ (известна като Гергьова черква) на около километър южно от Состра и средновековната крепост Калето в землището на с. Дебнево; а двата екипа ще се ръководят съответно от проф. Христов и от колегата му д-р Стелиян Иванов, също наш съгражданин. Средствата за експедициите се осигуряват от общинския бюджет.

СПОРЕД поясненията на проф. Христов Калето до Дебнево е обект с голям потенциал – става дума за малък средновековен град, чието проучване е започнало преди доста години и досега са разкрити немалко артефакти. При сегашната експедиция могат да се очакват находки от различни исторически периоди – тракийски, късната античност, Средновековието до началото на османския период, уточни професорът. А Гергьова черква – която представлява ранновизантийска базилика, една от първите в Северна България, и е вдигната на мястото на древно езическо светилище – е паметник на културата с национално значение. Като може да се окаже, че е било цял манастирски комплекс, допълни проф. Христов. Това лято специалистите ще се опитат да проучат част от южната периферия на храма, където се надяват да открият останките на прилежащи сгради.

Римската крепост Состра до Троян – поглед отвисоко
НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА стана дума и за мащабния проект за Состра, чиято цел е да развие туристическия потенциал на обекта, да допълни значимата като археология и култура антична старина с адекватната модерна туристическа инфраструктура. Инвестиционният проект, който вече е получил одобрителната санкция на държавните институции, е озаглавен „Археологически комплекс „Состра“ - реставрация, експониране и социализация на римския кастел и римската крайпътна станция“ и се предвижда реализация на няколко етапа. Общата му стойност надхвърля 4 млн. лв. и ще се търсят различни източници на финансиране, сред тях и европейски; обявено бе, че през м. септември Община Троян ще кандидатства за безвъзмездна субсидия от 1,4 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ за реализация на първия етап. Като цяло проектът предвижда реставрационни и консервационни работи, възстановяване на кули и помещения, изграждане на рампа за преминаване на посетителите през жп линията (пресичаща археологическия обект), изграждане на паркинг, посетителски център, мотел, ресторант.

Т21  

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |