Проектът за Состра получава финансиране

* Общата проектна стойност – 2,1 млн. лв., от тях 1,475 млн. безвъзмездно европейско финансиране по ОПРР, 406 хил. лв. кредит и 222 хил. лв. съфинансиране от общинския бюджет

Културен туризъм

Поглед към към крепостта – главната порта
НА 9 НОЕМВРИ стана ясно, че Община Троян печели поредния голям проект с европейско финансиране – за реставрация, консервация, изграждане на туристическа инфраструктура и дейности на римската крепост Состра, археологическата гордост на Троян, смятана за античен предшественик на днешния ни град (на 12 км от Троян в землището на с. Ломец, в непосредствена близост до пътя за Ловеч и жп линията – бел. ред.). Пълното наименование на проекта е „Археологически комплекс Состра – реставрация, експониране и социализация“, проектният бюджет е 2,1 млн. лв., я а основното финансиране – 1,475 млн. лв., е по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР), 2014-2020 г. (Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“). Собственото финансово участие на Община Троян възлиза на 222 хил. лв., а останалите 406 хил. лв. ще са кредит. Срокът за реализация е 24 месеца.

ПО ПРОЕКТА се предвижда изграждане на Посетителски център със съответното оборудване, паркинг за 40 автомобила на площ от 825 кв. м, пешеходен прелез над жп линията, минаваща през археологическия обект. И още – осигуряване на техника и програми за превод и екскурзоводски услуги, доставка на обслужващ автомобил, маркетингови проучвания, изготвяне на рекламна стратегия, рекламни дейности, различни съвременни 3D и други атракции и др. Плюс изключително важните реставрационно-консервационни дейности. За туристическото обслужване на комплекса ще бъдат разкрити и няколко екскурзоводски бройки, което е местна отговорност извън проекта (тези щатове ще са към Музея на занаятите – бел. ред.). Идейният план предвижда на следващ етап тук да се появи и заведение за хранене и настаняване, което да дозавърши туристическата инфраструктура.   

„ПРОЕКТЪТ за Состра получава финансиране. Радвам му се, защото бе трудно подготвен и трудно защитен. Разбирането ми е, че трябва да предлагаме широка гама туристически продукти, които да привличат туристи с разнообразни интереси, че ако предлагаме разнородни атракции, ще задържим туристите по-дълго в общината ни“, коментира в профила си във фейсбук кметът Михайлова.

Т21, по информация на Община Троян

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |