На Калето в Дебнево

* Археологическите дейности бяха възобновени по идея и под ръководството на съгражданина ни д-р Стелиян Иванов  
Археология
Д-р Стелиян Иванов на Калето, с. Дебнево
С кмета Михайлова на обекта, 10 септември
КМЕТЪТ Донка Михайлова даде много висока оценка на археологическите дейности на крепостта Калето в с. Дебнево – възстановени след 25 годишно прекъсване по идея и под ръководството на съгражданина ни д-р Стелиян Иванов от Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН; и финансирани с общински средства и държавна/министерска подкрепа.

„ОБЩИНАТА ни вече има един интересен и обещаващ обект, който може да се показва. Към 10-те хил. лв. на троянските данъкоплатци д-р Иванов прибави още 18 хил. лв. от Министерство на културата. Помечтахме и за бъдещето. А Калето има потенциал да ни връща към миналото (от II в. пр. н. е. та до XIV в.) и да провокира мечти“, коментира градоначалникът след посещение на обекта на 10 септември.

Поглед към Калето
ДА ПРИПОМНИМ. През това лято (м. юли) д-р Иванов бе ръководител на археологическа експедиция по трасето на автомагистрала „Хемус“, разкрила в района на пътен възел „Боаза“ останките от средновековно селище и металургични работилници с отлично запазени пещи за топене на желязна руда.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |